Skocz do zawartości
birdman

do posiadaczy chiefteca 360W

Rekomendowane odpowiedzi

co do zasialczy każdy wie jakie są....

Codegen i inne takie to bubel, "pozłacana kupa gów..." (400W to w rzeczywistości 300W może mnie)...a Chieftec to stop "platyny ze złotem" (360W czy też 400W to w rzeczywistości 360 lub 400W); już nie mówiąc o stabilności napięć....a zresztą o zasilaczach tyle na forum...

pozdr

Damianosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio testowal kompa znajomego (8rda+ A2400+ R9700Pro) wszystko na zasilaczy Chieftec 360DF i niestety okazalo sie ze zasilka po jakims czasie losowo wylacza kompa bez zadnego ostrzezenia. Napiecia oczywiscie wzorowe. Nic nie krecone. Pali sie jedynie dioda od zasilania a komp nie reaguje na przycisk Power. Pojedzie do serwisu. Zaczynam sie martwic o swojego :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm......i tak jest zapupisty :D

Racja, to ze jeden na 2 miliony jest walniety nic nie znaczy.

Ludzie jakos dziwnie do tego podchodza, uslysza ze jednaczy 2 szt sie skaszanily i juz panika i glupie gadki ze ten a ten produkt jest niepewny, lub nawet sam producent (vide Mate i Nuki)

Smieszne by to moglo byc, ale nie jest.

IMHO swiadczy o tym ze ktos poprostu nie mysli logicznie, ale to juz inna bajka.

Ja tam na swojego nie narzekam, a bywa zylowany dosc konkretnie.

Zaluje tylko ze nie dolozylem pare zlotych i nie kupilem przyszlosciowo 420 zamiast 360W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio testowal kompa znajomego (8rda+ A2400+ R9700Pro) wszystko na zasilaczy Chieftec 360DF i niestety okazalo sie ze zasilka po jakims czasie losowo wylacza kompa bez zadnego ostrzezenia. Napiecia oczywiscie wzorowe. Nic nie krecone. Pali sie jedynie dioda od zasilania a komp nie reaguje na przycisk Power. Pojedzie do serwisu. Zaczynam sie martwic o swojego :>

To nie jest wina zasilacza a słabego chłodzenia - sam przez to przechodzilem latem gdy mialem jeszcze Chiefteca 360W DF - gram gram nagle wszystko gasnie pali sie tylko kontrolka zasilania i pracuja wentyle w zasilaczu.

Tak własnie działa zabezpieczenie termiczne zastosowane przez chiefteca, zeby ktos nie byl zdziwiony moge napisac ze jesli spowodujemy zwarcie w kompie to komp sie wyłaczy / przez przypadek uciekł mi kabelek z pinami od wentyla i zwarl sie na budzie / komp sie wylaczył i spokój.

Tak wiec radze najpierw sprawdzic jakie sa temperatury zasilacza - mój dosłownie był goracy.

Wymieniłem go na 420w ale tylko ze wzgledu na zapotrzebowanie na moc oraz popracowałem nad chłodzeniem i odpukac zebym nie musiał korzystac juz nigdy wiecej z zadnego z 4 zabezpieczen jakie ten zasilacz oferuje / przegrzanie, zwarcie, za wysokie napiecia i za niskie napiecia /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest doplata (przy zamawianiu budy Chiefteca - Matrix big tower) do zasilki 360 DF/420/420 DF ?

Zapytaj sie Angeli albo Michała - bo na www ceny sa nie zawsze aktualne./ skorzystaj z LiveChata albo jak chcesz to wyslij maila / ja korzystam z tego pierwszego ew telefon. pracuja zdaje sie od 11 ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... wiem  ze bylo , wiem ze 'SZUKAJ RULEZZ' ale takie jedno , tycie pytanko.. jak glosny jest chieftec 420W df? pytam bo spotkalem sie z roznym opiniami , to glosny , to cichy i sam juz w koncu nie wiem:/

cichutki... wentylatorek (ten z pomiarem) kreci sie na maxa 1600rpm przy maksymalnym obviazeniu; norma to 1500rpm;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest wina zasilacza a słabego chłodzenia - sam przez to przechodzilem latem gdy mialem jeszcze Chiefteca 360W DF - gram gram nagle wszystko gasnie pali sie tylko kontrolka zasilania i pracuja wentyle w zasilaczu.

Tak własnie działa zabezpieczenie termiczne zastosowane przez chiefteca, zeby ktos nie byl zdziwiony moge napisac ze jesli spowodujemy zwarcie w kompie to komp sie wyłaczy / przez przypadek uciekł mi kabelek z pinami od wentyla i zwarl sie na budzie / komp sie wylaczył i spokój.

Tak wiec radze najpierw sprawdzic jakie sa temperatury zasilacza - mój dosłownie był goracy.

Wymieniłem go na 420w ale tylko ze wzgledu na zapotrzebowanie na moc oraz popracowałem nad chłodzeniem i odpukac zebym nie musiał korzystac juz nigdy wiecej z zadnego z 4 zabezpieczen jakie ten zasilacz oferuje / przegrzanie, zwarcie, za wysokie napiecia i za niskie napiecia /

No to ja tez mialem podobne zdarzenie.Otoz zrobilem sobie elektonicznego regulatora obrotow wentyla (dziala doskonale) i przykrecilem stabilizator (znajdujacy sie na plytce drukowanej made by me) do obudowy kompa (bo sie strasznie grzal).Wszystkie kabelki podpinam i daje turn on a tu buch nic tylko pykniecie mysle se co jest do k.... nedzy daje ponownie i znowu buch odlaczylem wentyla wlaczam i dziala.Okazalo sie ze przez stabilizator gdzies na obudowe dostawalo sie napiecie i zwieralo z masa a Chieftek bronil sie przed tym odcinajac zasilanie. Heh niewyobrazam sobie co by sie stalo na moim dawnym Rubikonie.

A stabilizator dziala dalej tylko ze teraz przykrecilem do niego kawalek miedzi.

A co do glosnosci hmm....To on ma wetyle???? i to dwa???? niewiedzialem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...