Skocz do zawartości
Deimo

Jak namierzyć ip nadawcy maila na podstaiwe nagłówku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli wiecie to napiszcie czy są może jakieś programy do tego typu rzeczy lub w jaki sposów namierzyć ip, adres servera, host itp. skąd został wysłany mail na podstwie samego maila, nagłówka. Czy możliwe jest zdobycie informacji o skrzynce ską został wysłany mail (np. spam). Jak namierzyć spamera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Deimo dobre pytanie na forum, chentnie poczytam wypowiedzi innych uzytkownikow w tym tamacie, ale... po jakiego kija zakladales dwa takie same (moze jest ich jeszcze wiecej, ja natknolem sie na dwa) tematy? jeden Ci nie wystarczy? na przyszlosc zwazaj na to i zakladaj jeden temat w najbardziej odpowiednim dziale forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Outlooku trzeba na mailu prawym klawiszem -> wlasciwosci -> szczegoly -> zrodlo wiadomosci i tam wszystko jest, przez jakie serwery mail przechodzil itp.

sa serwisy ktore te informacje trzeba przeslac, a oni juz takim delikwentem od szpamu sie zajma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Deimo dobre pytanie na forum, chentnie poczytam wypowiedzi innych uzytkownikow w tym tamacie, ale... po jakiego kija zakladales dwa takie same (moze jest ich jeszcze wiecej, ja natknolem sie na dwa) tematy? jeden Ci nie wystarczy? na przyszlosc zwazaj na to i zakladaj jeden temat w najbardziej odpowiednim dziale forum.

Sorki za drugiego posta, ale coś mi się zamieszało :?

Mam nadzeję, że moderatorzy to usuną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno.

Jak już opisujecie sposoby zdobyćia ip, itd. na windowsa, może coś wiecie jak to zrobić (lub czym ?) na linuxie - jak mam na przykład własny serwer z pocztą na slackware... i spamer mnie dręczy :?

Jakie są sposoby, możliwości na jego namierzenie...

TIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytałem bo ktoś z gg pisze do mnie różne bzdury po zablokowaniu go założył sobie nowy nr i dalej i 2 dni temu złapałem jakiegoś wirusa :evil: ...jakiegoś syfa i tego słynnego powodującego wyłączenia kompa (PRC) gdy już sobie z tym poradziłem to dostałem od tego kolesia wiadomośc o treści która wskazywałaby że to on a maczał w tym palce...moze się myle i oby.

Co ewentualnie jeszcze oprócz nortona mogłoby mnie uchoronic przed czym takim jakiś firewall?? dodam że jestem a LAN

:idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytałem bo ktoś z gg pisze do mnie różne bzdury po zablokowaniu go założył sobie nowy nr i dalej i 2 dni temu złapałem jakiegoś wirusa :evil:  ...jakiegoś syfa i tego słynnego powodującego wyłączenia kompa (PRC) gdy już sobie z tym poradziłem to dostałem od tego kolesia wiadomośc o treści która wskazywałaby że to on a maczał w tym palce...moze się myle i oby.

Co ewentualnie jeszcze oprócz nortona mogłoby mnie uchoronic przed czym takim jakiś firewall?? dodam że jestem a LAN

:idea:

ja mam Norton Internet Security 2003 i nic nie jest mi straszne :P

oczywiscie przy zalozeniu, ze skoro jestes w lan to nie masz jakiegos katalogu na full dostep.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi