monte_carlo Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 płyta głowna wykrywała mi nie athlona 1800+ (a mam athlona 2400+) to go chciałem zmienić na 2400+ no i..... pc speaker mi pipczy raz i chce jakąś dyskietke a jak odłączyłem stacje dyskietek to mi pipczy 5 razy . prosze o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Podlacze sie do tematu. Musialem niestety zakupic ow "szczyt techniki" i mam troche problemowi pytan. Plyta jest pod DDRAM i SDRAM, ja jade na SDRAM i za cholere nie moge ustawic pamieci na 133. po pewnym czasie zawiesza mi kompa a 3D Marka nie przechodzi wcale, wywala na 1 tescie. Dopiero jak ujme z fsb i ustawie je na max 127-8 to wtedy jest w miare stabilnie. Jak to kurna jest ze na plycie na kt266a nie moge wrzucic 133MHz??? Jak to zmienic? Moze to wina napiecia na pamieci? Wydaje mi sie ze daje za malo. Na moim starym asusie a7v133 pamieci szly na tyle ile wytrzymywal chipset - 158 a tu nawet na nominalnych 133 nie chca isc!!! Poza tym potrzebuje jakis schemat v-moda na proca, bo oczywiscie nie ma tu regulacji napiecia dla niczego :? . Musialem drutowac proca eby cos z niego wycisnac. @monte_carlo - ta plyta jest jakas "dziwna" wiec sie nie dziw ;). Ale niestety nie znam odp. na Twoje pytanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Hmm... a jakie macie wersje biosów bo jeżeli nie macie wersji 1.30 to ona morze coś pomóc :roll: ale nie jestem pewien może też być że trafiliście na jakieś wadliwe egzemplarze ale najpierw polecam zrobić flash biosa na najnowszy a jeżeli już macie najnowsze, to możecie zapodać mjela do ASRock'a w tej sprawie, mogą pomóc. P.S. ja się przymierzam do wymiany na k7vt4 4x mysle że będzie lebsza i ma już "jakieś tam" mozliwości oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 pieklo nie rzucilo ci sie w oczy jakis schemacik do vmodow? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Chodzi ci o vmod proca??? jeżeli tak to jedynym takim czymś poza drutmodem jest jescze cięcie mostków, płeno jest tegow necie i na forum poszukaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 pieklo, proca to ja mam zadrutowanego i na mnoznik i na napiecie. CHodzi mo o zmodyfikowanie plyty aby dawala napiecie wyzsze nic 1,85v. A tego juz w necie nie ma bo tu chodiz o ta konkretna plyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Update: vmoda juz znalazlem i jest bardzo prosty. Tylko nie mam moda na pamieci :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 hmm nie wiem jak ci mogę pomóc może to nie wina niskich napięć ramu gdzieś czytałem że ta płyta ma problemy z działaniem asynchronicznym sdr'ów a z tego co wiem płyta obsługuje 3 tryby taktowania pamięci 200mhz 266mhz i auto (z tym że nie wiem co oznacza auto być morze taktowanie synchroniczne) ale to są taktowania dla ddr'ów, dla sdr'ów sa 100mhz 133mhz i auto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Podlacze sie do tematu. Musialem niestety zakupic ow "szczyt techniki" i mam troche problemowi pytan. Plyta jest pod DDRAM i SDRAM, ja jade na SDRAM i za cholere nie moge ustawic pamieci na 133. po pewnym czasie zawiesza mi kompa a 3D Marka nie przechodzi wcale, wywala na 1 tescie. Dopiero jak ujme z fsb i ustawie je na max 127-8 to wtedy jest w miare stabilnie. Jak to kurna jest ze na plycie na kt266a nie moge wrzucic 133MHz??? Jak to zmienic? Moze to wina napiecia na pamieci? Wydaje mi sie ze daje za malo. Na moim starym asusie a7v133 pamieci szly na tyle ile wytrzymywal chipset - 158 a tu nawet na nominalnych 133 nie chca isc!!! Poza tym potrzebuje jakis schemat v-moda na proca, bo oczywiscie nie ma tu regulacji napiecia dla niczego :? . Musialem drutowac proca eby cos z niego wycisnac. @monte_carlo - ta plyta jest jakas "dziwna" wiec sie nie dziw ;). Ale niestety nie znam odp. na Twoje pytanie A może wystarczy przełożyć zworke na 133MHz? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Zworka jest przestawiona. Nie ma roznicy czy jest ustawiona na 100 czy na 133. FSB mozna plynnie zmieniac w biosie. System i tak sie zawiesza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 monte_carlo w jaki sposob chcesz uzyskac tego 2400+ przez magistrale 166MHz - na tej plycie zapomnij :P Brzoza to chyba zalezy od pamieci - ja sprawdzalem SDR Kingston (na Kingstonach), Kingston (na Infineonach) i jeszcze jakies - na wszystkich szlo na 133MHz (zworka 133, BIOS 133) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 monte_carlo w jaki sposob chcesz uzyskac tego 2400+ przez magistrale 166MHz - na tej plycie zapomnij :P Brzoza to chyba zalezy od pamieci - ja sprawdzalem SDR Kingston (na Kingstonach), Kingston (na Infineonach) i jeszcze jakies - na wszystkich szlo na 133MHz (zworka 133, BIOS 133) benek a powyzej? ja mam kingstona na infineonach i za cholere ststem nie chce byc stabilny. Moze cos w biosie musze przestawic, moze jakas opcje mam wlaczona lub nie. Na co mam zwrocic uwage? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 monte_carlo w jaki sposob chcesz uzyskac tego 2400+ przez magistrale 166MHz - na tej plycie zapomnij :P Brzoza to chyba zalezy od pamieci - ja sprawdzalem SDR Kingston (na Kingstonach), Kingston (na Infineonach) i jeszcze jakies - na wszystkich szlo na 133MHz (zworka 133, BIOS 133) benek a powyzej? ja mam kingstona na infineonach i za cholere ststem nie chce byc stabilny. Moze cos w biosie musze przestawic, moze jakas opcje mam wlaczona lub nie. Na co mam zwrocic uwage? a jaką masz wersje biosu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 pieklo - 1.30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 pieklo - 1.30no to ja już nie wiem co jest grane, najlepiej sprzedaj sdr'y i kup ddr'y bo ddr'y tanie jak barszcz są teraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 wiesz jakbym mogl to nie kupilbym asrocka tylko abita na nforsie. mam problem z ta plytka i chce go jakos rozwiazac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 wiesz jakbym mogl to nie kupilbym asrocka tylko abita na nforsie. mam problem z ta plytka i chce go jakos rozwiazac no to mogę ci poradzić jeszcze 3 rzeczy :arrow: poczytaj FAQ o tej płycie (na stronie asrock'a) :arrow: jeżeli FAQ nic nie da to zapodaj mejal do asrocka :arrow: a jeżeli to nie pomogło to już kup tego abita na nf2 i będzie spokuj :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Heheeh. Mail juz polecial, teraz czekam na odpowiedz, jak nie to plytka poleci do wymiany, niestety na to samo. A gdybym mial kase to bym kupil nforca i hyperyx albo twistery :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 benek a powyzej?ja doszedlem do 138 (na Infineonach) - wyzej juz mi nie szlo bo za male mam napiecie dla procka (mnoznik na 15x - drutmod) ja mam kingstona na infineonach i za cholere ststem nie chce byc stabilny. Moze cos w biosie musze przestawic, moze jakas opcje mam wlaczona lub nie. Na co mam zwrocic uwage? no nie wiem - moze masz po prostu za bardzo wyzylowanego procka choc z drugiej strony troche ludzi mialo problemy z SDRami na tej plycie moze wgraj ustawienia domyslne BIOS'u - w chwili obecnej nie powiem Tobie jak ustawic SDR bo od 3 tygodni lece juz na DDR - zreszta co tam ustawiac - masz tylko taktowanie pamieci: AUTO, 100, 133 i CL: 2 i 2.5 wiec kombinacji wielu nie ma - moze jeszcze zmien slot w ktory wlozyles pamieci ale jak policzylem taktowanie to stawiam ze na 75% to wina procka lub chlodzenia - nie jako takiego ale tego ze laminat MoBo sie grzeje - moze dla testu jak obnizenie mnoznika nic nie pomoze daj jakis wentylatorek 80 (nawet puszczony na 5V) zeby wial w okolicach Socketa bo podobne problemy mial kiedys yotomeczek z ta MoBo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Benek wszystko fajnie tylko ze problem jest niezaleznie od tego czy proc jest podkrecony na 2400Mhz czy idzie na 1400. Jesli pamiec idzie wiecej niz 128 system pada, niezaleznie od proca wiec to nie jego wina. Juz kombinowalem co to moze byc i wykluczylem pamieci, zasilacz, proca. Zostala grafa i mobo :) Nawet nic w pci nie mam. Poza tym moja pamiec idzie na 140 na cl2 a tu na cl3 sie wyklada ponizej 133! Czekam na mail od producenta, zobaczymy co napisza. Jak nie to plyta idzie chyba na wymiane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Zworka jest przestawiona. Nie ma roznicy czy jest ustawiona na 100 czy na 133. FSB mozna plynnie zmieniac w biosie. System i tak sie zawiesza Różnica jest taka, że przestwia Ci się dzielnik! I PCI/AGP pracują z prawidłowymi częstotliwościami (33/66MHz),a nie mocno przerasowanymi, co może powodować problemy ze stabilnoscią. No, ale może rzeczywiście w twoim przypadku to wina czego innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Zworka jest przestawiona. Nie ma roznicy czy jest ustawiona na 100 czy na 133. FSB mozna plynnie zmieniac w biosie. System i tak sie zawiesza Różnica jest taka, że przestwia Ci się dzielnik! I PCI/AGP pracują z prawidłowymi częstotliwościami (33/66MHz),a nie mocno przerasowanymi, co może powodować problemy ze stabilnoscią. No, ale może rzeczywiście w twoim przypadku to wina czego innego. ze co? na kt266a mnoznik 1/4 wlacza sie przy fsb120 i to nie wazne czy jest zworka czy nie ja na swojej plycie tez mam zworke 100/133 i przy fsb120 mam juz pci30 zworka sluzy tylko do ustawienia proca tak by po ClearCMOS chodzil on na ustawieniach nominalnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Zworka jest przestawiona. Nie ma roznicy czy jest ustawiona na 100 czy na 133. FSB mozna plynnie zmieniac w biosie. System i tak sie zawiesza Różnica jest taka, że przestwia Ci się dzielnik! I PCI/AGP pracują z prawidłowymi częstotliwościami (33/66MHz),a nie mocno przerasowanymi, co może powodować problemy ze stabilnoscią. No, ale może rzeczywiście w twoim przypadku to wina czego innego. ze co? na kt266a mnoznik 1/4 wlacza sie przy fsb120 i to nie wazne czy jest zworka czy nie ja na swojej plycie tez mam zworke 100/133 i przy fsb120 mam juz pci30 zworka sluzy tylko do ustawienia proca tak by po ClearCMOS chodzil on na ustawieniach nominalnych To ja już nie wiem jak to jest. W każdym razie skaładałem juz ze 20 kompów na tej płycie (asrock k7vt2) i jeżeli się nie przestawi tej zworki ( majac athlna na 1333MHz) to komp najczęsciej sie nie uruchamia. A jezeli nawet to są problemy ze stabilnościa i ciągle się wiesza. Stąd sądze, że własnie przestawienie tej zworki powoduje prawidłowe ustawienie dzielnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Jak juz pisalem przestawianie zworki nic nie daje, poza tym Sandra podaje ze pci ponizej 133 jest niedotaktowane czyli cos ok. 30Mhz. Narazie jeszcze mila od producenta nie dostalem :/ ALe mam nadzieje ze dzis sie spreza i mi odpisza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...