Skocz do zawartości
DonRedboX

MAXTOR czy SEAGATE - dylemat, szczegoly w topicu!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

przegladalem forum za pomoca opcji SZUKAJ, ale byly tylko tematy krazace wokol mojego problemu, wiec konkretnej odpowiedzi nie uzyskalem :(

chodzi mi konkretnie o dwa dyski:

MAXTOR 80 GB - 7200 ATA 133 8MB Cache za 399,-

SEAGATE 80 GB - 7200 Barracuda 7200.7 za 339,-

Zawsze uzywalem dyskow Seagate i nigdy nie mialem z nimi problemow (teraz mam Barke III 40GB 7200rpm), ale kupuje nowy sprzet i chce miec porzadny dysk. Nie zalezy mi na wielkich pojemnosciach, 80GB starczy.

Czytalem testy i zauwazylem, ze ten Maxtor ma bardzo dobre wyniki, z kolei nowa seria Barek jest zawodna (wedlug niektorych posiadaczy tego dysku). Nie zalezy mi na dlugiej gwarancji, ja chce aby dysk po prostu byl szybki, w miare cichy i niezawodny.

Mam win XP Pro i przeczytalem tutaj na forum, ze w XP'ku nie mozna wlaczyc buforowania - czy to prawda?

i teraz pytanie glowne - ktory dysk lepiej kupic, i ktory mnie nie zawiedzie? (na dysku beda partycje: 5GB-system, 15GB-programy, 20GB-gry, 2x20GB na dane, mp3, filmy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwaz dolozenie jakiejs stowki - stupiecdziesieciu zlotych do 120 GB - wiecej pojemnosci, gwarancja 3 lata i chyba mniej zawodne. Moim zdaniem 120 GB to optymalna proporcja ceny/pojemnosci. A miejsca nigdy za duzo.

BTW

Moim zdaniem czy 80 GB czy 120 GB bierz Seagate'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sam mam barake i złego słowa na nią nie powiem ..

i zgadzam sie z turtles5 lepiej dołożyć te 100 zł (oczywiscie jak jestes w staie ) i kupic conajmniej 120GB wtej chwili maja one najlepszy współczynnik zł za 1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

no barka 120GB kosztuje 425zl, ale co ja bede robil z tymi GB?

teraz mam 40GB i sporo wolnego miejsca.

Macie razje, ze warto dolozyc 100zl i kupic 120GB ale nad tym musze sie jeszcze zastanowic, bo mi po prostu nie potrzeby taki dysk :)

no.... raczej kupie Barke, bo lubie Seagate'y :)

ps. dzieki za wypowiedzi, jeszcze dysku nie kupilem, wiec rozmowa nie jest zamknieta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Macie razje, ze warto dolozyc 100zl i kupic 120GB ale nad tym musze sie jeszcze zastanowic, bo mi po prostu nie potrzeby taki dysk :)

ps. dzieki za wypowiedzi, jeszcze dysku nie kupilem, wiec rozmowa nie jest zamknieta...

też polecam seagtae ja mam U6 i nie nażekam a co do tych 120gb to kup 120 i się nie zastanawiaj bo 120 to 120 a 80 to 80 (wiadomo o co chodzi???) :lol: ja pamiętam że swoją 20Gb kupowałem 2 lata temu i dałem za nią 440zł 8O a teraz za tyle chodzą 120Gb :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Odkad mam internet to na moim 80 GB to jak mam 4 GB wolnego to swieto. Mowie Ci - GB zawsze sie przydadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

SEAGATE 120 GB - 7200 Barracuda 7200.7 8MB Cache ma gwarancje na 36 miesiecy i kosztuje 495,- troche sporo, bo to juz 150 zl wiecej, niz planowalem wydac na dysk... no ale coz.

moge tez kupic tego MAXTOR 80 GB - 7200 ATA 133 8MB Cache z gwarancja na 12 miesiecy i cena 399,-

ale chyba faktycznie kupie wyzej wymieniana Barke :)

Wiem juz skad kase wytrzasne... po prostu na razie kupie tylko jedna kosc pamieci i bede mial poki co 512 DDR400, a jak troszke stanieja to dokupie druga kosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

SEAGATE 120 GB - 7200 Barracuda 7200.7 8MB Cache ma gwarancje na 36 miesiecy i kosztuje 495,-  troche sporo, bo to juz 150 zl wiecej, niz planowalem wydac na dysk... no ale coz.

moge tez kupic tego MAXTOR 80 GB - 7200 ATA 133 8MB Cache z gwarancja na 12 miesiecy i cena 399,-

ale chyba faktycznie kupie wyzej wymieniana Barke :)

Wiem juz skad kase wytrzasne... po prostu na razie kupie tylko jedna kosc pamieci i bede mial poki co 512 DDR400, a jak troszke stanieja to dokupie druga kosc :)

Great choice soldier :!:

Dobra decyzja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było!!!!!!!

Co do dysków- chyba jednak Baracuda. Wnierwia mnie ten chrobot Maxtora, a 80 GB to zdecydowanie ZA MAŁO!!! Ja myślałem ( tak jak zawsze przy kupnie dysku), że 120 GB to gigant. A figę- mam już tylko 100 MB wolnego :P....a to wszystko przez Emula :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarkę mam, ze 40 GB można by było przegrać spokojnie, tylko jestem w fazie zastanawiania się, czy kupić nagrywarę DVD+R/-RW, czy też zaczekać i brać DVD-R/+RW bo jakoś nie chce mi się wżucać filmów już na CD- za dużo roboty ;) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nikt nie zaproponowal Samsunga

wiec ja to zrobie :D  

80gb SP0802N

odczyt/zapis 2.8bela

ATA133

bufor: 2mb

gwara 36miesiecy

cena 365pln

120gb SP1203N

bufor:8mb

ceny nie znam ,reszta j.w.

Witam!

Samsungi i WD nie wchodza w gre.

wybieram SEAGATE 120 GB - 7200 Barracuda 7200.7 8MB  :)

a dlaczegóż to :?: ja mam samsunga i jest zawaliście wydajny, wydajnościowo kładzie maxtory i seagate z 2MB cache.

są też wersje samsunga z 8 MB cache ale zaczynają się od 80 GB. zapłacisz około 100-150 zł mniej a wydajność nie jest gorsza, w testach nawet lepsza. nikt się tu o tym nie wypowie bo prawie nikt nie ma samsunga ale teraz te dyski są zawaliste.

KGB popełnił jeden błąd : nie 28dB ale 26dB ma seria SP80 (tanajlepsza). łożyska olejowe, kilka patentów wyciszających dysk, mnóstwo testów skąd dobiega hałas i drgania i samsung ma w ofercie zawaliste dyski. i 3 lata gwarancji na KAŻDY model.

to co nagrywarki nie posiadasz :)  :wink:  ja mam 40 GB i nigdy nie zapełniłem go a jestem w sieci komputerowej..

też mam neta i sieć, a dysk 20 GB w zupełności mi wystarczał. jeśli się nie trzyma mnóstwa filmów, których i tak sięnie obejrzy, to nie potrzeba 120 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...