Skocz do zawartości
wilk100

czy zasilacz jak nie pracuje moze sie spalic?

Rekomendowane odpowiedzi

znalazlem kolesia na allegro ktory proponuje uklad przed przegrzaniem zasilacza.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16400675

nie wiem wlasnie czy on sobie jaja robi i zwykly naciagacz ale sam sprawdzialem czy sie grzeje jak jest wylaczony i wcale sie nie grzeje.

Ale chcialem sie zapytac tu o opinie bardziej doswiadczonych czy ten gosc z allegro ma racje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzac sie na pewno z zewnatrz nie grzeje. Ale w srodku... jest malutki "drugi" zasilacz 5V 2A daje on zasilanie stand-by. I faktycznie ten malutki transformatorek sie troszke grzeje, no ale bez jaj, 95% sprzetu elektronicznego posiada zasilanie stand-by i nikt afery nie robi :)

Z tym ze w sprzecie domowym za napiecie stand-by odpowiada ten sam "uklad" co za normalne zasilanie. A w zasilaczu od kompa to sa "dwa odzielne zasilacze" (wlasnie dla bezpieczenstwa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wlasnie. Sami zobaczcie ze jak ladujecie telefon to obudowa od ladowarki jest ciepla bo jest przeplyw pradu i transformator pracuje, ale jak sie skonczy ladowac i nie ma obciazenia dla zasilacza on pozostaje zimny.Wiec nie wiem skad taki pomysl z jego strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wlasnie. Sami zobaczcie ze jak ladujecie telefon to obudowa od ladowarki jest ciepla bo jest przeplyw pradu i transformator pracuje, ale jak sie skonczy ladowac i nie ma obciazenia dla zasilacza on pozostaje zimny.Wiec nie wiem skad taki pomysl z jego strony.

A poza tym wszystkim zazwyczaj do kompa uzywa sie listwy zasilajacej, ktora nie dosz ze posiada bezpiecznik to i wylacznik. Wiec pomysl tego kolesia jest strasznie poroniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz tego pana z allegro:

cyt:"owszem jest obciazenie - plyta glowna jest pod napieciem 5V - przetwornica standby dodatkowo zasila TL494 (przetwornica glowna) - i dlatego sie grzeje

dodatkowo pozwyzszona temperatura powoduje wysychanie kondensatorow, a to prowadzi do nadmiernego zwiekszenia napiecia podawanego na tl494 - skutkiem tego jest najczesciej awaria calego komputera - tylko procek najczesciej wychodzi z tego calo - cwiczylem to na wielu tanich chinskich zasilaczach typu deer, codegen, rubikon, etc"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i racja ze zasilacz sie grzeje chociaz komp jest wylączony. Moj modecom 300w byl zawsze letni. Ale teraz mam wc wiec zawsze wyłaczam listwe na noc albo jak komp nie chodzi. Wiec problemu nie ma teraz jest zawsze chlodny ma taka sama temp jak otoczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...