Skocz do zawartości
Sacrell

Maxtor DiamondMAX 9+ 160 GB (8MB, 7200, S-ATA) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie co sądzicie o takim dysku Maxtor DiamondMAX 9+ 160 GB (8MB, 7200, S-ATA) ?

Ogólnie interesują mnie jego osiągi względem.....chyba jednego z najszybszych dysków IBM/Hitachi np. 180 GXP VanII albo Deskstar 7K250.

No nawet może być WD...ale tu w ogóle nie znam tych nowych specyfikacji i dysków..

Jeśli ktoś ma może jakieś linki do teścików tego Maxtora albo sam ma takowy to bardzo mile byłbym uradowany gdyby się podzielił wiedzą i spostrzeżeniami !!

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: chcialem wlasnie zadac podobne pytanie na forum :) jedyna roznica miala byc pojemnosc dysku, a wiec... zainteresowal mnie ostatnio dysk Maxtor DiamondMAX 9+ 120 GB. jak ma sie on do Seagate Barracuda 7200.7 120 GB. obydwa dyski na Serial ATA/150, do tego 7200rpm oraz 8MB cache. moze ktorys z uzytkownikow forum moze pochwalic sie tym Maxtor'em. bedze wdzieczny za wszelkie informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

co prawda sam test dotyczy nowszego modelu Maxtora z serii MaXLine Plus II ale sa tabelki z wynikami roznych testow gdzie uwzgledniono tez dysk Maxtor DiamondMax Plus 9 (200 GB SATA)

http://www.storagereview.com/articles/2003...47Y250M0_1.html

PS Sacrell zmien temat zeby wynikalo o jaki dysk pytasz - bo przy takim temacie podejrzewam ze 75% userow zlewa Twoj post :P

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no...niestety..taka tabelka nie satysfakcjonuje mnie...

no to ja nic juz na to nie poradze

...Z niej wynika, że w ogóle mi się nie opłaca zmieniać dysku bo mam jak w opisie...

dokladnie :) ja bym poczekal na dyski SATA II i zmienil plyte na taka ktora ma wbudowany kontroler SATA II w chipset - bo IMHO w tej chwili SATA to czysty marketing :P

po pierwsze dyski nie wykozystuja w pelni ATA-133 a co mowic o ATA-150,

po drugie zewnetrzne kontrolery SATA komunikuja sie z chipsetem przez magistrale PCI (32bit, 33MHz) co daje calkowita przepustowosc w granicach 133 MB/s

jak widac marketing :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze po co Ci s-ata??? nikly przyrost predkosci...a po drugie po co 8mb cache'u???? ludzie tak sie tym podjarali ze ja nie moge....ja bym wolal wziac na 200GB wzamian...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośny jest i tyle. Trochę żałuję, że go kupiłem......ale z kolejii działa bez zażutu, nie było z nim żadnych problemów.....jak by to było z Baracudą V ( wtedy, jak kupowałem była w tej samej cenie) to nie wiem, ale na pewno znacznie ciszej. Mój poprzedni dysk U6 był praktycznie bezgłośnny.

A co do wydajności- w praktyce nawet najszybszy dysk za grube pieniądze nie daje takiego komforu jak bezgłośna praca, bo tej szybkości praktycznie się nie zauważa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...