Skocz do zawartości
blackbird25

problem z odczytem temperatury - ktory czujnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepujacy problem: 2 tygodnie temu zrobilem sobie maly upgrade komputerka (procek, mobo, pamiatka i grafa - jak ponizej) i martwia mnie odczyty temperatury procka. Temperatura wg BIOSU jest wyzsza o ok. 15C od temperatury pokazywanej w systemie (winXP) przez firmowy program dostarczony przez MSI "PC Alert 4". Zglupialem do reszty gdy zainstalowalem popularne programy do diagnostyki (zalaczam screenshota) bo okazalo sie ze temperatura zaznaczona na obrazku jako nr 1 pokrywa sie z ta z biosu, natomiast wg "PC Alerta 4" temperatura procka to ta pod nr 2. Nie wydaje mi sie aby to byla kwestia upgrade'u BIOS'u bo z tego co wiem przesiadka z wersji 5.3 na 5.4 nie wnosi zbyt wiele nowego (poprawia tylko obsluge FX 5900 Ultra).

Dołączona grafika

No i pytanie zasadnicze. Ktory czujnik pokazuje porawna temperature na rdzeniu procesora: 1 czy 2 ? I pytanie drugie: skoro jedem pokazuje temp. rdzenia procka to czego temp. monitoruje drugi czujnik? Czytalem cos o czujnikach na diodach (?) i o tych pod procesorem ale nie wiem czy w dobrym kierunku podazam takim mysleniem.

Prosze o pomoc ewentualnie o link jesli ktos poruszal podobny problem.

Dzieki.

-----------------------------------------------------------

Athlon XP2500+@3200+(Barton 200x11, 1.65V)

MSI K7N2 Delta L (bios ver. 5.3)

256 MB TwinMoss PC3200 CL 2.5

Prolink GeForce4 Ti 4200 AGP8X 250/500

Maxtor 60GB 7200 DiamondMax Plus 9

ModeCon FINE II 300 W[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze...

ale w takim razie z tego co radzisz, to wychodzi ze czujnik nr 1 na obrazku wskazuje temperature procka (bo pokrywa sie z temp w biosie).

Skoro tak, to czego temperature wskazuje czujnik ktory na oprogramowaniu firmowym okreslany jest jako CPU. I dlaczego niby mialby wskazywac bledny odczyt temperatury rdzenia procka.

Przy calym szacunku ale nic sie nie dowiedzialem nowego.

Pozdrawiam (i czekamna jakas rade) :)

Lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to samo,na 1700+ niekręconej mam według biosu i SpeedFana ponad 50 stopni w stresie,a jak mierzę miernikiem to mam koło 40.Wentyl to X-Dream puszczony na High.Bios zmieniłem na 5.4 i nadal to samo.W sklepie powiedzieli że często płyty na nForce wariują i żeby się nie przejmować i zmierzyć miernikiem.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi