tomall0 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Witam, jakies 2 miesiace temu nawaliła mi płytka. Niestety Socket 432 (Pentium 4) i w dodatku na SDRAM Odebrałem niedawno płytke, dali nowa na DDR-ach, ale tylko 128MB,266MHz. Poprzednio miałem 384 SDRAM, ale wydaje mi się, że chodził ciut szybciej, choć P 4 I SDRAM to nieporozumienie (P4 Willamette). Noszę się z zamiarem kupna jednej kości 256 DDR, czy zauważe znaczny przyrost, dodam, że komp chodzi w sumie OK (Windows XP), ale odnoszę wrazenie, że ma mało RAM-u. Wiem, że to oczywiste, ale chciałbym to usłyszeć od użytkowników P4 Willamette, jeśli tacy tu zaglądają Chodzi mi o to, czy P4 j/w dobrze współpracuje z DDR-ami, bo jeśli się dobrze orientuje miał on chodzić na RDRAM-ach Poza tym mam mały problem, chodzi o to, że jakiś czas przed tym jak siadła mi płyta, złapałem wirusa ( W 32 Worm Blast) ściągnąłem łatke i w ogóle i po zmianie płyty musiąłem zrobić format, jak zainstalowałem Winde wyskoczyło takie samo okienko jak przy wirusie ( to z komunikatem o RPC)sprawdziłem wirus był, usunęłem, zainstalowałem łatke i teraz restartuje mi się komp średnio co jakieś pół godziny, godzinę, nie wiem czy to wirus, np na innym dysku czy może jak komp jest obciążony ( XP) to brakuje mu RAM-u (128 DDR). Dzieje się tak gdy np wyjdę z sieci, albo zamknę jakiś program, ale nie ma żadnego komunikatu Co może być tego przyczyną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 mój komputer/właściwości/zaawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie/awaria systemu/automatycznie uruchom ponowanie - wyłącz to, może pomoże :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 mój komputer/właściwości/zaawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie/awaria systemu/automatycznie uruchom ponowanie - wyłącz to, może pomoże :) Nie pomoże sprawdziłem, zamiast restaru jest niebieski ekran :( , w sumie to samo co restart :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 mój komputer/właściwości/zaawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie/awaria systemu/automatycznie uruchom ponowanie - wyłącz to, może pomoże :) Nie pomoże sprawdziłem, zamiast restaru jest niebieski ekran :( , w sumie to samo co restart :( Może zasiłka, lbo mobo siada, choć nowa. Pamiątki zmieniałem już 2 razy teraz mam oryginalne Kingstony i to samo:?: Co to może być :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Jaki masz zasilacz ?Jeśli możesz to zmierz napięcia z zasilacza.Odczyty z programu lub biosu mogą być niedokładne. Jaka temperatura proca po restarcie ? Poza tym mniejsza ilość ramu będzie miała prędzej wpływ na prędkość pracy a nie na stabilność .Może twoje pamięci nie bardzo chcą chodzić z nowa płytą szczególnie jeżeli są noname. Spróbuj pożyczyć pamięci jeżeli masz od kogo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Jaki masz zasilacz ?Jeśli możesz to zmierz napięcia z zasilacza.Odczyty z programu lub biosu mogą być niedokładne. Jaka temperatura proca po restarcie ? Poza tym mniejsza ilość ramu będzie miała prędzej wpływ na prędkość pracy a nie na stabilność .Może twoje pamięci nie bardzo chcą chodzić z nowa płytą szczególnie jeżeli są noname. Spróbuj pożyczyć pamięci jeżeli masz od kogo.Pamiątki raczej oryginalne Kingstony (nowe), a więc tak zasiłka 300W, temp płyty- 34*C temp proca- 44*C ( P4 Wilamette- Socket 423) napięcia VCore- 1,77V Vagp- 1,53V +5V- 4,94V +12V- 12,22V 3,3V- 3,28V Niestety odczyty z biosu, nie mam innej możliwości, może trefna płyta, choć upierają się w serwisie, że nowa no i w sumie na taką wygląda. Najczęściej restarty następują po wyjściu z sieci, albo podczas instalacji oprogramowania. Jeszcze jedno nie chce się wyłączać tylko się restsrtuje, kiedy wyłącze- Automatycznie restartowanie się to są blue screeny :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Jakiej firmy zasilacz? To co podajesz to są napięcia "statyczne". Może podczas pracy wystapić mały skok i blue screen gotowy. Stawiałeś system od nowa po zmianie płyty? Ja ostatnio pożyczyłem jednemu uczestnikowi forum zasilacz FORTRONA - miał duże problemy z kartą graficzną. Jechał oczywiście na Codegenie. Po podpięciu nowego zasilacza problemy odeszły w zapomnienie. Może to samo jest u ciebie? Wiele razy przekonałem sie co znaczy dobry zasilacz, dlatego też zdecydowałem się zainwestować i kupiłem Chifteca.Nawalczyłem się wcześniej ze swoim kompem (co prawda to AMD a nie INTEL ale nie o to chodzi). Blue screeny to była moja zmora - przy Chiftecu zapomniałem co to zwis systemu. Jesli możesz to spróbuj od zasilacza.Może ktoś ze znajomych ci pożyczy - od tego bym zaczął sprawdzanie i szukanie przyczyn niestabilnej pracy. Pamiątki to raczej restarty choc nie można ich też wykluczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Jakiej firmy zasilacz? To co podajesz to są napięcia "statyczne". Może podczas pracy wystapić mały skok i blue screen gotowy. Stawiałeś system od nowa po zmianie płyty? Ja ostatnio pożyczyłem jednemu uczestnikowi forum zasilacz FORTRONA - miał duże problemy z kartą graficzną. Jechał oczywiście na Codegenie. Po podpięciu nowego zasilacza problemy odeszły w zapomnienie. Może to samo jest u ciebie? Wiele razy przekonałem sie co znaczy dobry zasilacz, dlatego też zdecydowałem się zainwestować i kupiłem Chifteca.Nawalczyłem się wcześniej ze swoim kompem (co prawda to AMD a nie INTEL ale nie o to chodzi). Blue screeny to była moja zmora - przy Chiftecu zapomniałem co to zwis systemu. Jesli możesz to spróbuj od zasilacza.Może ktoś ze znajomych ci pożyczy - od tego bym zaczął sprawdzanie i szukanie przyczyn niestabilnej pracy. Pamiątki to raczej restarty choc nie można ich też wykluczyć. Problemy zaczeły się po zmianie płyty na tamtej wszystko było OK, system stawiałem jakieś 3 razy i nic. Może faktycznie sprawdze ten zasilacz, choć ja bym stawiał na mobo :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 pobuszuj w biosie, powyjmuj karty slowem szukaj (w komputerze) przyczyn moze byc bwiele jesi ins tylko na jedej patrycji i tylko ja formatowales mozliwe ze ruszasz progzy z innych partycji ktore sa zawirusowane i masz dalej wirusa -> http://skaner.mks.com.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 pobuszuj w biosie, powyjmuj karty slowem szukaj (w komputerze) przyczyn moze byc bwiele jesi ins tylko na jedej patrycji i tylko ja formatowales mozliwe ze ruszasz progzy z innych partycji ktore sa zawirusowane i masz dalej wirusa ->http://skaner.mks.com.pl/ Nie instaluje softu na innych partycjach, a antyvir w tle non stop, zmieniłem zasiłjkę i testuje :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 pobuszuj w biosie, powyjmuj karty slowem szukaj (w komputerze) przyczyn moze byc bwiele jesi ins tylko na jedej patrycji i tylko ja formatowales mozliwe ze ruszasz progzy z innych partycji ktore sa zawirusowane i masz dalej wirusa ->http://skaner.mks.com.pl/ Nie instaluje softu na innych partycjach, a antyvir w tle non stop, zmieniłem zasiłjkę i testuje :?: CZy możliwe jest aby działo się to tylko na XP, a na Win2k nie?Sprawdziłem zasiłkę i sieciówke i nic :( Co to może być może mobo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 kolejny raz napisze - u mnie pada mobo i objawy podobne - albo restarty w xp albo wychodzi z 3d w 98 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 kolejny raz napisze - u mnie pada mobo i objawy podobne - albo restarty w xp albo wychodzi z 3d w 98 Mobo ma jakieś 2 tygodnie, nowe z serwisu (chyba) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...