Skocz do zawartości
marec

Duron 1400 a abit kt7a

Rekomendowane odpowiedzi

mój KT7A byłw wersji nie współpracującej z prockami 0.13u (koleś kupił ode mnie i mi to napisał). bios miałem najnowszy czyli a9 i lipa panowie.

i nie może być tak, że starsza wersja wykrywa jako unknown a nowa jako xp. to bios "mówi" płycie jaki to procek więc starsze nie współpracują z 0.13 a nowsze współpracują. jeśli bios jes tza stary to jest unknown.

jestem na 100% tego pewien. od rev. 1.2 lub 1.3 będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój KT7A byłw wersji nie współpracującej z prockami 0.13u (koleś kupił ode mnie i mi to napisał). bios miałem najnowszy czyli a9 i lipa panowie.

i nie może być tak, że starsza wersja wykrywa jako unknown a nowa jako xp. to bios "mówi" płycie jaki to procek więc starsze nie współpracują z 0.13 a nowsze współpracują. jeśli bios jes tza stary to jest unknown.

w biosie A9 jest zapisany XP 0.13 ,a u mnie wykrywa jako unknow cpu ,nawet na fsb125

a Epox rzuca plusikami nawet na fsb100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w rev 1.3 wg mnie na 99% pojdzie a wczesniej 1.0/1.1/1.2 to zalezy od konkretnego modelu plyty, a z tym ze v1.3 wykrywa jako xp a wczesniejsze nie to jest tak ze v1.3 ma inny bios niz 1.0/1.1/1.2 i ma tam juz wpisanego xp (oficjalnie 1.0/1.1/12 nie obsuguje XP dlatego pisze ze unknown! ale zawsze mozna zflashowac biosa od 1.3 do wczesniejszych :D tylko nie musi wszystko dzialac, np mi nie dzialal boot z cdromu 8O ale ogolnie nie dowiesz sie czy duron ruszy na tej mobo az go nie wsadzisz do niej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A czy na Abicie KT133 (BEZ 'A') pojdzie Duron 1400 lub XP 1600+/1700+ ? moze pisac unknowc, byle by chodzil, jak powinien. bo z tego co wiem to one sa na fsb 133 ktore ten abit nie pociagnie :( czy jezeli odblokuje mnoznik tak jak to jest napisane na http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...p_painting.html i podjade go do (dajmy na to) na 1700 na fsb 120 i mnoznkiku 11,5 lub 12 (lub wiecej :P) to czy to bedzie (stabilnie) chodzic? czy nowy Duren tez sie tak da ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy Athlon XP 2000+ juz do mnie jedzie :P Ma to byc Thoroughbred (pisze z pamieci :P) wiec moze juz bedzie mial standardowo odblokowane mnozniki i nie bede musial bawic sie w drut-moda :) przy jakim najwyzszym FSB ta plytka pracuje stabilnie?? (przypominam - KT7 bez "a") ramy to zwykle sd-ki na 133 i mam nadzieje ze mi nie popsuja calej zabawy :x. poniewaz procek jest oem wiec trzeba pomyslec nad chlodzeniem (narazie bedzie na coolerku od durnia, ew zrobie mu przeciag :P). Zastanawialem sie nad ARCTIC COOLING Slim Silent PRO TC (tu go namierzylem), co o tym myslicie? wytrzyma? w opisie pisze ze jest cichy na czym mi zalezy zdeka, no i tani :) jak znacie cos lepszego to jestem otwarty na propozycje :P cena max 80pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy Athlon XP 2000+ juz do mnie jedzie :P Ma to byc Thoroughbred (pisze z pamieci :P) wiec moze juz bedzie mial standardowo odblokowane mnozniki i nie bede musial bawic sie w drut-moda :) przy jakim najwyzszym FSB ta plytka pracuje stabilnie?? (przypominam - KT7 bez "a") ramy to zwykle sd-ki na 133 i mam nadzieje ze mi nie popsuja calej zabawy :x. poniewaz procek jest oem wiec trzeba pomyslec nad chlodzeniem (narazie bedzie na coolerku od durnia, ew zrobie mu przeciag :P). Zastanawialem sie nad ARCTIC COOLING Slim Silent PRO TC (tu go namierzylem), co o tym myslicie? wytrzyma? w opisie pisze ze jest cichy na czym mi zalezy zdeka, no i tani :) jak znacie cos lepszego to jestem otwarty na propozycje :P cena max 80pln

Ja na twoim miejscu kupiłbym zamiast tego XP- Durona 1400+ tania płyta (razem wyjdzie tyle samo) a 384SDRAM wymieniłbym na 256DDR też ta sama cena- przyszłościowa platforma, nowy sprzęt na gwarancji i porównywalna wydajność(jeżeli nie wyższa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie niezly plan... ale nie wiem czy dostal bym tania plyte za 100pln, a poza tym xp juz jest prawie moj, musze tlyko odebrac. a co do wymiany reszty (plyta+ram) to jeszcze nic straconego, wszakze mikolaj w poblizu :). A wracajac do tematu: co myslicie o coolerku ARCTIC COOLING Slim Silent PRO TC, czy sprawdzi sie w moim konfigu ? (drobny o/c niewykluczony :P). no i przy jakim najwyzszym FSB ta plytka pracuje stabilnie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na badziewnym MSI K7T Turbo(kt133a) durnia wykrywa jako unknown procesor i nic sobie z tego nie robi. Zreszta... malujemy jeden mostek i juz jest dobrze znany (plycie) athlon XP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to bedzie jazda bo ja nawet 'a' nie mam :x dzis jade po procka, zobaczymy co sie stanie jak go wepne. a nie chodzil ci zupelnie czy jako 1.7 tylko ?

ps - na coolerku od durnia moze xp (tymczasowo, az qpie nowego) chodzic ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na badziewnym MSI K7T Turbo(kt133a) durnia wykrywa jako unknown procesor i nic sobie z tego nie robi. Zreszta... malujemy jeden mostek i juz jest dobrze znany (plycie) athlon XP :)

Wystarczy ołówek czy trzeba użyć lakieru?

Czy rzeczywiście widać jakąś różnicę po powiększeniu cache L2 chociażby w testach syntetycznych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety przez moja glupote procek jest juz w drodze do serwisu :| olowek wystarczyl aczkolwiek po nocny przestoju komputera zglosil sie z powrotem jako duron, takze na dluzsza mete, po sprawdzeniu co i jak mysle ze przydalby sie jednak lakier (procesor byl z zielonym laminatem). Eh... jutro z powrotem poszukiwania "wybranca" :) co do osiagow to nie porownywalem (jestem w trakcie zmiany mobo), aczkolwiek z tego co widze na chociazby overclockers.ru skorka jest warta wyprawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety przez moja glupote procek jest juz w drodze do serwisu :| olowek wystarczyl aczkolwiek po nocny przestoju komputera zglosil sie  z powrotem jako duron, takze na dluzsza mete, po sprawdzeniu co i jak mysle ze przydalby sie jednak lakier (procesor byl z zielonym laminatem). Eh... jutro z powrotem poszukiwania "wybranca" :) co do osiagow to nie porownywalem (jestem w trakcie zmiany mobo), aczkolwiek z tego co widze na chociazby overclockers.ru skorka jest warta wyprawki

Padł całkiem- jeżeli tak to dlaczego? czy tylko ołówek odparował- ale to nie jest powód do serwisowania proca :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...