Slayer Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Chyba nadeszła era nagywarek DVD :) Nośniki potaniały znacznie, a i same nagrywarki też. Tylko dlaczego tak jest, że nośnik z "+" jest droższy od "-", ale za to nagrywarka tańsza? W przypadku "-" napęd jest droższy od "+". Czemu tak jest? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 sposób zapisu różni je przede wszystkim o ile - jest podobny w miarę do CD-R, to + już nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Mam już nagrywarkę pół roku w standardzie tylko "-". Zdecydowałem się na taką bo z płytami nagrywanymi w "+" są probelmy z odtwarzaniem w starszych stacjonarnych urządzeniach DVD. Płyty nadal są makabrycznie drogie. Teraz wydaje się , że "+" jest bardziej przyswzłościowy (większe szybkości zapisu) no i stacjonarne odtwarzacze DVD już podobno nie mają problemu z tymi płytami. Wybór standardu zależy tylko od tego do czego nagrane płytki będą wykorzystywane. Jeżeli do archiwizacji danych to + zdecydowanie , jeżeli do filmów , które czasem może obejrzeć też znajomy to polecam - . Różne ceny nośników nie wynikają napewno w kosztów produkcji.Jest to raczej czysty marketing , chociaż jak pisałem nagrywarki z "+" oraz nośniki "przyspieszają"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Nośniki koszmarnie drogie?! Zobacz ceny na cdrinfo. Jeżeli płacąc za DVD-R niecałe 5 zł i DVD+R koło 7 zł uważasz, że to drogo, to ja ci powiem, że już przesadzasz ;) W tym wypadku koszt 1 MB na DVD-R jest znacznie mniejszy niż w przypadku CD-R ( licząc np. po 0,95 zł) . DVD+R jest trochę mniej opłacalne ( minimalnie), ale jak to fajnie wżucić z 7 filmów za jednym razem na płytę w ciagu 15 minut :) Chodzi za mną Liteon 401s- brać go, czy nie? A może zaczekać jeszcze? Stacjonarnego odtwarzacza nie używam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Kurcze no to powiem ci , że coś przegapiłem.Kupiłem 3-4 miechy temu ponad 40 płytek DVD-R po 30PLN / sztuka i na tym staneło (jeszcze ich nie wypaliłem wszystkich). Jak są po 5 pLN to rzeczywiście tanio. Aż się muszę zorientować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...