Skocz do zawartości
Kittek

Co fałszuje napięcia MoBo, czy Speedfan?

Rekomendowane odpowiedzi

Przy sprzęcie jak w podpisie wykręconym jak w podpisie ;) mam tak:

w biosie:

VCore - 1.662V

DDRCore - 2.624V

3.3V - 3.312V

5V - 5.184V - full stable, ani drgnie

12V - 11.9V (nie nizej) ~ 12.148V

a w speedfanie v.4.08:

VCore - 1.63V

DDRCore - 2.62V

3.3V - 3.31V

5V - !4.35V!

12V - 12.16V

-12V - -9.07V

-5V - -4.7V

Vbat - 4.08V

(jakieś drugie +5V nie wiem o co chodzi 8O)

+5V - 4.22V

Zaniepokoiło mnie szczególnie +5V, które nie dość, że w Speedfanie ma 4.35V, to jest jeszcze tam podana drugoa wartość +5V - 4.22V. NIe bardzo wiem o co chodzi, tymbardziej, że z odczyty z biosu są prawie idealne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiećie 5V mozęsz sprawdzić, przykłądajac do wtyczki molex te "końcówki" od miernika :D Czarny kabel to masa, czerwony to 5V, zółty to 12V, a 3.3V niepamietam jaki ma kolor i niechce mi siesprawdzać :P , zobacz w instrukcji od płyty jak rozkłądaja sie napiecia w gniezdzie ATX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli moge przyłożyć te końcówki do byle jakiej wtyczki jak do np. cd-romu lub dysku jak komputer bedzie włączony? i końcówke z - mam dać do czarnego (obojętnie jakiego?) a + albo do żółtego, albo czerwonego? dobrze zrozumialem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki OT

kittek ile masz w 3dsmarkach? obu? i jeszcze aq3 jakbys mogl podac byloby jedwabiscie...

jedwabiscie nie bedzie, bo aq3 jeszcze nie robilem, ale zrobie na dniach

3dmark2003 - 3094

3dmark2001se - 10700 (popracuje nad procem i miejmy nadzieje, ze pociagne 12k ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlaczylem drugi zasilacz (codegena 300W) zeby troche ten moj odciążyć. Dałem go pod dysk nagrywarke i wiatraczki, ale speedfan dalej pokazuje mi 5V - 4.33V. WIęc myśle, żę przyczyną całego zamieszania były błedne odczyty speedfana, bo na dwoch zasilaczach raczej watpie, zeby bylo 4.33V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...