Skocz do zawartości
ALEX-77

Podkrecanie PentiumIII 733mhz ;-(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was wszystkich. Chciałbym sobie podkręcic procka P3 733mhz ale niezabardzo się oriętuje jak to zrobic ;-( dopiero zaczynam zabawe w overcloking i mam nadzeje że mi ktoś pomoże ;-) Z postów wynika że płyty ECS nieza zadobre ale niestey taka własnie posiadam ;-(

Moja konfiguracja jest następująca :

PentiumIII 733mhz (coller intela orginalny) :roll:

ECS P6VXA

128RAM

20G

G 2 MX200 32 TV OUT

Bardzo bym prosił o jakąś poradę

Pozdrawiam wszystkich

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz krecic tylko przez fsb. Jesli masz zmiane w biosie to ja zwieksz. Domyslnie masz chyba 133. A vcore przy extreme oc tez by sie przydalo zwiekszyc oraz jakies pamieci dobre miec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIT_er dzięki za odpowiedz ale czy mógłbys mi to troche jasniej wytłumaczyc co to znaczy "A vcore przy extreme oc tez by sie przydalo zwiekszyc oraz jakies pamieci dobre miec" sorry za takie lamerstwo w tym temacie ale dopiero zaczynam :roll:

Pozdrówka

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tio znaczy ze masz podnies napiecie ktore podaje plyta na procka! w biosie jest okreslone jako Vcore, co do FSB tio zwiekszaj stopniowo, a jesli masz nie markowe pamieci tio spowolnij je maksymalnie jak sie da!Napiecie zwieksz maksymalnie o 0.25V a jak zalatwisz sobie lepsze chlodzenie tio mozesz wiecej.Jesli masz mozliwosc zmiany napiecia na pamieci tio tez mozesz zwieszyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On sie pytal jak podkrecac wiec mu napisalem...nie wiem jakie mozliwosci ma jego plytka...nie znam przeciez wszystkich modeli plyt glownych...moze jego ECS ma zmiane napiecia na procka...kto wie....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plytka ma mozliwosc zmiany napiecia na procesor co 0.1V

Sprobuj wejsc do biosa (klawisz delete przy starcie kompa). Zobacz czy masz cos w stylu CPU feature setup albo Voltage control (czy cos w tym stylu). I tam moze beda mozliwosci zmiany FSB, Vcore (napiecie), itp.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziekuje wam wszystkim ale obawiam sie że que_pasa ma racje niewidze wogule w Biosie takiej pozycji gdzie mógłbym cokolwiek z prockiem zrobic ;-(niemam zakładki SoftMenu III Setup a tak na marginesie to jaka płyte polecacie do mojego procka PIII 733MHZ????

Pozdrówka

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziekuje wam wszystkim ale obawiam sie że que_pasa ma racje niewidze wogule w Biosie takiej pozycji gdzie mógłbym cokolwiek z prockiem zrobic ;-(niemam zakładki  SoftMenu III Setup a tak na marginesie to jaka płyte polecacie do mojego procka PIII 733MHZ????

Pozdrówka

ALEX

stary jesteś boski już czwarta osoba na forum mnie docenia :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziekuje wam wszystkim ale obawiam sie że que_pasa ma racje niewidze wogule w Biosie takiej pozycji gdzie mógłbym cokolwiek z prockiem zrobic ;-(niemam zakładki  SoftMenu III Setup a tak na marginesie to jaka płyte polecacie do mojego procka PIII 733MHZ????

Pozdrówka

ALEX

wiadomo abita lub asusa, a tak naprawdę to chyba lepeij pieniądze zacząć odkładac i za pół roku zmienić i płytę i procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, cholera to tak jest minął dopiero rok od czasu zakupu kompa a tu już wymiana sie szykuje ;-( no cóż ;-( widze ze mój błąd to była płyta główna no ale niemiałem o tym pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz spróbować z np. z abitem st6 i wykręcić np. na fsb 150 MHz(powinno spoko pójść), ale z drugiej strony myślę że w sklepie w którym kupowałeś dobrych pamięci do kompa nie wstawili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja konfiguracja jest następująca :

PentiumIII 733mhz (coller intela orginalny) :roll: 

ECS P6VXA

128RAM

20G

G 2 MX200 32 TV OUT

moze sie myle ale odpowiedz mi na pytanie Alexie :lol: :lol: czy kupiles ten komputer w jakims moze supermarkecie??jesli nie to sorry ale tak to wyglada...moim zdaniem nie ma sensu podkrecac procka...nic to nie da...bo po pierwsze: GRAFA: GF2mx 200!! toz to ogranicza proca ze glowa mala - moja rada wymien grafe na jakas 2 lub 3 Ti...po drugie RAM 128 to tez malutko..nowsze gierki dadza ciala - rada dokupic RAM do 256MB....

plytke ECS mozna IMHO jeszcze przelknac prawda koledzy?..chyba zgodzicie sie ze mna...ale bez porzadnej grafy i 256 RAMu to nie oczekuj super plynnosci w grach(a chyba do tego sluzy Ci sprzet bo inaczej bys raczej nie podkrecal..wiec moja rada zamiast zmieniac plyte to grafe i RAM...pozdroovka

BTW. nikt Cie nie uswiadomil przed zakupem ze komp bez modernizacji nie przezyje roku??? :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kompa kupywałem w sklepie typowo komputerowym , niestety nikt mnie nieuswiadamiał co do sprzetu sam przeglądałem prase i tym podobne ;-( z płytą jak widze nic niezrobie i z podkręcania nici ;-(a pamiec mam 256 RAM sorry pomyliłem sie ;-) a grafa no moze masz racje żeczywiscie niezadobra chodzby z tego względu ze na 3DMARKU otrzymuje wynik zaledwie 1025 czy to normalne ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kompa kupywałem w sklepie typowo komputerowym , niestety nikt mnie nieuswiadamiał co do sprzetu sam przeglądałem prase i tym podobne ;-( z płytą jak widze nic niezrobie i z podkręcania nici ;-(a pamiec mam 256 RAM sorry pomyliłem sie ;-) a grafa no moze masz racje żeczywiscie niezadobra chodzby z tego względu ze na 3DMARKU otrzymuje wynik zaledwie 1025 czy to normalne ???

3Dmark 2001 tak??przy tej grafie to raczej normalne(nie wiem nie mialem jej w lapkach)...gdybys zmienil grafe na jakas 2Ti to wynik by podskoczyl gdzies do 3600 mniej wiecej...wiec moja rada zmieniaj grafe i to szybko...RAMu masz w takim razie OK...wracajac do grafy i procka to gdybys teraz zmienil procka nawet na PIV2,0 Ghz to wynik w 3Dmarku by podskoczyl moze do 2000...wiec sie nie oplaca zmieniac proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heee dzieki panowie za rade no żeczywiscie będe musiał chyba rozejrzec się za jakąś nową grafą tylko jaka wybrac ?? nieorietuje sie zabardzo w tym ;-( jest tego tyle na rynku Jaka firma jest lepsza a jaka gorsza moze coś doradzicie ??

Pozdrawiam

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy od tego jak dużo pieniedzy możesz wydać, jak nie masz za dużo to GF2Ti bądź radka 7500, jak trochę więcej to radka8500, GF3Ti200 , reszta to już sporo większy wydatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...