Skocz do zawartości
Jaro87

Konwerter VGA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej przerwie :)

Więc przejdę do rzeczy: Zbudowałem konwerter vga (na układzie 74HC86) VGA>EURO. Wszyskto elegancko obraz nie lata kolory są jest nawet wszystko czytelne :D ale mam problem kiedy na monitorze ustawie 720x576 coś koło 30hz to filmy wyglądają ok wszyskto jest całe niepoucinane ale jak przełącze na TV 720x576 na 15,625khz x 25hz chyba tak to widze 1/4 filmu dokładnie lewy górny róg, w każdym programie, żadne ustawienia nie pomadają fullscreen itp. Pomóżcie :?

P.S. Chętnie bym Wam przedstawił mojego moda (rheobys itp.) ale coś mi mca-20 nie łączy z telefonem i nie mam www na foto :(

Pozdro :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha jestem pierwszy i ostatni ktory ci pomoze bo mialem taki sam problem :D rada jest taka: wlacz jakiegos divix playera odpal w nim jakis film i zpauzuj, i teraz uruchom normalny player i film ktory chcesz ogladac i bedzie spoko :D bo tu chodzi o overlay sprzetowy - jak on jest wlaczony to ci ucina obraz, ale jak odpalisz drugiego playera (a tamten ma byc spauzowany w tle!!!) to juz nie ma hardwarowego tylko softwarowy i jest git, aha polecam prog allpayer, bo z tego co testowalem on tylko ma mozliwosc zoomu i przesuwania obrazu a obraz na TV przez ta przejsciowke ma obciete boki! mam nadzieje ze zrozumiesz to bo chyba strasznie namotalem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro87, n0rbi - mam prośbę, przyjrzyjcie się dokładnie obrazowi na TV i powiedzcie czy też macie takie coś jakby widoczna była co druga linia? Widać to wyraźnie na tekście pisanym małą czcionką - znikają fragmenty liter. Nie potrafiłem wyeliminować tego problemu który jak dla mnie jest upierdliwy, podobnie jak konieczność wyświetlania filmów bez overlaya aby były widoczne w całości. Co z tego, że przez RGB uzyskuję wyraźnie wyższą jakość obrazu (w porównaniu do S-Video), jeśli są takie upierdliwe kwiatki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- czy zawsze jest ten problem z overlay ??

Testowałem to może zbyt krótko, ale chyba nie da się z tym nic zrobić.

- ile kosztuje zbudowanie takiego adaptera ?

Koszt elementów to kilka zł: wtyk VGA ~2zł, wtyk euro ~2zł, układ 74hc86 i inne drobne elementy ~5zł, kawałek kabla - ja użyłem skrętki.

- czy jakość jest lepsza niż przez s-video ? czy jest lepsza niż pzrez DVI ?

Od S-Video jest lepsza, w końcu każdy z sygnałów składowych RGB jest przesyłany osobno bez żadnej dodatkowej modulacji (jak jest to w przypadku PAL-u).

Jeśli chodzi o DVI - to jeszcze nie słyszałem aby komuś udało się pod to podłączyć telewizor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hardwarowo ten overlay zawsze jest ale zauwaz ze na TV wysylasz obraz interlaced (z przeplotem)! sprobuj na monitor tez dac interlaced i odpalic film i to samo bedzie ! i ten problem chyba zawsze wystepuje! a ze nie widac malych liter to chyba normalne - przeciez TV ma bardzo mala rozdzielczosc! i jest interlacing, zeby nie bylo wrazenia migotania obrazu (odswiezanie tylko 50hz) ! Wg mnie jedyna niedogodnoscia takiej przejsciowki to to ze boki obrazu sa obcinane i na wiekszosci video tego nie mozna nagrac :( (bo jest RGB a nie composite) u mnie na stosunkowo nowym panasonicu sie nie da ..... ale np. na wieczorek filmowy ;) to bardzo dobre - o wiele lepiej sie oglada film na TV + dobre naglosnienie (polecam subwofer! chociaz w muzyce taki wynalazek sux to do filmow to bardzo pozyteczna rzecz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanka :

- czy zawsze jest ten problem z overlay ??

- ile kosztuje zbudowanie takiego adaptera ? http://allegro.pl/show_item.php?item=16445726

- czy jakość jest lepsza niż przez s-video ? czy jest lepsza niż pzrez DVI ?

wtyki

VGA 15 PIN za 4 zł

Euro 2,50 zł

Kabel ekranowany 1 m za 2,5 zł

ja to robiłem na 7400 HCT + 2 rezystory do spolaryzowania - 4 NAND w zasadzie żadnych więcej różnic w budowie :? za 1 zł w sumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ze nie widac malych liter to chyba normalne - przeciez TV ma bardzo mala rozdzielczosc!

To nie jest żadne wytłumaczenie, 720x576 to faktycznie mała rodzielczość, ale zgodna ze standardem TV. Najwyraźniej nie rozumiesz w czym polega problem. Jeśli nie dostrzegasz tego na telewizorze, to włącz sobie przeplot na monitorze - wtedy wyraźnie zobaczysz, że widać co drugą linię obrazu :) A przwdziwy przeplot polega na tym, że najpierw wyświetlane są linie nieparzyste, a następnie parzyste:

Dołączona grafika

Więc z uporem maniaka po raz kolejny stwierdzam, że ta przejściówka jest do _dupy_ :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lechoo z tymi literami też tak mam ale filmy to wyglądają identyko jak z satki tam takiego ubytku nie ma. Nie mam ziel pojęcia czym to jest spowodowane. A ma ktoś może VGA > Chinch ciekawe czy tam też tak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl o tym artykul w chipie i tez jest przejsciowka na chinch tylko ze tu jest jeden problem: uklad ktory jest tam zastosowany wystepuje tylko w wersji smd ... :( i lutuje sie toto baardzo ciezko (po doswiadczeniach z przerobko geforcea na quadro nie mam ochoty bawic sie wiecej ukladami w wersji smd :D a przejsciowka wcale taka do [gluteus maximus] nie jest , predzej do [gluteus maximus] sa karty graficzne :) a filmy i tak na tym ladnie wygladaja :) a schemat tego jest w tym chipie nie pamietam ktory to numer a nie mam dostepu do niego (nie czytam tej gazety tylko pozyczylem od qmpla specjalnie dla tego art :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, jak bym miał wprawę w lutowaniu smd to bym zrobił mam ten art w pdf. ale tak z ciekawości pisze bo może tam jest dobry przeplot ale po co komu widzieć na tv super wyraźne czcionki od tego jest monitor. Dzisiaj już zrobiłem dźwięk hehe. Co do ucinania boków to można to poprawić: zanim się włączy przeplot i ustawi 15,625khz można ścisnąć obraz (oczywiście powerstrip) i dopiero wtedy przeplot... ale to już trzeba eksperymentralnie, można też zrobić to na tv ale wtedy się troche zmienia częstotliwość i tv coś mi buczy. To chyba tyle co do tego całego tematu. Ja uważam ten konwerter za fajny i przydatny bajer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...