Sir_Yaro Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Czesc! Potrzebuje wylutowac 1 zlacze PCI z plyty glownej. Mam tylko lutownice transformatowowa 75W. I teraz zastanawiam sie jak to zlacze w miare szybko i BEZPIECZNIE wylutowac? Zaznaczam, ze zadnych innych urzadzen w tej chwili nie jestem w stanie zdobyc... :/ edit1 ------ Odsysacz i inne podstawowe pier-doly to ja oczywiscie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Jesli mozna wiedziec...po co chcesz PCI wylutowywac z mobo ? Tracisz gware, wiec mozesz np. wyciac PCI nozykiem modelarskim albo odlutowac ja od spodu mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 W plycie pod P150MHz gwarancja? :D A po co? Potrzebuje zamontowac to PCI nie pionowo jak jest w standardzie tylko poziomo. Czyli bede robil potem "przedluzki". Odciecie odpada - zlacze nie moze byc zniszczone. A z odlutowaniem to wlasnie sie pytal JAK. 75W lutownica daje taka temperatuje, ze sciezki sie w pare sek. odklejaja... Jak tego uniknac no i w ogole jakies detale bo takich cudow to ja jeszcze nie lutowalem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Chyba lepiej jak byś wyciął to PCI najpierw z PCB a póżniej odlutował resztki, jak masz możliwość to szlifierką kątową lub nawet brzeszczotem, najlepiej tuż przy samych nużkach złącza a wtedy po kolei odlutowywać pozostałości bo tak za jednym zamachem to lutownice jest dużżżżooooo za słaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Kurde zapomnialem dodac, ze mobo ten zabieg musi przezyc w 100% :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 uważaj na te <span style="color:red;">[ciach!]</span>o bo maożna łatwo ścieżki pourywać :idea: robiłem coś podobnego i zniszczyłem płytkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 8O Sir_Yaro za jakies 50-60zl kupujesz RISER CARD "replikujacego" PCI na 2xPCI poziomo - np taki do VIA EPIA jak za duzy to szukaj pojedynczych w firmach ktore sprzedaja podzespoly dla serwerow w obudowach typu RACK U1 (np ALSTOR) bo wybor jest na prawde przeogromny http://www.adexelec.com/pci32.htm - choc moze nie w Polsce :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Myslalem o czyms takim ale przyjalem akurat do tego zadania ze nie chce na to wydawac ani grosza. W innym przypadku byloby to idealne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 no to delikatnie rozgrzewaj lutownicą i pozbywaj się cyny odsysaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 wiem ze nie chcesz wydawac ani zlotowki, ale mozna przeciez kupic jakies stare, uwalone mobo. czesto na placach dziadki sprzedaja plyty, maja kilka wrzuconych do kartonu. koszt 5-7 zlotych ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 nom zalatwic jakies byle jakie gniazdo PCI, nie wylutowywac gniazda z plyty i porobic przedluzki bezposrednio z gniazda do tego drugiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultor Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 jak nigdy tego nie robiles to ani nie radze zaczynac bo zwalisz ta plyte. sciezki ci zaczna odchodzic pozatym przy wyjmowaniu mozesz je uszkodzic . plyta ma strukture wielowatstwowa i przy wylutowywaniu czegokolwiek zwlaszcza czegos takiego jak zlacze pci nalezy zachowac duza ostroznosc. lepiej kupic ta przedluzke o ktorej koledzy pisza wyzje. szkoda sie meczyc za te pare zlotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 kup sobie lutownice grzalkowa 30W i bez problemu sobie poradzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Hmmm... efekty mojej pracy sa ze tak powiem srednie.... :/ PCI wylutowane, plyta zyje i wierzga dalej :D ale zlacze jest troche... ten-tego... zmasakrowane... :D Musze gdzies isc po jakas martwa plyte i zrobic to metoda pily i mlotka... :D A tak w ogole to powiem co zamierzam.... Zrobilem projekt i staram sie go wcielic w zycie - zamknac caly komp (cpu+ram+mobo+grafa+muzyczna+cd+hdd+zalilacz) w obudowie wielkosci okolo 30x30x20cm. Na razie jedynym problemem sa radiatory zasilacza ktore troche koliduja z 1 slotem ISA ale to sie da chyba pila rozwiazac... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 jak uda ci sie to zrealizowac to jakies fotki musisz wrzucic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Ciekawe, czy jeśli przedłużysz pci kabelkami, to nie będziesz mial problemó z niektórymi kartami. NA U1/U2 riser cardach są takie małe kondensatorki dopasowywyjące połączenie. Daj znać, jak się tam będą urządzonka sprawowały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Rozrysowalem jeszcze raz ten projekt i udalo mi sie upakowac to wszystko jeszcze lepiej! W tym momencie cale zbudowane pudelko ma: Szerokosc 25cm Dlugosc 29,5 cm Wysokosc 13 cm Z tego co obserwuje to moglbym wysokosc zmniejszyc jeszcze o jakies 6-7cm. Co dalo by 7cm wnetrza + 2x0,5cm na scianki obudowy... 8 cm jest necace.... :D I co najlepsze w srodku jest jeszcze (przy 13cm) masa miejsca..... 8O 8O 8O Nie wbudowalem jeszcze tego slotu PCI bo jest je**na niedziela i wszystko pozamykane... :evil: Jak myslicie co by mozna bylo dorzucic jeszcze do srodka takigo mini-kompa? Zastanawiam sie jeszcze nad flopem. Ale wiecej pomyslow nie mam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Tez planuje zrobic microbude z P233 i zamiast flopa bede dawac karte sieciowa/kontroler USB . Flopy to przezytek ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...