Skocz do zawartości
prezesrm

WD Caviar 120GB i czas kopiowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dysk WD Caviar 120GB 8MB Catche i przy przezucaniu jakiegos pliku z jednej partycji na drugą to ok. 700MB trwa to ok. 50sek, a jak podlacze inny dysk to trwa to ok 25sek.

Czy to normalne, wydawalo mi sie ze przy przezucaniu pomiedzy partycjami powinno pojsc szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O RAID :?:

nie - Barracuda 7200.7 :) - zapis nonstop ~40-45mb/s

Zrobilem pomiary jeszcze raz - dyski 7200.7

80GB SATA 8MB - dwie partycje 1 (C: ) FAT32 10GB i 2ga (D: ) NTFS reszta - C zajety w 40%, D w 60%

120GB SATA 8MB - 1 (e: ) partycja NTFS zajety w 100%

80GB PATA 2MB - 1 (F: ) partycja FAT32 zajety w 50%

E:->C: 700MB - 22s

E:->F: 700MB - 16s

E:->D: 700MB - 21s

C:->D: 700MB - 68s

D:->C: 700MB - 55s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O RAID :?:

nie - Barracuda 7200.7 :) - zapis nonstop ~40-45mb/s

Zrobilem pomiary jeszcze raz - dyski 7200.7

80GB SATA 8MB - dwie partycje 1 (C: ) FAT32 10GB i 2ga (D: ) NTFS reszta - C zajety w 40%, D w 60%

120GB SATA 8MB - 1 (e: ) partycja NTFS zajety w 100%

80GB PATA 2MB - 1 (F: ) partycja FAT32 zajety w 50%

E:->C: 700MB - 22s

E:->F: 700MB - 16s

E:->D: 700MB - 21s

C:->D: 700MB - 68s

D:->C: 700MB - 55s

w sumie zapis na poziomie 43mb jest calkiem realny na najnowszych dyskach

tylko w obrebie jednego dysku jakos wolno idzie

u mnie z partycji na partycje szlo 35sek

z zapelnionej w 90% na calkowicie wolna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie na temat ale jaki rozmiar jednostki alokacji ustawić żeby wszystko żwawo biegało ? mam partycje 5 GB NTFS, 15 GB FAT32 i 35 GB NTFS.

poustawiałem 4 KB ale może podacie swoje propozycje ? nie musi być max wydajność a miejsca nie muszę oszczędzać bo ma mgo w nadmiarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie na temat ale jaki rozmiar jednostki alokacji ustawić żeby wszystko żwawo biegało ? mam partycje 5 GB NTFS, 15 GB FAT32 i 35 GB NTFS.

poustawiałem 4 KB ale może podacie swoje propozycje ? nie musi być max wydajność a miejsca nie muszę oszczędzać bo ma mgo w nadmiarze.

dobrze masz ,mozesz tak zostawic

na przyszlosc nie wnikaj w takie pi.erd.oly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spox. Zrobiłem sobie pomiar :D Plik z filmem coś koło 700 mega.

- kopiowanie z partycji na partycję w obrębie jednego dysku (BIV 80GB) - 1m35sek :!: :!: :!:

- kopiowanie z jednego dysku (BIV 80GB) na drugi (BIV 60GB) - 38,5 sekund. Oba dyski podłączone są na jednej taśmie.

Trochę mnie powaliły te wyniki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam dysk WD Caviar 120GB 8MB Catche i przy przezucaniu jakiegos pliku z jednej partycji na drugą to ok. 700MB trwa to ok. 50sek, a jak podlacze inny dysk to trwa to ok 25sek. 

Czy to normalne, wydawalo mi sie ze przy przezucaniu pomiedzy partycjami powinno pojsc szybciej.

Przecież to zupełnie normalne, że w obrębie jednego dysku dane kopiują się wolniej niż z jednego napędu na drugi. Każdy dysk ma ruchomą głowicę, która musi ustawić się nad danymi do odczytu, pobrać porcję danych, ustawić się nad miejscem gdzie należy zapisać i tak w kółko. W przypadku dwóch dysków mamy do czynienia z dwoma niezależnymi głowicami tak więc dane są czytane przez jedną, idą po kablu i zapisuje je druga (niemal tryb Burst). Jeden dysk nigdy nie będzie szybszy od tego rozwiązania (oczywiście dyski tej samej klasy).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...