Skocz do zawartości
rapid

pomocy!! stery nvidi czy co?!

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj zakupilem gf fx 5200ultra firmy MSI... wszystko odpala sie i jest okej... linux w trybie tekstowym chodzi super wntylatorek buczy caly czas... ale kiedy uruchamiam srodowisko graficzne dla linuxa wnetylator przestaje chodzic... nie chodzi poprsotu... kiedy uruchamiam jakas gre zaczyna znow chodzic... kiedy ja zamykam pochodzi kilka minutek i znow pzestaje...

moze to cos takiego ze wlacza sie na okreslona temperature? ale znowu temu przeczy fakt ze pod czystym linuxem dziala... moze trzeba jakas opcje dodac do instalacji nvidi? nie wiem... Help me!

uzywam slacka 9...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym FX'ie (5800) stery automatycznie kontrolowały wentylator. W trybie 2D wentyl chodził na niskich obrotach, po właczeniu programu 3D stery natychmiast zwiększały obroty wentyla. Możliwe ze na tej karcie i na sterch które masz zainstalowane równiez tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory za moje wczesniejsze slowa... chyba jednak viod ma racje... musze pokombinowac z X86Config... dzieki!

EDYCJA: No wlasnie... przelecialem wzystkie opcje z README nvidi i nie znalazlem nic co by sie moglo tyczyc zeby sterownik nie ruszal wentylatora... Wentylator na Driver "nv" chodzi non stop... czyli sterownik nvidi ma tu cos do tego... wie ktos moze co zrobic? czy wyedytowac cos? cos dodac... czy moze sprobowac zainstalowac starsze sterowniki? Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym FX'ie (5800) stery automatycznie kontrolowały wentylator. W trybie 2D wentyl chodził na niskich obrotach, po właczeniu programu 3D stery natychmiast zwiększały obroty wentyla. Możliwe ze na tej karcie i na sterch które masz zainstalowane równiez tak jest.

mozliwe? a wiesz jak to zmienic? tzn u mnie jest o tyle beznadziejna sytuacja ze nawet nie zwalnia tylko TOTALNIE przestaje chodzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiazalem problem... jezeli jest ktos zainteresowany to jakbyco napisze...

otoz byla to wina sterownika najnowszego Nvidi... nie wiem czy to jakies niedopatrzenie czy taka uroda... w kazym badz razie na sterowniku z 31maraca 2003 r. wentylator w srodowisku grafiznym linuxa dziala non stop... pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi