Skocz do zawartości
Slayer

DVD-R vs DVD+R - co oprócz ceny je różni?

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nadeszła era nagywarek DVD :) Nośniki potaniały znacznie, a i same nagrywarki też. Tylko dlaczego tak jest, że nośnik z "+" jest droższy od "-", ale za to nagrywarka tańsza? W przypadku "-" napęd jest droższy od "+". Czemu tak jest? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już nagrywarkę pół roku w standardzie tylko "-". Zdecydowałem się na taką bo z płytami nagrywanymi w "+" są probelmy z odtwarzaniem w starszych stacjonarnych urządzeniach DVD. Płyty nadal są makabrycznie drogie. Teraz wydaje się , że "+" jest bardziej przyswzłościowy (większe szybkości zapisu) no i stacjonarne odtwarzacze DVD już podobno nie mają problemu z tymi płytami. Wybór standardu zależy tylko od tego do czego nagrane płytki będą wykorzystywane. Jeżeli do archiwizacji danych to + zdecydowanie , jeżeli do filmów , które czasem może obejrzeć też znajomy to polecam - . Różne ceny nośników nie wynikają napewno w kosztów produkcji.Jest to raczej czysty marketing , chociaż jak pisałem nagrywarki z "+" oraz nośniki "przyspieszają"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nośniki koszmarnie drogie?! Zobacz ceny na cdrinfo. Jeżeli płacąc za DVD-R niecałe 5 zł i DVD+R koło 7 zł uważasz, że to drogo, to ja ci powiem, że już przesadzasz ;) W tym wypadku koszt 1 MB na DVD-R jest znacznie mniejszy niż w przypadku CD-R ( licząc np. po 0,95 zł) . DVD+R jest trochę mniej opłacalne ( minimalnie), ale jak to fajnie wżucić z 7 filmów za jednym razem na płytę w ciagu 15 minut :) Chodzi za mną Liteon 401s- brać go, czy nie? A może zaczekać jeszcze? Stacjonarnego odtwarzacza nie używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze no to powiem ci , że coś przegapiłem.Kupiłem 3-4 miechy temu ponad 40 płytek DVD-R po 30PLN / sztuka i na tym staneło (jeszcze ich nie wypaliłem wszystkich). Jak są po 5 pLN to rzeczywiście tanio. Aż się muszę zorientować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...