kecaj_77 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Zamierzam złożyć nowy komputerek i do chłodzenia procka wybrałem wentylator Zalman CNPS 7000A-Cu. Zależy mi na cichym i wydajnym chłodzeniu, ale wolałbym nie zakładać WC. Pytanie: Jaką obudowę wybrać żeby wentylator się w niej zmieścił (mam na myśli przede wszystkim wysokość) bo z tego co wiem wystaje on poza obręb płyty głównej. Czy może to być jakaś standardowa obudowa typu Codegen lub Tracer... wymiary zwykle rzędu 475 x 195 x 445 mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 szukaj byl juz taki topic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecaj_77 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Niestety na forum nic nie znalazłem. Ale według zdjęć na stronie www.ceodegen.com.pl są zdjęcia wnętrz obudów i z tego co widać nie mają one takiego mostka który uniemożliwiałby montaż coolerka Zalmana. Może ma ktoś taką obudowę z tym wiatrakiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Ten Zalman pasuje napewno do Chefteców Middle. Codegeny mają za nisko zasilacze i na 90 % nie wejdzie. Zmieści się także w budy ModeCon. Ale priortetem w powinna być głównie płyta główna, w której otoczenie socketu jest wolne od kondensatorów i innych wysokich elementów. No i dziury woloło socketu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 do budy ModeCom PROstation z Abit'em NF7-S w srodku na pewno nie wejdzie. mam ten problem i nie wiem co zrobic. moge przesunac zasilke do gory, ale wtedy bedzie na styk z sufitem co chyba nie jest najlepszym rozwiazaniem. pozostaje albo wymiana budy albo zrezygnowac z Zalmana :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YouzeQ Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Do mojego Codegena chyba to nie wejdzie :( (zasilacz niemal na styku z płytą) więc też nie zainsstaluje tego wiatraka, le jakby tak wyciąć dziurę w zasilaczu/ usunąć jakąś blachę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 To ja sie podepne :) Czy do budy tej budy wejdzie Zalman http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5134&sid=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 To ja sie podepne :) Czy do budy tej budy wejdzie Zalman http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5134&sid=1wejdzie ale bedziesz musiał poszerzyc otwór w srodku o jakies kilka cm -dremelkiem 3 min roboty wiem bo sam mam dokładnie te bude Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YouzeQ Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 A jaką dziurę muszę powiększyć :?: Czy to chodzi o drylowanie zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 co ma wspónego z tym zasilacz?? zasiłka jest 10 cm nad mobo po prostu w połowie budy jest pałąk potrzymujacy z blachy w srodku tego pałąka jest otwór na przewody- jakies 5x7 cm musisz po prostu ten otwór poszerzyc w lewo i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 montował ktoś 7000-CU na abicie nf7-s i chieftecu dragonie bigu chodzi czy nie ma z tym problemu i czy jest możliwość zdjecia coolera z płyty bez wyjmowania jej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 montował ktoś 7000-CU na abicie nf7-s i chieftecu dragonie bigu chodzi czy nie ma z tym problemu i czy jest możliwość zdjecia coolera z płyty bez wyjmowania jej Przecież powyżej bartezjusz napisał, musisz odpowiednio naciąć pałąk. :!: :?: Jeśli zostawisz te niebieskie podstawki po bokach socketa np. będziesz chciał zmienić cpu, to wystarczy, że wykręcisz dwie śruby, którymi przykręcasz Zalmana do tych niebieskich podstawek. I po kłopocie, cooler zdjęty. EDIT: Sorry, ale na początku zrozumiałem, że chcesz zamontowac tego Zalmana bez wyjmowanie płyty. :wink: Żeby zamontowac te podstawki musisz wyjąć płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 o - wlasnie - finalcell jako jedyny powiazal w jedno fakt, ze sam buda wiosny nie czyni. polozenie proca na plycie nie jest stale i nie da sie rozpatrywac tego problemu wylacznie w kategoriach budy - jedynie konkretna plyta w konkretnej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 napewno wchodzi do obudów middle chiefte'c jak i Tt z serii xaser mam Tt i wchodzi bez żadnych cięć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 montował ktoś 7000-CU na abicie nf7-s i chieftecu dragonie bigu chodzi czy nie ma z tym problemu i czy jest możliwość zdjecia coolera z płyty bez wyjmowania jej wyjecie coolera nie stanowi zadnego problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YouzeQ Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Jaki rozmiar Pion-Poziom-Wysokość ma Zalman? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Jaki rozmiar Pion-Poziom-Wysokość ma Zalman? wymiary : radiator 109 x 109 x 62 mm, wentylator 80 x 80 x 25 mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slomczyk Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Witam i pozdrawiam wszystkich na Forum Wybaczcie że wcinam się w temat, ale mam podobny problem. Mam już tego "ślicznego potworka" (Zalmana) i problem jaką MB pod P4 i obudowę kupić. Planowałem ASUS P4P800 Deluxe lub P4C800 Deluxe, ale dostałem odpowiedź od Zalmana że "nie pasi" cytuję '...Unable to install the 7000 series cause of the capacitors around the socket...". Planowana obudowa to Antec Performance Plus 660 AMG Na Forum znalazłem informacje że wejdzie na ASUSa no i jestem w kropce. POMOŻECIE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecaj_77 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Po przejrzeniu ogromnej ilości zdjęć na necie zrezygonowałem z kupna obudowy typu "Codegen" lub innych podobnych. Rzuciłem się na Thermaltake Xaser II 5000A, gdzie nie będzie problemu z założeniem Zalmana. Poza tym to chyba trochę lepsza obodowa od Codegena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 TROCHĘ lepsza???? :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 TROCHĘ lepsza???? :D :D :DNo pewne detale przemawiaja na strone TT :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 TROCHĘ lepsza???? :D :D :Dco sie dziwicie. nie obrazajac nikogo - jak sie ma TROCHE za malo oleju w glowie i TROCHE za duzo pieniedzy to sie zastanawia nad CodeShitem by po chwili zmienic go na TT :? zycie jest pelne niespodzianek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecaj_77 Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 TROCHĘ dopłaciłem. Codegen z oknem (i zasilaczem, który i tak bym od razu sprzedał) kosztuje nawet do 200zł. Za Thermaltake dałem 500zł w Niemczech, więc nie aż tak źle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas13 Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Ten Zalman pasuje napewno do Chefteców Middle. Codegeny mają za nisko zasilacze i na 90 % nie wejdzie. Wejdzie przynajmniej do mojego wszedl bez zadnych problemow. Co prawda mam wersje Zalmana bez A ale to akurat nie powinno stanowic problemu (serdnica i wysokosc jest ta sama). a mam cos takiego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4537 z zasilaczem Chiefteca w srodku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 TROCHĘ lepsza???? :D :D :D co sie dziwicie. nie obrazajac nikogo - jak sie ma TROCHE za malo oleju w glowie i TROCHE za duzo Dlaczego tak piszesz ? Czy ty tez odrazu wiedziales co jest qpowate a co warto ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ? Ludzie najczesciej biora to co im polecaja sprzedawcy i to czego jest w sklepach/gieldach najwiecej, a nie czarujmy sie zemozna od reki kupic prawdziwa pozadna obudowa z pozadnym zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecaj_77 Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Ten Zalman pasuje napewno do Chefteców Middle. Codegeny mają za nisko zasilacze i na 90 % nie wejdzie. Wejdzie przynajmniej do mojego wszedl bez zadnych problemow. Co prawda mam wersje Zalmana bez A ale to akurat nie powinno stanowic problemu (serdnica i wysokosc jest ta sama). a mam cos takiego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4537 z zasilaczem Chiefteca w srodku Masz P4. W tym przypadku rzeczywiście wejdzie. Jednak większość płyt na Athlona ma gniazdo na prcesor na samym brzegu płyty, wiatrak wystaje 1-2 cm poza płytę. Tak więc w przypadku Athlona nie wejdzie (bez wycinania obudowy lub puszki zasilacza...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Dlaczego tak piszesz ? Czy ty tez odrazu wiedziales co jest qpowate a co warto ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ? Ludzie najczesciej biora to co im polecaja sprzedawcy i to czego jest w sklepach/gieldach najwiecej, a nie czarujmy sie zemozna od reki kupic prawdziwa pozadna obudowa z pozadnym zasilaczem. reed.. on nie kupil tej budy dlatego, ze uznal wyzszosc TT nad CodeCośtam i docenil jej jakosc.. ale dlatego, ze miescil sie do niej Zalman :? poza tym powiedzial to z taka lekkoscia i wrecz arogancja, ze mnie to podirytowalo. IMHO kupno budy za 500 zl powinno byc poprzedzone ciut dokladniejszym zbadaniem sprawy a nie tylko przegladnieciem zdjec w sklepach internetowych :roll: z reszta.. naprawde nie chcialem nikogo obrazac i jesli ktos poczul sie urazony to bardzo przepraszam :wink: goraco pozdrawiam :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz78 Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 A czy krorys z was ma obudowe Foxconn X105 i probowal zamontowac zalmana do Abita NF7 w niej :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 zalman ?? tylko chieftec (takiego mam i pasuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz78 Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Ale mi chodzi konkretnie o ta obudowe i ta plyte.... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...