Mighn Taghor Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 I się zaczeło - odebrałem właśnie z obrabiary blok - miedź z frezowanymi 3 poziomami spiralnych kanałów, z dolutowaną srebrną (1,2mm) podstawą sprawdzona max przepustowość 8l/min do bloku doklejony został peltier 24V/175W (z wzmacniacza W-Cz radiostacji Ericsona) do tgo miedziana instalacja wodna z pompą BOSH o wydajności MAX 34L/min, labiryntowy zbiornik wyrównawczy 7,8L z chłodzeniem (3xPeltier 24V/120W o wymiarach 6x4cm (jak wyżej) oraz wstępna chłodnica kanałow0-żebrowa (Polonez) z orginalnymi wentylatorami Peltiery chłodzone radiatorami mosiężnymi o wysokości żeber 9,5cm i wentylatorami 24V/1.5A Łączna ilość wody w obiegu 16,3L Za chwile test z halogenem 1000W w roli proca W krutce zdjęcia, schematy, i opis testu (o ile ktos będzie zainteresowany) Koszt wykonania instalacji (bez Peltierów ,pompyi srebrnej podstawy) 185zł Koszt pompy - 95zł Koszt Peltierów ??????????? (dostałem :D ) Srebrna podstawa 75zł (srebro techniczne) Po testach zaczne chłodzić swojego wysłużonego Celka, a jak za niedługo kupie zacznie się zabawa z P4 :twisted: :twisted: :twisted: A! - uklad jest przystosowany do pracy z MAX 5 blokami!!!!! Podejrzewam że jak ślusarz dostanie więcej to koszt instalacji (bez pompy i peltierów) może spaść do około 150zł :twisted: :D Więc jest o co się bić! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 tylko pozazdroscic zestawu i...........................kontaktow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 I się zaczeło - odebrałem właśnie z obrabiary blok - miedź z frezowanymi 3 poziomami spiralnych kanałów, z dolutowaną srebrną (1,2mm) podstawą sprawdzona max przepustowość 8l/min do bloku doklejony został peltier 24V/175W (z wzmacniacza W-Cz radiostacji Ericsona) do tgo miedziana instalacja wodna z pompą BOSH o wydajności MAX 34L/min, labiryntowy zbiornik wyrównawczy 7,8L z chłodzeniem (3xPeltier 24V/120W o wymiarach 6x4cm (jak wyżej) oraz wstępna chłodnica kanałow0-żebrowa (Polonez) z orginalnymi wentylatorami Peltiery chłodzone radiatorami mosiężnymi o wysokości żeber 9,5cm i wentylatorami 24V/1.5A Łączna ilość wody w obiegu 16,3L Za chwile test z halogenem 1000W w roli proca W krutce zdjęcia, schematy, i opis testu (o ile ktos będzie zainteresowany) Koszt wykonania instalacji (bez Peltierów ,pompyi srebrnej podstawy) 185zł Koszt pompy - 95zł Koszt Peltierów ??????????? (dostałem :D ) Srebrna podstawa 75zł (srebro techniczne) Po testach zaczne chłodzić swojego wysłużonego Celka, a jak za niedługo kupie zacznie się zabawa z P4 :twisted: :twisted: :twisted: A! - uklad jest przystosowany do pracy z MAX 5 blokami!!!!! Podejrzewam że jak ślusarz dostanie więcej to koszt instalacji (bez pompy i peltierów) może spaść do około 150zł :twisted: :D Więc jest o co się bić![/quote na 100% ktos bedzie zainteresowany :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Nom [censored !] zestaw :). Szkoda, ze ja takiego nie mam :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Jak zmontujesz do końca to podaj temp.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 i wytlumacz o co chodzi z tymi 3 warstwami w bloku? anyway wtg :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Zyczę Ci sukcesów z takim zestawem, ale obawiam się małej "lipy" w wykonaniu tego cuda, co wyraźnie psuje efekt końcowy. Wyraźnie napisano "wlutowana wkładka srebrna" - niesamowity błąd wykonawczy, gdyż nie wierzę w możliwości technologiczne. Srebro powinno być łączone metodą zgrzewania ultradźwiękowego lub prasowania (walcowania). Wybaczcie, że zwracam na to uwagę, ale w dązeniu do doskonałości nawet najmniejsze błędy psują efekt końcowy. I jeszcze jeden kwiatek, przy chłodzeniu cieczą ścianka odnierająca ciepło powinna być najcieńsza jak tylko możliwe, 1mm to stanowczo za dużo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 tylko pozazdroscic >>>daj zanc jak zrobisz testy i bedziesz miał zdjecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Pelty dosteles :) A sa najdrozsze z calego zestawu: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 spoko tez bym kcial peltrzaczki za friko :). IMHO ciekawe jak to bedzie dzialac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 mhaaaa, akto by nie chial, kiedys prawie mi sie udalo wysepic 2x120w, ale niestety :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Zyczę Ci sukcesów z takim zestawem, ale obawiam się małej "lipy" w wykonaniu tego cuda, co wyraźnie psuje efekt końcowy. Wyraźnie napisano "wlutowana wkładka srebrna" - niesamowity błąd wykonawczy, gdyż nie wierzę w możliwości technologiczne. Srebro powinno być łączone metodą zgrzewania ultradźwiękowego lub prasowania (walcowania). Wybaczcie, że zwracam na to uwagę, ale w dązeniu do doskonałości nawet najmniejsze błędy psują efekt końcowy. I jeszcze jeden kwiatek, przy chłodzeniu cieczą ścianka odnierająca ciepło powinna być najcieńsza jak tylko możliwe, 1mm to stanowczo za dużo. Lutowanie srebrową pastą lutowniczą - smarujesz obie powierzchnie, sciskasz i.... ....do pieca na 25 minut :twisted: Wiem że przydało by się cieniej - więc jak nie będzie chłodziło jak trzeba - to NA FREZARE SKUR.... :twisted: :twisted: :twisted: 3 warstwy - blok jest pocięty na 3 plasterki każdy ma spiralny kanał, od spodu dodatkowo płytka srebrna. Woda płynie z dołu (proc) chłodząc cały blok a nie tylko podstawe, więc w razie chwilowych problemów blok może na siebie troszke więcej przyjąć, pozatym extremalnie zwiększa się powierzchnia styku wody z blokiem (blok ma wysokość 4,2cm razem z podstawą Jak na razie przy prubie schłodzenia 180*C temp wody doszła do 9*C (startowo 23*C) więc jest nieźle!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Po całej nocy testów temp. wody na poziomie 5,9*C, jeszcze wieczorem wypiołem chłodnice (BO WODA W NIEJ SIĘ GRZAŁA ZAMIAST CHŁODZIĆ!) Dzisiaj po południu przekładam blok z halogena na procka... A! temperatura górnej scianki bloku 8,5*C !!!!! Blok jest zmocowany do bocznej scianki (stal) obudowy z halogenem 1000W, szyba jest zasłonięta alufolią, temperatura obudowy halogena teraz wynosi 212*C A! i będe dzisiaj jeszcze frezował podstawe - chce ją odchudzić do .3mm, choć nie wykluczam że przy drugim bloku (się frezuje :D ) wkleje na thermopox-ie peltiera w miejsce podstrawy :twisted: tylko jeszcze musze wymyślić jak to dokładnie uszczelnmić - chyba że ktoś ma pomysł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Co do użycia pelta jako podstawy bloku to na : www.overclockers.com Sam bym z chęcią wpadł tego sprzęta odwiedzić ale ostatnio nie mam zbyt dużo czasu chyba że gzieś blisko mieszkasz. ps.Popraw sobie błąd w podpisie no bo chyba 382 mb ramu to ty nie masz (albo ci się 2 mb spaliły : ) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Co do użycia pelta jako podstawy bloku to na : www.overclockers.com Sam bym z chęcią wpadł tego sprzęta odwiedzić ale ostatnio nie mam zbyt dużo czasu chyba że gzieś blisko mieszkasz. ps.Popraw sobie błąd w podpisie no bo chyba 382 mb ramu to ty nie masz (albo ci się 2 mb spaliły : ) ) HMMMM - DYWERSANTY! uciekły do lasu :D - ide je poszukać :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Hmmm - lece do sklepu po petrygo - bo po przelozeniu bloku na proca po 20 min. woda w obiegu zamarzla...... i o malo nie spalilem pompy 8O pozatym rewela - skonczylem drugi blok - tym razem dolny obieg - frez, a dwa gorne nawiercane - bede zamiast podstawy dawal samego peltiera, pozatym szykuje sie do nowego zbiornika chlodzaco-wyrownawczego.... po testach gorszy zestaw (bez peltierow i pompy) zapewne oddam w dobre rece 8) nowy zbiornik to bedzie okolo 10 elowe monstrum, tyle ze musze gdzies jeszcze zdobyc 2 peltiery 24V i min 150W.... Czy ktos myslal o chlodzeniu wody........woda? taki obieg pierwotny i wtorny?????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 no wiec tak powiem jedno ... o w morde jeza .... tez tak chce ... masakra .. zycze sukcesow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 no wiec tak powiem jedno ... o w morde jeza .... tez tak chce ... masakra .. zycze sukcesow Jeszcze slabo - jak ekstrem, to ekstrem - a teraz po petrygo w droge ruszac czas...... (a moze beda mieli cos lepszego???????) A! zfrezowalem podstawe do grubosci .4mm 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 jaka powierzchnie oddawania ciepla maja te mosiezne radiatory na pelitery? i czy te wiatraki 24V niezabardzo chalasuja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 ja juz mam plan, zrobie podobnie jak ty tylko zmodyfikuje chlodzenie peliterow. zamocuje na nie blok wodny ktory bedzie w drugim obiegu bez pompy tzw cyrkulacyjnym - jak centralne ogrzewanie, a chlodzic drugi obieg bedzie nagrzewnica. ale to bedzie skomplikowane heh, zle to i tak w przyszlosci, no chyba, ze dostane od kogos pelitery za friko :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 precyzyjnie - jest to jeden mosiezny radiator o wymiarach podstawy 8x25cm wysokosci zeber 9,5cm zebra o grobosci .45mm, ilosc zeber 16. ja planuje obieg wtorny z chlodnica (poldek) i pompa o wydajnosci ok. 10l/min wentyle nie szumia, tak samo jak pompa, bo wsjo jest za oknem :D :D ale pozatym wyje jak holera :( A i pompa tloczy wode do bloku - co raczej jest bledem, w nowym ukladzie pompa bedzie odsysala wode z bloku.... powinno byc lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 a powiedz mi jeszcze czy na wezach i bloku ci sie woda nie skrapla? czy to izolujesz czyms? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 rury w większości są z tworzywa, i okryte 2c. pianką ocieplającą - za to na zbiorniku wyrównawczym który jest nie izolowany skrapla się masa wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damndog Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 bardzo chetnie zobacze zdjecia tego cacka! a najlepiej to nakrec krotki film :P taki maly instruktarz co i jak dziala :D ps. a ten halas za oknem to sasiadom nie przeszkadza?:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Zdjęcia i film będą przy ostatecznej wersji - jutro kolejne przerubki - na razie petryfo trzyma się na 3,5*C, a proc pokazuje 11*C - dalej nie do przyjęcia... - musze zejść z procem poniżej zera ( i to sporo) - wtedy będe zadowolony! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 A jak te pelty sa chłodzone wymiennikiem za oknem to jak ta konstrukcja zachowuje sie w tak gorące dni jak teraz ??? Wystarcza zeby 3 pelty chłodzić ? To wszystko musi niezle prąd żreć . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Zdjęcia i film będą przy ostatecznej wersji - jutro kolejne przerubki - na razie petryfo trzyma się na 3,5*C, a proc pokazuje 11*C - dalej nie do przyjęcia... - musze zejść z procem poniżej zera ( i to sporo) - wtedy będe zadowolony! Weź wreszczie powiedz jak Twoja wyobraźnia pracuje, bo coś z Twoim projektem nie najlepiej, studzisz wodę czy procesor ??? To nie jest to samo, z tego co opisujesz nic mi nie pasuje. Może w nieodpowiedniej kolejności wieszasz to na procku? Z tego co wymieniasz ja już bym procka o Pc= 50W schłodził co najmniej do -20 st C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 1. chłodnica jest pod okapem dachu w miejscu bez słońca - więc jakoś to znosi - teraz jest zimniej, i temp. płynu spadła o 6*C 2. podaje temp. płynu - bo jest to najpewniejsza temperatura (pomiarowi temp. proca nie za bardzo wierze) wychodząc z założenia że im zimniejsze chłodziwo - tym lepiej chłodzi 3. nie mogłem zejść niżej z temp. proca - bo właśnie wymieniłem peltierka na procku na sprawnego (tamten coś szwankował) i powinno być lepiej 4. Co do poboru mocy - to całość bez pompy jest obsługiwane przez toroida 800W (24V) i to zupełnie wystarcza 5. dzisiaj mam nadzieje wreszcie coś podziałać extremalnie - jak na razie celek 8x66 gania jako 8x126 - stabilnie. Docelowo chciałbym go puścić na 8x133 6. a za niedługo blok przełoże na nowiutką P4 - jeszcze nie wiem dokładnie na jaką, bo kupuje dopiero w sobote.... i wtedy się dopiero zacznie!!!! 7. wpadłem na szalony pomysł, żeby pociągnąć z 9m rur i wsaczić zestaw chłodzący do piwnicy - tam jest naprawde cały rok zimno!!! - tylko czy bendzie się mi chciało???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 czyli 800 W + reszta kompa jakies ponad 200 W daje cos ponad 1 kW - toz to zre pradu jak farelka 8O 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 godzina uzywania kosztoohje 50 gr :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...