Skocz do zawartości
booka

Cztery pytania do znawcow :))

Rekomendowane odpowiedzi

moj pierwszy post :) - WITAM !

sprzet: 1,7+ dlt3c jiuhb @ 2,4+ , epox 8rda , radek 9100 64mb 128bit (szafir) , 2x256 twinmos (m-tec) , codeshit 300W :P

1. czy zasilka stanowi waskie gardlo dla mojej mobo ? - dlaczego epoxik nie chce sie krecic wiecej niz 168mhz - przy 169 wogule nie wstaje.

2.4+ mam na 12x166 Vc=1.575 - przy 12,5x166 (2.6+) komp wstaje ale temp. w stresie juz w granicach 55C wiec darowalem sobie i na 2.4+ mam w stresie max 50C .

przy ustawieniu magistrali na 13 i wyzej - komp wstaje jako 1100mhz 8O :? - zwiekszenie napiec nic nie pomaga - czy to wszystko wina zasilki - czy jak zmienie na jakiegos chiefteca bede mogl podniesc fbs i magistrale ?

aha cooler X-dream hac v81 na min.

2. czy wynik na moim radku 230/250 @ 270/300 bez zadnych dodatkowych radiatorkow i zmiany wentyla to dobry wynik ?

czy jak w biosie zmienie napiecie na AGP (co znowu wiaze sie ze zmiana zasilki pewnie :? :P ) pojdzie wiecej ? no i jak pojdzie to tylko na GPU czy na pamieci tez ?

jak mozecie to podajcie ile wykreciliscie z takiego radka ...

3. no i trzecie ostatnie co mnie trapi :) - KOMPLETNIE nic przy kompie na 2.4+ nie moge zrobic z timingami - komp nie wstaje nawet jak napiecia podniose.

gdy jest 1.7+ timingi smigaja 6-2-2-2 a teraz przy tym konfigu jestem zmuszony miec 7-3-3-2.5 :( - powtorze sie ale czy zasilka znowu to powoduje ?

z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi :)

pozdro !

UPDATE - jednak zrodzilo sie 4 pytanie

po instalce 3dM 2001se wypluwa mi blad ze nie mam Dx8.1 zainstalowanego co jest bzdura bo mam 9.0 :) - jednak czy konieczne jest instalowanie 8.1 a potem 9.0 na to by dzialal czy tez moze jakis patch jest potrzebny ? wczesniej mialem 2001 build 200 i nie bylo zadnych problemow :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

przy ustawieniu magistrali na 13 i wyzej - komp wstaje jako 1100mhz  8O  :?   - zwiekszenie napiec nic nie pomaga - czy to wszystko wina zasilki - czy jak zmienie na jakiegos chiefteca bede mogl podniesc fbs i magistrale ?  

Mnoznik nie magistrala. Magistrala to FSB.

Cytat

UPDATE - jednak zrodzilo sie 4 pytanie  

po instalce 3dM 2001se wypluwa mi blad ze nie mam Dx8.1 zainstalowanego co jest bzdura bo mam 9.0  :)  - jednak czy konieczne jest instalowanie 8.1 a potem 9.0 na to by dzialal czy tez moze jakis patch jest potrzebny ? wczesniej mialem 2001 build 200 i nie bylo zadnych problemow  :?

www.futuremark.com > potrzebujesz 3dmark build 330.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

profilaktycznie wywal tego codegena i tak szkoda ryzykowac kompa

wydaje mi sie ze synchro z pamieciami dalej nie pojedziesz wlasnie przez memorki, jaka to jest pamiec w mhz czy tam PC ;-) ??

ostatnio ktos pisal ze kreca mnoznikiem przy slabej zasilce dochodzil dalej niz fsb - i tu sie nasowa taka mysl ze przy wyzszym fsb szybciej jedzie wszystko i wszystko (mem, mostki) chce wiecej pradu (?) to taka OT dygresja ...

po pierwsze zmien zasilke zanim ugotuje ci kompa!!

co do grafiki to memorki zasdowalajaco smignely mysle ze dorabiajac jakies chlodzonko dziabniesz jeszcze gpu na 300 i bedzie GIT :-)

Byl ostatnio dyskusja nt. podnoszenia vagp i zdania byly troche rozbierzne nie zaszkodzi delikatnie potestowac, empirycznie ktos ztwierdzil ze pamiatki sie szybciej ruszaja ?

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wstawania kompa na 1100MHz przy mnożniku 13 to tak już będzie. Zasilacz ani procek nie mają tu nic do rzeczy. Epox o ile pamiętam obsługuje tylko 4 bitowy mnożnik. Jeśli chcesz wyższe mnożniki będzież musiał ingerować w mostki na procesorze. Poszukaj na forum, było tego trochę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde ludzisqa to oczywiste ze "nie wstanie" bo jest za male napiecie na procu smialo nie boj sie ustaw vcore na 1,7 przy takiej tmp proca nie zjarasz a plyta glowna jest spox i nie od niej to zalezy przy najmniej w tej kwestii zasilacz tez jest git zmien napiecie i powiedz jak dalej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...