Skocz do zawartości
marc07

WYDAJNOŚĆ DYSKÓW 120GB - PODZIEL SIE WYNIKAMI,POMÓZ DORADZIĆ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam kupic 120gb dysk i zależy mi na ciszy jak i wydajnsci. Czy posiadacze 120Gb Seagate-ów, IBM-ów, Maxtor-ów i WD-ków mogliby zamieścic tu screena z testu HD-tachem

Program ten testuje wydajność dysku i jest obecnie chyba najlepszym testerm. Mozna go pobrać z http://www.tcdlabs.com/htach261.exe

Podzielcie sie prosze testami waszych dysków i stwórzmy razem 1posta przeznaczonego do dysków TYLKO 120GB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wooow Fac30FF masz prawie 55mb/sek na początku!!! ale wypas!!! u mojego maxtora 60 ata133 2mb cachu mialem max 43mb/sek

A propo...słyszałes moze kiedyć Maxtora-jest dośc głosny i świszczy mu silnik, czy ten WD jest cichszy i nie świszczy?

Kto jescze sie podzieli wynikami? Moze ktos z Barakuda V pokaże ile ma bo gdzies widzilem ze one tylko 44MB/sek maja max....a to coś malutko w porówaniu z WD na przykład

Mam monitor Samsunga 19' połtorarocznego i stwierdzam ze to była pomyłka-juz sie sypie...ale nie bede sie rozpisywał o monitorze bo nie o to choopdzi w tym poscie:)

Dzieki za checi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam uraz do Samsunga bo moj 30 gb poszedl sie *****. Powiedzialem ze nie kupie juz tego. Wszystkie dane wyparowaly. A najgorsze jest to ze nie mam kasy na new one.

no to moi kumple maja uraz do kilku Seagatow

na szczescie to tylko sprawa psychiki ,a mozliwosci techniczne firm 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wykresy, coraz bardziej jestem zaskakiwany. Na poniżeej stonie sa testy dysków i tam Seagete osiaga 44mb/sek

Fakt ze innym programem diagnostycznym, ale zeby róanica siegala az 25% hmmm. Nie robicie mnie w jajo i nie zamieszczacie tu wykresów z dysków SCSI?? :wink: :wink: :wink: :D

http://www.storagereview.com/articles/2002...3120023A_2.html

Kolego KGB (ciekawy nick;)).. chodzi nie tylko o cisze ale o wydajnoość-czy mozesz powiediec ze Twoj dysk jest równie szybki jak "elita" Jesli tak to umieśc tu zrzut ekranu z HDTach'a bo szczerze mówiac nie dowierzam ze SAMSUNGi sa tak szybkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym ze nie napisales czy testowac na czystym dysku czy nie (czystego nie mam)

nie mam jak teraz zamiescic obrazka ,ale mam takie wyniki:

max 40270 - od polowy do konca

dostep 11ms

uzycie proca 6.2%

moj dysk to SP0802N - 80gb ,jeden talerz,dwie glowice ,ATA133 ,7200obr , 2mb cache

w czasie testu podpiety pod kontroler ATA66 zawarty w SB via 686A

niestety nie mam teraz mozliwosci przeprowadzenia testu na ATA100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja-trzeba wpisac potem to

abcdef

3784772

zeby lepiej "działał" ;)

:evil: :evil: a jak w moderator.php3 wpisze nazwe twojego nicka twój email i inne bzdury typu IP to tez będzie Ci lepiej Forum działać???? nie czytałeś regulaminu ??? za taki post sie WYREJETROWUJE (regitr. only) USERA !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

to z mojego maxtora - przy czym bylo juz na nim ok 80GB danych jak zapuszczalem hd tacha. jak dla mnie jest wystarczajaco cichy i zimny... moj ma 27 stopni, a np baraki 7200.7 80GB mialy po 45 stopni (kupowalem 2 i oba mialy identyczna temperature). sam chcialem kupic barke 7200.7 ale akurat w sklepach nigdzie nie mieli 120 wiec wzialem maxtorka i wcale nie zaluje... jeszcze gdzies pracuje moj maxtorek 85MB 2.5" chyba z '91 roku (0 badow 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten link jest do barracudy V i to z 2mb cache; tu nie ma czego porównywac; e jesli intersuje ci głosnosc dysku, to jest ona na poziomie barracudy IV; z doswiadczenia wiem ze maxtor jest głośniejszy; u mnie dysk ma teraz 31 stopni; max mial 36;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś słabe czasy dostępu tych 120 i to 8MB, ja mam 80GB i 2MB ale czas 9,5-9,6, pozostałe dane w miarę podobnie max. 60,5k, min. 24k, średnio ok. 54,5k. Dysk gdzieś zapełniony w 3/4.

Dlaczego są takie rozbieżności. Aha co do głośności to moja 7200.7 jest trochę głośniejsza niż BIV 40 która mi padła.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wybrałem dysk:) Padło na Seaget Baraqda 7200.7 model ST3120026A z 8MB cache i 3 letnią gwarancją

Test robiłłen na XP świeżutkim:)

Nforce 2.45

Epox 8RDA+ (podłączony pod kontroler na płycie)

Athlon TB 1200MHz

256 DDR 333MHz

Dołączona grafika

Dziekuje wszyskim którzy pomogli mi przy wyborze :D :D :D Jestem bardzo zadowolony z wydajnośći, troszke mniej z temperatury która przy otwartej budzie siega 45stopni. :)

Dysk jest tak cholernie cichy i zeby go wogóle usłyszeć trzeba dobrze nastawć ucha. Gdyby nie bardzo (podkreślam BAARDOOO) delikatne dźwieki pochodzące od głowicy to można sie zarzec ze dysk sie nie kręci wogóle. Dla mnie to poprostu WYPAS :!: :!: zwłascza po 2 hałaśliwych MAXTORACH 60gb ata133 2mb które świszczały jak odkurzacz :lol:

Tylko zastanawia mnie przebieg charakteryski..... moze ktoś wie dlaczego jest ona tak nieliniowa. Skąd te nagłe opady wydajnośći? W tle nic nie chodziło wiec czy to wina sterów czy dysku?

Mimo wszystko uważam że

TEN DYSK TO REWELKA!!!!!:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...