qhash Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Zastanawiam się nad zakupem pamięci i rozważam takie dwie możliwości : TwinMOS PC3200 256MB Dual Channel Kit [ 5,0 ns , 3-8-4-4 ] GeIL PC3200 DDR Ultra Low Latency [ 5,0 ns , 2-6-3-3 ] Oczywiście obydwa to komplety 2 x 256 , 400 mhz. Pytanie jest następujące : Przeglądając różne miejsca doszedłem do wniosku,pomimo kiepskich timingów TwinMOSa , że różnicy pomiędzy nimi nie ma żadnej , może 1% na korzyśc GeIL'a. , a TwinMOS jest tańszy ponad 200 zł. Co wy o tym sądzicie? I czy jest sens wsadzać jedną kość 466 Mhz , 512 mb do płyty z nForce 2 [TwinMOS 466Mhz PC3700 512 mb [ 4,3 ns , 2,5 -8-3-3] Czy może połknąc 2 x Kingston'a KHX2700 256 mb 6,0 ns 2-5-2-2 ? Mam zamiar mieć 2500XP+ [ barton , 333Mhz] , a więc pamięc 400Mhz nie będzie mi jakoś strasznie potrzebna [ nie zamierzam krecic proca FSB ] , a te modele Kingstonów mają znaczną przewagę w timingach , potrzebną w przypadku współpracy z AMD , nad wyżej wymionionymi. Dodatkowo średnio 4% wydajniejsze .Cenowo pomiędzy GeILami i TwinMOSami. Aha i co lepsiejsze ? ABIT NF7-S v2.0 czy ASUS a7n8x-deluxe ? No chyba ze jest jakas dobra alternatywa Epoxa czy Gigabyte'a z nForce2 ultra ,s-ata, soundstormem etc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Younior Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 plyte bral byl abit nf7-s rev. 2.0 a co do pamieci hmm... nie ma sensu kupowac hyperX'ow (kingstone) 333 dla timingow bo jak kupisz np. twinmosy pc400 na kosciach dobrych to na 333 beda chodzily z takimi samymi (a moze lepszymi) timingami niz kingstony. Co do geil'i... moim zdaniem nie ma sensu wydawac na nie kasy, poszukaj na forum na jakich kosciach twinmosy sa najlepsze i kup je, to moja rada a zrobisz jak chcesz bo ja Ci nie moge narzucic wlasnego zdania. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Hmm z kingstonami to jest tak. Albo trafisz na dobre albo na lipe. Ja ostatnio kupilem ddr 333 to nawet agresywnych timingow nie moglem ustawic bo zwisy mialem. MAm teraz Geil DDR 400 i sa spoko ale ta cena. TwinMos powinien byc dobrym wyborem. Na kosciach Mtec chyba byly najlepsze ( no chyba ze mi sie cos pomylilo ) Co do mobo to Abit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 twinmosy byle nie na elixirach - i bierz 512 bo dual na amd i tak goowno daje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 eee ja bym polemizowal... 6.4GB/s transfer to chyba cos daje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 6.4 to teoretyczny maksymalny transfer pamieci przy fsb200 w dualu, proc jest tylko jeden i ma max transfer 3,2 przy fsb200 -- decyzja nalezy do ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Nie no ludzie nie mowcie ze kosc 512 mb jest lepsza od 2x 256 To chyba oczywiste ze jezeli ustawi sie jeszcze synchro w biosie to zawsze to lepiej chula . . . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Nie no ludzie nie mowcie ze kosc 512 mb jest lepsza od 2x 256 To chyba oczywiste ze jezeli ustawi sie jeszcze synchro w biosie to zawsze to lepiej chula . . . . w pewnych sytuacjach ciut lepsza w innych ciut gorsza -ale w zasadzie to jeden.. pod amd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Tiaa ale jezeli chcesz podkrecac reszte to wydaje mi sie ze nawet pod amd jest lepiej w 2 kosciach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 jest dokładnie na odwrót Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 tak tak bajeczki o dualu jakie 6,4 gb jak na AXP osiągasz 3,2 ten cały dual dla amd to pic na wode fotomontaż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Wlasnie, dual dziala w miare wydajnie pod P4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 no nie wiem nie zawsze bo hyper threading sie czesto pieprzy a wtedy synchro g daje . . . . tak obstawiam ze 2 pamieci zawsze lepsze niz 1 ;) kto sie nie zgadza prosze o argumenty, z kumplem robilismy test w 3 dmarku na 1 kosci i na 2 roznica byla 325 pkt ! ! ! wiec juz wiecie dlaczego wole 2 kosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Dual AMD daje jakis znikomy przyrost mocy (o ile w ogole daje!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ale zawsze jakis jest jak widac a to sie liczy . . . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 nie wiem, czy przyrost rzedu 1% cos daje. Niech sie wypowiedza AMD-owi spece! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ci co pisza ze gowno daje sie gowno znaja :wink: Ogolnie poza transferem pamieci dla procka (ktory ma max 3,2GB/s dla 200FSB , i co daje sia max zmierzyc programami testujacymi) Sa jeszcze transfery DMA dla dyskow i kart graficznych (np po co rzezrwujesz AGP aperture w RAm) itp. Wyjasnijmy im UDMA to Direct memory access Dalej zauwaz ze wylaczjac buforoawnie transfery nagle spadaja (wlacz opcje w sandrze)(bo zobacz jak duze sa opznienia pamieci), wysokie pasmo uzyskuje sie za pomaca Prefetch Logic (w KT600 znacznie je poprawiono) ale te w nforce 2 tetz jest bardzo dobre, nie mowiac o tym ze ma dwa kanaly, czyli moze pobierac z 2 kosci naraz Ogolnie przyrost widac tam gdzie jest duzo operacji wymiany pamieci nie tylk dla procka Wiec zastanow sie zanim 2 razy cos napiszesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...