Skocz do zawartości
piotr_sek

SATA RAID SI 3112A oraz dysk ST380013A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Posiadam dysk 40 GB Barka IV i kupiłem sobie kontroler SATA RAID SI 3112A oraz dysk ST380013A i teraz mam pytanko :

we właściwościach dysku na winXP jest checkbox "Włącz buforowanie zapisu na dysk"

natomiast w przypadku dysku SATA nie ma takiej możliwości. (brak tej opcji)

Dodam tylko że instalowałem dysk SATA ze sterami Z RAID-em i bez RAIDA i wynik był ten sam !!!

Czy jeżeli nawet nie używam RAIDA to dyski SATA będą traktowane jako SCSI ?. I tej możliwości "włączenia buforowania" nie będzie ?

[][/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Posiadam dysk 40 GB Barka IV i  kupiłem sobie kontroler SATA RAID SI 3112A oraz dysk ST380013A i teraz mam pytanko :

we właściwościach dysku  na winXP jest checkbox "Włącz buforowanie zapisu na dysk"

natomiast w przypadku dysku SATA nie ma takiej możliwości. (brak tej opcji)

Dodam tylko że instalowałem dysk SATA ze sterami Z RAID-em i bez RAIDA i wynik był ten sam !!!

Czy jeżeli nawet nie używam RAIDA to dyski SATA będą traktowane jako SCSI ?. I tej możliwości "włączenia buforowania"  nie będzie ?

[][/img]

Jest odkladnie tak jak mowisz - kazdy dodatkowy kontroler czy to RAID czy SATA jest przez Windows widziany jako SCSI/RAID i jako taki nie ma opcji buforowania zapisu na dysk co nie oznacza ze buforowanie nie dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QBUS00 - nie do końca że każdy kontroler RAID czy SATA - mam SATA z RAIDem w chipsecie 875 i moge włączyć buforowanie - ale jest on wykrywany jako IDE a nie SCSI. SCSI ma włączone buforowanie bo moje mobo ma też SIL3112 i po przepieciu do niego dysków nie zauważyłem drastycznej róźnicy wydajności.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QBUS00 - nie do końca że każdy kontroler RAID czy SATA - mam SATA z RAIDem w chipsecie 875 i moge włączyć buforowanie - ale jest on wykrywany jako IDE a nie SCSI. SCSI ma włączone buforowanie bo moje mobo ma też SIL3112 i po przepieciu do niego dysków nie zauważyłem drastycznej róźnicy wydajności.

Dołączona grafika

Ciekawe czy dotyczy to tylko wersji z SATA na płycie czy typu płyty

bo ja mam na nForce MSI - czy próbowałeś tworzyć RAID, wiem że w twoim prypadku to strata GB-ajtów, ale tak dla testów wydajnościowych

domyślam się że masz win2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisalem DODATKOWY, a nie zintegrowany w chipsecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...