Skocz do zawartości
Andrz3j

Overclockerska plyta pod P4

Rekomendowane odpowiedzi

nie polecam epoxa 4bdae. wczoraj uruchomilem na nim p4 1,7 + kingston ddr pc2100. procek poszedl tylko na 2100 mhz, bo ta padaczkowata plyta ma mozliwosc podniesienia napiecia vcore tylko o 0,1 volta. za to pamieci chodza ladnie jako pc2700 na 166 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam epoxa 4bdae. wczoraj uruchomilem na nim p4 1,7 + kingston ddr pc2100. procek poszedl tylko na 2100 mhz, bo ta padaczkowata plyta ma mozliwosc podniesienia napiecia vcore tylko o 0,1 volta. za to pamieci chodza ladnie jako pc2700 na 166 mhz

Ale gosciu walisz smuty. Testowany procek to Wilma czyli 0,18um i na dodatek defaultowe Vcore to 1,75V. Niemal wszystkie obecen na rynku plyty umozliwiaja regulacje Vcore do poziomu 1,85V. Jesli wlozysz w to Wilme to masz mozliwosc ustawienia tylko o +0,1V, jak wlozysz Northwooda to masz mozliwosc regulacji od 1,5V (default) do 1,85V co nie jest juz tak mala wartoscia. A ze proc poszedl ci "tylko" na 2,1GHz to chyab nie ma co sie dziwic? To nie Northwood ze sie kreci ponad 2,5GHz. Granica dla 0,18um Intelkow to 2,2GHz- farciarze kreca do 2,35GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie masz zamiaru inwestowac w dobre pamieci to wg. mnie najlepsza (pod warunkiem ze trafisz na najlepszy z najlepszych 1.6A) jest MSI 845 Ultra (coraz trudniej ja kupic). Ja mialem ta plyte i pomimo wielu wad na papierze w praktyce spisywala sie rewelacyjnie. Zadna inna plyta raczej nie bedzie dzialac na 180Mhz FSB. Oczywiscie jak sadze nie interesuja Cie tylko Mhz procka (jak pewnie wiesz PIV potrzebuje stosunkowo duzej przepustowosci pamieci) w zwiazku z tym polecam cos co pozwali Ci dzialac na 166Mhz FSB przy zachowaniu dobrej wydajnosci pamieci. Ja polecam Ci podobnie jak przedmowcy Asusa lub Epoxa ale na Intelu. Dlaczego nie SIS645DX w wydaniu Asusa? Ano dlatego ze nigdy nie wiadomo kiedy bedziesz potrzebowal np. 170Mhz FSB. Podobno dobry tez jest Abit B(D/G)7.

Jeszcze jedna sprawa (do najbardziej doswiadczonych). Jak wam sie wydaje, na ile sukces nowych plyt PIV i wysokiego FSB to kwestia biosu a na ile to konstrukcja? Czemu jest tak ze np. na 166Mhz FSB nawet slabiej chlodzony procesor (40*C) bedzie dzialal super stabilnie a na 167Mhz FSB dobrze chlodzony (25*C) ciagle zwisy. Przeciez jesli to nie bios to co?

Ja na swoj wlasny uzytek uknulem taka teorie. Poprawnie skonstruowana plyta jest na tyle dobra na ile pomyslano o dobrym biosie i wlasnie tak jest z MSI 845 Ultra, mysle ze AMI nie obciazone bledami Awarda poprostu pokazalo klase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gosciu walisz smuty. Testowany procek to Wilma czyli 0,18um i na dodatek defaultowe Vcore to 1,75V. Niemal wszystkie obecen na rynku plyty umozliwiaja regulacje Vcore do poziomu 1,85V. Jesli wlozysz w to Wilme to masz mozliwosc ustawienia tylko o +0,1V, jak wlozysz Northwooda to masz mozliwosc regulacji od 1,5V (default) do 1,85V co nie jest juz tak mala wartoscia. A ze proc poszedl ci "tylko" na 2,1GHz to chyab nie ma co sie dziwic? To nie Northwood ze sie kreci ponad 2,5GHz. Granica dla 0,18um Intelkow to 2,2GHz- farciarze kreca do 2,35GHz.

nie goraczkuj sie, mam duronka 600 z nominalem 1.5 v i mimo to moge na epoxie 8k3a podniesc napiecie do ponad 2 VOLTOW !!!

dlatego UPIRAM sie ze plyta jest cienka mimo ze to epox, bo skoro na rynku sa 2 rodzaje p4 to powinna uwzgledzniac OBA !!! Dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...