blackbird25 Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Witam Mam nastepujacy problem: 2 tygodnie temu zrobilem sobie maly upgrade komputerka (procek, mobo, pamiatka i grafa - jak ponizej) i martwia mnie odczyty temperatury procka. Temperatura wg BIOSU jest wyzsza o ok. 15C od temperatury pokazywanej w systemie (winXP) przez firmowy program dostarczony przez MSI "PC Alert 4". Zglupialem do reszty gdy zainstalowalem popularne programy do diagnostyki (zalaczam screenshota) bo okazalo sie ze temperatura zaznaczona na obrazku jako nr 1 pokrywa sie z ta z biosu, natomiast wg "PC Alerta 4" temperatura procka to ta pod nr 2. Nie wydaje mi sie aby to byla kwestia upgrade'u BIOS'u bo z tego co wiem przesiadka z wersji 5.3 na 5.4 nie wnosi zbyt wiele nowego (poprawia tylko obsluge FX 5900 Ultra). No i pytanie zasadnicze. Ktory czujnik pokazuje porawna temperature na rdzeniu procesora: 1 czy 2 ? I pytanie drugie: skoro jedem pokazuje temp. rdzenia procka to czego temp. monitoruje drugi czujnik? Czytalem cos o czujnikach na diodach (?) i o tych pod procesorem ale nie wiem czy w dobrym kierunku podazam takim mysleniem. Prosze o pomoc ewentualnie o link jesli ktos poruszal podobny problem. Dzieki. ----------------------------------------------------------- Athlon XP2500+@3200+(Barton 200x11, 1.65V) MSI K7N2 Delta L (bios ver. 5.3) 256 MB TwinMoss PC3200 CL 2.5 Prolink GeForce4 Ti 4200 AGP8X 250/500 Maxtor 60GB 7200 DiamondMax Plus 9 ModeCon FINE II 300 W[/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Proponuje pojsc po najmniejszej linii oporu. Majac wszystkie odczyty zresetuj kompa i wejdz do BIOS'u. Tam bedziesz mial odczyt z czujki lub CPU (ale pamietaj, ze to nie jest termometr, bo dokladnosc odczytu jest beznadziejna)!!!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbird25 Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 no dobrze... ale w takim razie z tego co radzisz, to wychodzi ze czujnik nr 1 na obrazku wskazuje temperature procka (bo pokrywa sie z temp w biosie). Skoro tak, to czego temperature wskazuje czujnik ktory na oprogramowaniu firmowym okreslany jest jako CPU. I dlaczego niby mialby wskazywac bledny odczyt temperatury rdzenia procka. Przy calym szacunku ale nic sie nie dowiedzialem nowego. Pozdrawiam (i czekamna jakas rade) :) Lukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Ja mam to samo,na 1700+ niekręconej mam według biosu i SpeedFana ponad 50 stopni w stresie,a jak mierzę miernikiem to mam koło 40.Wentyl to X-Dream puszczony na High.Bios zmieniłem na 5.4 i nadal to samo.W sklepie powiedzieli że często płyty na nForce wariują i żeby się nie przejmować i zmierzyć miernikiem.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...