Skocz do zawartości
boss

Crystal C2 PK vs. GK-5/G/M "COLD CROWN"

Ktory wybralibyscie?  

1. 1. Ktory wybralibyscie?

• GK-5/G/M "COLD CROWN"
      5
    • Crystal C2 PK
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Copperfield rule C1 to niesprawdzona konstrukcja a coldcrown hmm nic o nim nie powiem bo nic nie wiem ;/

Juz sprawdzona. Na EHEIMie 1250 w kazdych warunkach CFD lepszy, ale to wyniki nieoficjalne :wink:

Trzeba pamietac, ze Nukleon jest jednak mniej restrykcyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, mialem oba bloki  :wink: 

Jedyne czego nie jestem w stanie to czy istnieje i ile ewentualnie wynosi granica przeplywu, przy ktorym wydajnosci blokow zrownuja sie.

Hej, miales do czynienia z oboma tymi blokami?? Domyslam sie ze lepsze rezultaty byly na Crownie :)

W ofercie jest jescze HURICANE z fresem nie G tylko M - niestety na stronie nie ma prownania :( Ciekawe, ktory lepszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, a ja nadal mysle: Crystal czy ColdCrown/Hurricane  :?

A ja mysle, ze dla kolegi swietna alternatywa bedzie Copperfield Lite.

Popixs: kiedy bedziesz miec te 'mid cenowe - mid wydajnosciowe' ;) bloczki. Ja sie doczekac nie moge, bo dawac za blok 150zeta+zlaczki to sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale wydaje mi sie ze jak zwykle podadacie w skrajnosci..

Popixs - "mid - endowe? raczej low wydajnosciowe i mid cenowe* " sory ale po pierwsz nie było testów.. nie znasz wyników, nic nie wiesz a wypowiadnia sie w stulu namoje oko to ten jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>o a moj jest wypas... to bzdura i zaniżanie swoich wypowiedzi Testyu obiektywne pokaża. Z moich wiadomośći (test Mayka z M-K) C2 wypada 1 st gorzej niz N1 a C1 o 2 stopnie. Z moich innych źródeł wynika ze Wasz CFD wcale nie jest dużo lepszy od moich bloków. Wiec w sumie testyu sie pokrywają a róznioca 1 st przy czyjnikach jkakie sa na płytach to granica błędu. Ale skoro na swoje "fachowe" oko oceniasz ze to low-end to .. no coment. Wiem ze robicie "najlepsze bloki w Polsce" ale troche samokrytyki.. czy pisałem kiedyś, gdziekolwiek cokolwiek o konkurencji... raczej nie i nie zamierzam. I proszę teraz bez tekstów... "wyluzuj"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale wydaje mi sie ze jak zwykle podadacie w skrajnosci..  

Popixs - "mid - endowe? raczej low wydajnosciowe i mid cenowe* " sory ale po pierwsz nie było testów.. nie znasz wyników, nic nie wiesz a wypowiadnia sie w stulu namoje oko to ten jest <font color="#FF0000">[ciach!]</font> a moj jest wypas... to bzdura i zaniżanie swoich wypowiedzi Testyu obiektywne pokaża.  Z moich wiadomośći (test Mayka z M-K) C2 wypada 1 st gorzej niz N1 a C1 o 2 stopnie. Z moich innych źródeł wynika ze Wasz CFD wcale nie jest dużo lepszy od moich bloków. Wiec w sumie testyu sie pokrywają a róznioca 1 st przy czyjnikach jkakie sa na płytach to granica błędu. Ale skoro na swoje "fachowe" oko oceniasz ze to low-end to .. no coment. Wiem ze robicie "najlepsze bloki w Polsce" ale troche samokrytyki.. czy pisałem kiedyś, gdziekolwiek cokolwiek o konkurencji... raczej nie i nie zamierzam. I proszę teraz bez tekstów... "wyluzuj"

Czy ja juz gdzies kiedys nie pisalem o sensownosci testow? Chciales testu, mowiles cos o strachu, dostales test, a teraz opowiadasz cos o granicach bledu :P Wszystko fajnie, ale akurat to jak wypadnie wiedzialem juz zanim sie zaczal i wierz mi, oboje nie jestesmy ani troche zadowoleni z wyniku :wink: Nasze malenstwo jest bowiem zoptymalizowane pod rdzenie wiekosci ~ 10x10mm, a co za tym idzie na tbredach (7,3x11mm) wypada gorzej. Zdedycowalismy ze nie ma sensu wspierac wypieranych juz z rynku procesorow kosztem nowych (barton, hammer, p4).

eh, takie tam gadanie, mam nadzieje w tym tygodniu przetestowac twoj blok w troche dokladniejszych warunkow (tj. die simulator 10x10mm jak obecne rdzenie wydzielajacy albo 160W albo 240W celem uwydatnienia roznic wydajnosciowych i zminimalizowania bledu odczytu temperatury - rozdzielczosc 0.1C )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Witch. Ja wcale nie kwestionuje waszego wkladu wkładu w rozwój polskiego WC.. Wrecz jestem pełen podziwu, że znaleźliści zakład w któym za taką cenę wykonają wam projekt CNC. Wkurzyłem sie tylko na to że bez testów Popixs spycha bloki (rózniące sie notabene o 2 st) w low endową klasę. Po prosu to nie fair. Z drugioej storny skoro tak opymalizowaliści bloczek to czmu róznica wychodzi tylko 1st. Mam nadzieję, że wasze dogłebne testy odpowiedzą mi n to pytanie. I nie szukaj zadnej ukrytej ironii w mojej wypowidzi ... tak jak wszyscy na forum jestem po prostu ciekaw.

Popixs no to jak skomentujesz swój komentarz - "mid - endowe? raczej low wydajnosciowe i mid cenowe* " Sory ale nadal nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze nie powiniem sie udzielać na forum, ponieważ od dawna uważam ze nie warto ale nie wyzajnę czegoś takiego jak ocena na podstawie widzi mi sie...

BTW a moze mi gdzeiś umkło, moze juz przetestowaliscie cos a ja o tym nie doczytałem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugioej storny skoro tak opymalizowaliści bloczek to czmu róznica wychodzi tylko 1st. Mam nadzieję, że wasze dogłebne testy odpowiedzą mi n to pytanie.

Zoptymalizowny jest pod wieksze jadra (tj 10x10 lub 11x11), ale test larusa (bo zapewne o nim mowa) byl przeprowadzony na tbredzie, ktorego rdzen jest duzo mniejszy (11x7.3mm) i to mniejszy wlasnie w ta niekorzystna dla nas strone. Stad roznica byl zaledwie ten 1C, przy wiekszym jadrze powinno byc teoretycznie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze staram sie zawsze zaznaczac ze wyrazam swoja opinie w postach.

mid cenowe bo sa drogie w porownaniu do na przyklad republiki, low wydajnosciowe bo to przeciez nie jest zadna przemyslana konstrukcja (oczywiscie C*C nie zaliczam wogole do naszej ligi) i z tego co wiem o konstrukcji blokow (a wiem relatywnie malo, dlatego to tylko moja opinia a ne sąd ;) ) to nukleon jest calkiem przyzwoity, natomiast te nowsze bloczki to poprostu jakies nieporozumienie, wedlug mnie krok do tylu, mozna wykonac cos tanszego, sami nad czyms takim myslimy, ale zeby to mialo rece i nogi, a te bloczki wedlug mnie nie sa zbyt przemyslane. oczywiscie moge sie mylic, ale dlatego zaznaczam ze to moje osobiste zdanie.

czy zauwazyles gdzies abym dyskredytowal nukleona? stawiam go w rownym szeregu z naszym obecnym bloczkiem (rev 1.0), roznice wydajnosciowe sa male, a wybor bardziej odpowiadajacego zostawiam ludziom.

a n/c dlatego ze nie odpowiada mi twoj styl rozmowy, najpierw mowisz do nas ze sie boimy jakiegos tam "testu", który potem sam dyskredytujesz jakimis granicami bledow, potem chrzanisz cos o jakiejs wojnie pogladow (do teraz nie wiem o co chodzilo), teraz piszesz ze ja niby uwazam sie za fachowca i to w stylu ktory mnie uraza.

wiec mate wyluzuj :) bo ja sie wcale nie stresuje i nigdzie nie pisze ze jestem fachowcem, jestem lamerem, ale robie co moge i doksztalcam sie w granicach mozliwosci. narazie musze spadac, dokoncze jak wroce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie to jest takie paplanie....beda testy to bedzie wiadomo co jest wydajniejsze ,czy Nukleon czy Copperfield ,a jesli chodzi o optymalizacje co do wielkosci jadra itd...to co za problem zrobic test na T-Bredzie,Bartonie i P4.Wtedy kazdy wiedzialby ktory blak dla niego bedzie odpowedni.

Mowilem to ja......czlowiek zamierzajacy poskladac za jakis czas Hi-End'owy zestawik WC,dziekuje i pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie Popixs.

Ocywiście, ale jako producent (a takowym juz jesteś ) chyba powinieneś przestrzegać reguły.. nie krytykujemy konkurencji No bo jak byś sie poczuł jakbym ni z gruszki ni z pietrzuskzi napisał "eee wasze bloczki to low end i high price" Co ? Po prostu mnie to dotknęło. Gdyby to napisła ktokolwiek inny (nie producent) to bym sie tym nie przejął. Co do bloczków C1 i C2 .. skoro są o 1st gorsze od Nuka w jakies tam konfigutracji testowej a Nuka stawiasz w pierszym szeregu z waszym blokiem to nie jest to chyba konstrukcj zła - niech ktoś postronny oceni. Jak pisałem kiedyś nie były to bloki pracujace na duża wydajnosć ale miały być ładniejsze i delikatniejsze, i sczerze sam jestem zdziwiony ich w sumie dobrymi notami. Co do mojego stylu pisania .. nie chciałem cie urazić tylko sie wkurzyłem na towją wypowiedz. Co do testu jakiego sie niby boicie to chodziło mi o to abyście podesłali bloczek do Larusa - pisał mi ze nie chcecie tego zrobić - i jak widzę udało sie. Testu wcale nie dyskredytuje i traktuje go jak kazdy inny test. Mam nadzieje ze bedzie ich wiecej. Co do wojny pogladów.. sam nie wiem o co chcodzi... :) A co do fachowca... to nie miałem zamiaru cie urazać.. po prostu (jako producent) proszę Cie o przestrzeganie pewnych zasad jakie chyba są przyjete ogólnie. A ze jestem zestresowny... coż.. ja o tym nic nie wiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja sie jeszcze wypowiem jako ten ktos z zewnatrz......dla takich poczatkujacych adeptow WC jak ja nie wazne jest czy Twoj sposob pisania Mate jest brzydki czy tez nie...licze sie jak najmniejsze cyferki w testach temperatur bloczkow ,mozesz byc dyslektykiem, analfabeta, daltonista lub nawet kabieta :wink: ,ale jak bedziesz dalej robil fajne bloczki to bedzie GIT.

(oczywiscie mam nadzieje ze Cie nie urazilem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to od teraz musimy pogodzic sie z pewnymi zmianami, poniewaz nie przestane konkurencji oceniac, malo tego, jesli tylko bede mogl to bede ja osądzał :) w nosie mam zasady, bo WC traktuje jako hobby, dla mnie najwazniejsze to doprowadzenie do sytuacji gdzie albo robisz cos dobrego, na poziomie i konkurencyjnego cenowo albo odpadasz :D, bez bolu, to chyba najlepsza opcja rowniez dla konsumentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi