piotr_sek Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Witam wszystkich Posiadam dysk 40 GB Barka IV i kupiłem sobie kontroler SATA RAID SI 3112A oraz dysk ST380013A i teraz mam pytanko : we właściwościach dysku na winXP jest checkbox "Włącz buforowanie zapisu na dysk" natomiast w przypadku dysku SATA nie ma takiej możliwości. (brak tej opcji) Dodam tylko że instalowałem dysk SATA ze sterami Z RAID-em i bez RAIDA i wynik był ten sam !!! Czy jeżeli nawet nie używam RAIDA to dyski SATA będą traktowane jako SCSI ?. I tej możliwości "włączenia buforowania" nie będzie ? [][/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_sek Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Co nikt nie wie ???? - Szkoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Witam wszystkich Posiadam dysk 40 GB Barka IV i kupiłem sobie kontroler SATA RAID SI 3112A oraz dysk ST380013A i teraz mam pytanko : we właściwościach dysku na winXP jest checkbox "Włącz buforowanie zapisu na dysk" natomiast w przypadku dysku SATA nie ma takiej możliwości. (brak tej opcji) Dodam tylko że instalowałem dysk SATA ze sterami Z RAID-em i bez RAIDA i wynik był ten sam !!! Czy jeżeli nawet nie używam RAIDA to dyski SATA będą traktowane jako SCSI ?. I tej możliwości "włączenia buforowania" nie będzie ? [][/img] Jest odkladnie tak jak mowisz - kazdy dodatkowy kontroler czy to RAID czy SATA jest przez Windows widziany jako SCSI/RAID i jako taki nie ma opcji buforowania zapisu na dysk co nie oznacza ze buforowanie nie dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 QBUS00 - nie do końca że każdy kontroler RAID czy SATA - mam SATA z RAIDem w chipsecie 875 i moge włączyć buforowanie - ale jest on wykrywany jako IDE a nie SCSI. SCSI ma włączone buforowanie bo moje mobo ma też SIL3112 i po przepieciu do niego dysków nie zauważyłem drastycznej róźnicy wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_sek Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 QBUS00 - nie do końca że każdy kontroler RAID czy SATA - mam SATA z RAIDem w chipsecie 875 i moge włączyć buforowanie - ale jest on wykrywany jako IDE a nie SCSI. SCSI ma włączone buforowanie bo moje mobo ma też SIL3112 i po przepieciu do niego dysków nie zauważyłem drastycznej róźnicy wydajności. Ciekawe czy dotyczy to tylko wersji z SATA na płycie czy typu płyty bo ja mam na nForce MSI - czy próbowałeś tworzyć RAID, wiem że w twoim prypadku to strata GB-ajtów, ale tak dla testów wydajnościowych domyślam się że masz win2k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 QBUS00 - nie do końca że każdy kontroler RAID czy SATA - mam SATA z RAIDem w chipsecie 875 i moge włączyć buforowanie - ale jest on wykrywany jako IDE a nie SCSI. SCSI ma włączone buforowanie bo moje mobo ma też SIL3112 i po przepieciu do niego dysków nie zauważyłem drastycznej róźnicy wydajności. Napisalem DODATKOWY, a nie zintegrowany w chipsecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...