Gość aruś Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Jakie głośniki, jaka karta muzyczna... krótko mówiąc jakie rozwiązania macie u siebie Czy ma ktoś z was może podłączony amplituner i kolumny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Tak ja mam , karta to ta z plyty glownej , i tak lepsza niz te ktore leza u mnie w szafie :D , do twego equalizer unitry FS032 , wzmacniacz unitry ( po malych modach ) teraz daje na wyjsciu jakies 50 W i 2 kolumny 3 drozne - po 100 W kazda :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 owszem ja mam wzmacniacz i kolumny i mam bdobry dzwiek :-) sb live + wlasnie amplituner technikcs sa-5370k (2x~100W) + 2x quadral 140W a po drodze kilka dobrych kabli ;-) gra miodzio Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 To co wsadzisz do kompa (czyli karta) ma nieporownywalnie mniejsze znaczenie od tego co bedzie gralo tak naprawde (wzmacniacz,kolumny) - (choc oczywiscie nawet najlepszy system gra tak jak jego naslabsze ogniwo - zatem wplyw maja rowniez kabelki). Do kompa proponuje Audigy - calkiem rozsadna karta za rozsadne pieniadze (jak rowniez brak problemow ze sterownikami jakie mialem w poprzednim Live'ie pod XP) Natomiast co do reszty - wszystko zalezy od tego ile $$$ mozesz na to poswiecic - wtedy mozemy podyskutowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dns Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ja polecam rowiez herca forissimo III .....mam u siebie i jest git..... BTW........pitt jak sie sprawuje ZM80a-hp bo sie przymierzam do C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Tak jak i systemik dzwiekowy tak Zalman spisuje sie zajebiscie - tyle ze jedno sobie gra a drugie siedzi cicho :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Nazzal Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Lepiej nie używać komputera jako platformy do odtwarzania muzyki z kolumn, najwyżej z głośników. A jak już to karta dzwiękowa Audigy Player. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aruś Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 jakie kolumny i jaki amplituner byście mi polecili do małego pokoiku? amplituner chciałbym jakis taki z komisu :) kolumny 60tki wystarczą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Nazzal Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Po co Ci amplituner? Lepiej podłącz sobie wzmacniacz, jeżeli już chcesz z kompa korzystać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Cytat ja polecam rowiez herca forissimo III .....mam u siebie i jest git.....:arrow: zestaw Hercules Fortissimo III + Logitech Z-640 sa bardzo dobrym rozwiazaniem. zarowno karta jaki i glosnikami jestem dalej zachwycony. szczerze polecam ten zesztaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 jak masz wieze to podlancz ja pod karte muzyczna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 A ja mam od niedawna SS (jakością dźwięku i możliwościami Liva bije na głowę, Vortexa 2 może nie, ale wygrywa możliwościa kodowania do AC3) i polecam. Do tego Teac PowerMax 2000. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Do małego pokoiku (rozumiem ze to coś w okolicach 10m2) proponuje zastanowić się nad sprzęetem Yamahy. Mini zestawik Pianocraft (np E-400) wymiarowo jest malutki, natomiast zarówno wygląda jak i gra naprawde świetnie (deklasuje wszystkie świecidełka pokroju Philipsa, Sony, Technicsa itp). Poza tym masz w zestawie Tuner i CD - co na pewno się przyda,2 głośniki (bo to zestaw stereo) jak również możliwosć podłączenia aktywnego subwoofera. Zestawik posiada naprawdę sporą moc, ale przede wszystkim liczy się brzmienie - a to jest naprawdę dobre. Pozostaje "tylko" kwestia ceny - i tu może być mały zgrzyt, bowiem model E-400 (najwyższy z serii) kosztuje w Polsce ok 2500 zł, natomiast wystarczy odwiedzić naszych sąsiadów z Zachodu i okazuje się że można go dostać za 1700 zł. Jeśli masz tyle pieniędzy i chcesz mieć b.dobry dzwięk i naprawdę ładny (fortepianowy lakier na kolumnach) zestaw stereo to zastanów się nad tym. Podaje linka żeby sobie pooglądać : http://agdrtv.com/wieze/yamaha.piano.craft.400.htm Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 ja mam w domu 2x alton 110 (30 cm bass) zasilane wzmacniaczem unitra pw 9013 (lekko zmodowany jezeli chodzi o wyglad :) zmieniona galka od balansu i glosnosci na czarna aluminiowa galka od glosnosci podswietlana na czerwono(tzn taki czerwony plastik pod nia) to jest przod na tylach mam 2 zregenerowane przezemnie glosniki 2 drozne unitry oryginalnie 15watt - wymienione soprany na kopolki i bassy na stx na gumowym zawieszeniu (niby 60 watt hehehe :) dodana zwrotnica - wszystko gra super czysto koszt za altony dalem 300 zl musialem wyienic maskownice - 20 zl za material zregenerowanie 15 to koszt okolo 100 zl (za basy dalem 72 za 2 sztuki soprany i zwrotnice mialem za friko do tego czarna okleina, wytlumienie, zaciski silikon do uszczelnienia :) kable - potrzebowalem 15 metrow 1,5 mm miedziany w przezroczystej koszulce - okolo 2 zl za metr - 30 zl i 6m 2,5mm miedziak w przezroczystej koszulce okolo 4 zl za metr - 24zl wzmacniecze - pw9013 dostalem za nagranie 3 plytek - plytki kolega dal swoje :P czyli 0 zl ale musialem wymienic 2 potencjometry - 30 zl pomalowac (7 zl za spraya :P) i wymienic wlacznik - wykorzystalem od zasilacza at amplituner r8040 kosztowal mnie 20 zl i nie wymagal nakladow finansowych :) razem niestety bedzie to 531 zl :////// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Heh - rozwiązanie w stylu McGyvera :). Ale wstawienie takich kloców jakimi są Altony do 10 metrowej (albo i mniej) klitki to chyba niezbyt dobre rozwiązanie. Poza tym piszesz o tym , że coś tam za friko itp zatem końcowa cena wcale nie musi być taka jaką podałeś. Zestaw który podałem nie zajmuje wiele miejsca, co nie znaczy że gra jak komputerowe pierdółki. Poza tym kupuje się sprzęt nowy (na gwarancji), dobrze ze sobą dopasowany i jeśli mam go porównać do Altusów 200 (których pozbyłem się wciskając je bratu) to wybór dla mnie jest jeden. Oczywiscie nie namawiam na siłę nikogo, bo każdy ma swoje zdanie i zrobi po swojemu - ot taka delikatna rada :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DVDripper Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 A nie lepiej kupic ALTEC . 2 glosniczki i jeden subwoofer i calkiem przyzwoicie cos tam gra moze nie jak wieza ale da sie sluchac:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 No wlasnie nie ma podanego zakresu cenowego. Jezeli to maly pokoj to polecam za okolo 800PLN parke przednich glosnikow TannoyM2 i do tego moze byc nawet najprostszy starszy wzmacniacz Diory z jakiegos komisu. Karta, no coz jezeli dzwiek ma byc bardzo dobry to Terratec DMX 6 Fire. Taki zestawik spokojnie wypelni porzadnym dzwiekiem maly pokoik. U mnie jest to okolo 12m2 i jest wystarczajaco glosno i porzadnie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Nazzal Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Polecam firmę Eltax i model Liberty 3+ albo 5+ o ile cena nie jest przeszkodą. A wzmacniacz to najlepiej Cambridge Audio A300. Nie mam żadnych linkó, ale możesz sobie wpisać te nazwy w googlu i napewno coś wyskoczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ja mam SS do tego jedna 260,260 albo dwie wieże (quadro) i wszystko smiga pięknie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 W ogóle, to brakuje danych wejściowych. Do czego to ma być? Do kina domowego? Do gier? Do słuchania na słuchawkach/2/4/5.1/7.1? Za ile? W jakim pomieszczeniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Po spaleniu liva kupiłem A2 i róznica jest znaczna, dźwięk w grach wymiata (eax 3, advance hd), mp3 słucha sie miło czy tez CDaudio, ogulnie nie nazekam na tą strone kompa, glosniki mam 4.1 creativa (cambridge soundworks - to taki starszy model) dyskoteki na tym nie zrobie ale nie o to chodzi prawda :) Polecam wiec chociaż liva, nie słuchaj, ze karta nie ma znaczenia bo zwykły AC97 podlaczony nawet to super wierzy nie da tego efektu co chociaż live (zwłaszcza w grach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Dokładnie - brak informacji do czego to ma być i ile kosztować. Tannoye M2 - jak najbardziej , Eltaxy - jasne , tyle że są znacznie droższe. Przede wszystkim też nie należy zwracać uwagi na moc kolumn , tylko ich posłuchać w konkretnym zestwawieniu, bo na ogół jest to i tak "pic na wodę" - typu 100 W i więcej (nie wspominając już o mini-wieżach. bo tam często można uświadczyć nawet więcej) :lol: Mój wcześniejszy amplitunet technics SA-EX-120 posiadał rzekomo moc DIN 2*100W (4om) , ktora to musiała być efektem zastosowania perpetum-mobile w środku, skoro "Power Consumption" wynosił 180W max. No ale w końcu cuda się zdarzają - przede wszystkim w japońskich produkcjach (i niekoniecznie najtańszych). proponuje czasem spojrzeć na tylną tabliczkę i zastanowić się nad tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aruś Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 już się poprawiam pokój dokładnie 10m2 wydatek - mam na całość jakis 1000zł(kolumny chce nowe, wzmacniacz z komisu), apropo czy amplituner to połączenie wzmacniacza z radiem? cel: cieszyć się dźwiękiem przy grach i filmach oraz mp3 nie jestem audiofilem ani tez nie zamierzam mieć zbędnej mocy w zapasie po prostu chciałbym mieć lepszy dźwięk niż to co mam w tej chwili... a mam mierny standardzik - 2 mediatechy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Tak - amplituner występuje jako : - amplituner stereo (czyli radio + wzmacniacz) podłączasz do tego jedną parę kolumn - amplituner (nazywany tak ogólnie - do kina domowego - zawiera dodatkowo przeróżne dekodery Dolby Digital, Surround, procesor dźwięku itp - podlączasz do tego na ogół zestaw kolumn 5.1, a w nowszych nawet więcej) Do pokoju 10m2 bardzo dobrze pasowałby zestawik Yamahy , któy opisywałem ewentualnie jak chcesz (skoro nie jestes audiofilem to nie ma sensu wydawać tyle kasy) - ale kup coś porządnego - tak przyszłościowo jakby Ci się odmieniło. Polecałbym właśnie : Tannoy M2 (790 zł) - chyba najsensowniejsze za takie pieniadze do takiego pokoju (tylko nie seria MX2) AVANCE OMEGA 504mkII (889 zł) Eltaxy3+ są za drogie ewentaualnie model 1+ (799 zł) ceny z http://www.megahz.com.pl/megahz.php?id=51 lub: Paradigm Atom (869 zł) Paradigm Titan (999 zł) http://www.polpak.com.pl/paradigm_show.php?show=cennik Możesz też sprzadzić modele kolumn Koda/Goky - to ten sam dystrybutor. W komisie na pewno znajdziesz jakiś wzmacniacz za niewielką kasę. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 @P_i_t_t Nie przesadzaj. Za ten 1000PLN to, o ile dobrze zrozumiałem, ma być karta dźwiękowa, wzmacniacz i kolumny do wszystkiego. Czyli musi to byc low end. Jeszcze zależy od preferencji. Bo może wystarczyć Vortex 2 z allegro z jakimiś sennheiserami i w 500PLN spokojnie się zmieści rewelacyjne pozcycjonowanie w grach i DVD, świetna jakość stereo itd. - niestety, tylko dla jednej osoby ;) Więcej precyzji. Filmy mogą być i mono. Zasadnicze pytanie, to ile głośników ma grać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aruś Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 dwa góra trzy głośniki moglibyście mi podać parametry wzmacniacza lub amplitunera którego wartoby poszukać w komisach? marka i model i moc :) z góry dziękuje jakiej firmy głośniki polecacie jeśli chodzi o używane? 3 głośniki (nowe) da rade kupić za 400zł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 @Wawelski Sennheisery jasne - pytanie tylko ile wytrzymasz w tych słuchawkach ?. 2,3 godziny a może więcej ?. Są wygodne - to prawda (mam HD570 Prestige wyłożone aksamitem) ale bez przesady. @Aruś 3 glośniki - też mi pomysł??. Albo stereo albo full kino - ewentualnie 2przod 2tył. Ale w takim pokoju ogranicz się do 2. Wg filmy i tak bardzo dobrze się ogląda na 2 kolumnach. Sprzetu używanego jest tyle że głowa boli - nie znam się za bardzo na tym co jest a co nie w komisach. Co do mocy to już mówiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Son-Goku Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Cytat Tak - amplituner występuje jako : - amplituner stereo (czyli radio + wzmacniacz) podłączasz do tego jedną parę kolumn - amplituner (nazywany tak ogólnie - do kina domowego - zawiera dodatkowo przeróżne dekodery Dolby Digital, Surround, procesor dźwięku itp - podlączasz do tego na ogół zestaw kolumn 5.1, a w nowszych nawet więcej) Mały dodatek tych słów: Amplituner, równie dobrze może być z radiem i dekoderami itp.!! (ja tak mam dekodery itp. plus radio) A kolumny to możesz ile chcesz (od 2 do 5.1 7.1 = 5-ilość "głośników" 1-zawsze oznacza subwoofer). I do amplitunera możesz podłączyć wsumie wszytko zeleży od rodzaj amp. np. DVD, VIDEO, MD, CD. Cytat Do pokoju 10m2 bardzo dobrze pasowałby zestawik Yamahy , któy opisywałem ewentualnie jak chcesz (skoro nie jestes audiofilem to nie ma sensu wydawać tyle kasy) - ale kup coś porządnego - tak przyszłościowo jakby Ci się odmieniło. Polecałbym właśnie : Tannoy M2 (790 zł) - chyba najsensowniejsze za takie pieniadze do takiego pokoju (tylko nie seria MX2) AVANCE OMEGA 504mkII (889 zł) Eltaxy3+ są za drogie ewentaualnie model 1+ (799 zł) ceny z http://www.megahz.com.pl/megahz.php?id=51 lub: Paradigm Atom (869 zł) Paradigm Titan (999 zł) http://www.polpak.com.pl/paradigm_show.php?show=cennik Możesz też sprzadzić modele kolumn Koda/Goky - to ten sam dystrybutor. W komisie na pewno znajdziesz jakiś wzmacniacz za niewielką kasę. Pozdrawiam A kolumny polecam KODA/GOKY tanie i dobre!! TYLKO UWAŻAJ ŻEBY MIEĆ DOBRĄ KARTE DŹWIĘKOWĄ, nie jakeiś zintegrowane (dotyczy starych płyt!!) bo jak za mocno przywatujesz to ci mogą kwiknąć (ja tak miałem!!!3 x leciały do gwarancji!!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koolo Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Trochę w temacie mam płytę Gigabyte GA-6OXT-A z zintegrowanym dźwiękiem chcę to rozbudować np. do Audigy 2 czy kupić normalną kartę czy może zewnętrzną, ale płyta nie ma USB 2 tylko tą starą wersję. Jak zablokować kartę AC97 na płycie (przez zworki czy w biosie ) i czy trzeba będzie przeinstalowywać system ? Co do kolumn to polecam Jamo tanie i całkiem niezłe albo Tonsila fenix za 300 zł szt. :D http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 wzmaki z komisu polecam stare polskie np unitra diora - graja swietnie jak za swoja cene i nie przerazaj sie ze maja 2x20 25 30 35 watt - te 35 watt potrafi wprowadzic zaklopotanie niejedna kolumne niby 300 watt - nawet firmowa - mi moje altonki (niby 110 watt rms 150 max - specyfikacja producenta) wytrzymuja do polowy skali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...