Skocz do zawartości
Sir_Yaro

Jak wylutowac PCI z mobo?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Potrzebuje wylutowac 1 zlacze PCI z plyty glownej. Mam tylko lutownice transformatowowa 75W. I teraz zastanawiam sie jak to zlacze w miare szybko i BEZPIECZNIE wylutowac?

Zaznaczam, ze zadnych innych urzadzen w tej chwili nie jestem w stanie zdobyc... :/

edit1

------

Odsysacz i inne podstawowe pier-doly to ja oczywiscie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W plycie pod P150MHz gwarancja? :D

A po co? Potrzebuje zamontowac to PCI nie pionowo jak jest w standardzie tylko poziomo. Czyli bede robil potem "przedluzki".

Odciecie odpada - zlacze nie moze byc zniszczone. A z odlutowaniem to wlasnie sie pytal JAK. 75W lutownica daje taka temperatuje, ze sciezki sie w pare sek. odklejaja... Jak tego uniknac no i w ogole jakies detale bo takich cudow to ja jeszcze nie lutowalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba lepiej jak byś wyciął to PCI najpierw z PCB a póżniej odlutował resztki, jak masz możliwość to szlifierką kątową lub nawet brzeszczotem, najlepiej tuż przy samych nużkach złącza a wtedy po kolei odlutowywać pozostałości bo tak za jednym zamachem to lutownice jest dużżżżooooo za słaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

Sir_Yaro za jakies 50-60zl kupujesz RISER CARD "replikujacego" PCI na 2xPCI poziomo - np taki do VIA EPIA

Dołączona grafika

jak za duzy to szukaj pojedynczych w firmach ktore sprzedaja podzespoly dla serwerow w obudowach typu RACK U1 (np ALSTOR) bo wybor jest na prawde przeogromny http://www.adexelec.com/pci32.htm - choc moze nie w Polsce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nigdy tego nie robiles to ani nie radze zaczynac bo zwalisz ta plyte. sciezki ci zaczna odchodzic pozatym przy wyjmowaniu mozesz je uszkodzic . plyta ma strukture wielowatstwowa i przy wylutowywaniu czegokolwiek zwlaszcza czegos takiego jak zlacze pci nalezy zachowac duza ostroznosc. lepiej kupic ta przedluzke o ktorej koledzy pisza wyzje. szkoda sie meczyc za te pare zlotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... efekty mojej pracy sa ze tak powiem srednie.... :/

PCI wylutowane, plyta zyje i wierzga dalej :D ale zlacze jest troche... ten-tego... zmasakrowane... :D Musze gdzies isc po jakas martwa plyte i zrobic to metoda pily i mlotka... :D

A tak w ogole to powiem co zamierzam....

Zrobilem projekt i staram sie go wcielic w zycie - zamknac caly komp (cpu+ram+mobo+grafa+muzyczna+cd+hdd+zalilacz) w obudowie wielkosci okolo 30x30x20cm. Na razie jedynym problemem sa radiatory zasilacza ktore troche koliduja z 1 slotem ISA ale to sie da chyba pila rozwiazac... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, czy jeśli przedłużysz pci kabelkami, to nie będziesz mial problemó z niektórymi kartami. NA U1/U2 riser cardach są takie małe kondensatorki dopasowywyjące połączenie. Daj znać, jak się tam będą urządzonka sprawowały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozrysowalem jeszcze raz ten projekt i udalo mi sie upakowac to wszystko jeszcze lepiej!

W tym momencie cale zbudowane pudelko ma:

Szerokosc 25cm

Dlugosc 29,5 cm

Wysokosc 13 cm

Z tego co obserwuje to moglbym wysokosc zmniejszyc jeszcze o jakies 6-7cm. Co dalo by 7cm wnetrza + 2x0,5cm na scianki obudowy... 8 cm jest necace.... :D

I co najlepsze w srodku jest jeszcze (przy 13cm) masa miejsca..... 8O 8O 8O

Nie wbudowalem jeszcze tego slotu PCI bo jest je**na niedziela i wszystko pozamykane... :evil: Jak myslicie co by mozna bylo dorzucic jeszcze do srodka takigo mini-kompa?

Zastanawiam sie jeszcze nad flopem. Ale wiecej pomyslow nie mam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi