Skocz do zawartości
ogr22

Chłodzenie chłodzenia WC :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie związane z WC.

Załozylem sobie pare dni temu WC i jestem w miare zadowolony, temp, w czasiepracy wacha sie mniej wiecej od 28 - 37 stopni max i mam taka idee, tylko nie bardzo wiem jak to zrobic zeby bylo dobrze. w tej chwili chlodnicą jest nagrzewnica z Kadeta :-)

Zeby osiagnac lepsze wyniki przydaloby sie bardziej schlodzic wode. Jakby schlodzic wode do np 10 - 20 stopni to lepiej chlodzila by ona proca. Nie wiem tylko czym mozna ja schlodzic i tak schlodzic zeby na bloku sie woda nie skraplala (zeby go nie sfajczyc). Jesteli maci jakies pomysly to prosze o info. A i jeszcze chcialm sie spytac przy jakiej temperaturze wody na procu bedzie sie woda skraplac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie związane z WC.

Załozylem sobie pare dni temu WC i jestem w miare zadowolony, temp, w czasiepracy wacha sie mniej wiecej od 28 - 37 stopni max i mam taka idee, tylko nie bardzo wiem jak to zrobic zeby bylo dobrze. w tej chwili chlodnicą jest nagrzewnica z Kadeta :-)

Zeby osiagnac lepsze wyniki przydaloby sie bardziej schlodzic wode. Jakby schlodzic wode do np 10 - 20 stopni to lepiej chlodzila by ona proca. Nie wiem tylko czym mozna ja schlodzic i tak schlodzic zeby na bloku sie woda nie skraplala (zeby go nie sfajczyc). Jesteli maci jakies pomysly to prosze o info. A i jeszcze chcialm sie spytac przy jakiej temperaturze wody na procu bedzie sie woda skraplac ??

dolaczam sie do pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu możecie sobie zobaczyć jak zmiejszyć temp. wody

Oczywiście w tym przypadku temp. wody zależy od temp. powietrza na zewnątrz

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=43725&start=0

Mi ten układ bardzo dobrze się sprawuje

Czekam teraz na zimę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda bedzie sie skraplac jesli blok bedzie mial temperature ponizej temp. otoczenia. (to wiem z fizyki ;))

Nie wiem jaka ma temperature moj blok

ale jak temperaturka "wody" zchodzi mi to ok 18C

to nic sie nie dzieje. Niżej na razie nie próbuje.

I przy takiej temp."wody" na procku mam 37C.

"woda"-80%glixol 20%woda destylowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja bez takiech przerobez jak ty masz mam na procu 30 stopni przy malym obciazeniu proca a przy max mam 37 wiec nie wiem czy jest sens wiercic sciane, pozatym jak masz 37 stopni ma procu to przeciez blok masz cieplejszy niz otoczenie, wiec sie nie skrapla

szukam czegos innego ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja bez takiech przerobez jak ty masz mam na procu 30 stopni przy malym obciazeniu proca a przy max mam 37 wiec nie wiem czy jest sens wiercic sciane, pozatym jak masz 37 stopni ma procu to przeciez blok masz cieplejszy niz otoczenie, wiec sie nie skrapla

szukam czegos innego ....

tylko jest taka mała różnica

1. moj procek pracuje jako XP2800 2241Mhz

2. każda płyta pokazuje inna temp.

i pewnie na twojej płycie miałbyś jeszcze mniejsze temp.

3 temp. w mojej obudowie jest na poziomie 35C

4 temp 37C to mam miedzy rdzeniem a blokiem. A reszta bloku napewmo ma inna temperature

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz to troche zmienia postac rzeczy, ale ja nie mam wlasnego mieszkania, tlyko stancje i nie berdzo moge iwercic tu scian, a zreszta nie bardzo widze taka wizje u siebie, tak czy inaczej potrzeba jakies urzadzeniu ktore schlodzi ta wode,a lbo cala nagrzewnice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.. mi przychodzi na mysl tylko shroud do nagrzewnicy ofcoz. mam jeszcze pomysl , zeby 'opatulic' blok czyms co 'wyrzucaloby' cieplo na zewnatrz i nie przepuszczalo spowrotem , cos w style zaworu 1 stronnego tyle ze to musialaby byc jakas tasma/material. nie wiem czy takie cus istnieje , fajnie by bylo jakby istnialo;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe... chyba tia:P a peltier gowno daje , bo trza jeszcze cos wydajnego zeby jego samego schlodzic . hm.. ja bym proponowal papsta 120mm .. bezglosny i niezle osiagi . wystarczy na 5 lub 7v i powinno cus dac. poza tym musisz uszczelnic shrouda , bo jak bedzie na boki wylatywalo to tysh troszq gorzej bedzie schladzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie mam 25 stopni w wodzie na procu wacha sie kolo 32 stopni, wiec zostalo mi zejsc z temp wody tylko jakies 10 stopni.

lubmich : narazie chce przetestowac WC, pochodzic jakis czas na tym, zobaczyc ile mozna wydusic z tego :-) pod koniec roku moze przejde na FC :-)

Pozatym robie teraz na WWW.MOD4.US i musze miec jakies WC do testow :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie mam 25 stopni w wodzie na procu wacha sie kolo 32 stopni, wiec zostalo mi zejsc z temp wody tylko jakies 10 stopni.

lubmich : narazie chce przetestowac WC, pochodzic jakis czas na tym, zobaczyc ile mozna wydusic z tego :-) pod koniec roku moze przejde na FC :-)

Pozatym robie teraz na WWW.MOD4.US i musze miec jakies WC do testow :-)

25C? i chłodnicę masz w mieszkaniu?

To chyba przed chwilą kompa włączyłeś bo wierzyć mi się nie chce że masz tylko 25C.

A jaka masz temp. w mieszkaniu? Może 15C ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh.. marzy mi sie dzien , w ktorym fc bedzie rozmiarow 2xwc , ew 3xwc [sredniej wielkosci] i bedzie sprzedawane kompletowo. esh... piekne marzenie...:)

Vapochill i Prometeia to nie sa jakies wielkie potwory :D. A do tego Vapochilla mozna dostac w czesciach do samodzielnej zabudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi