Skocz do zawartości
YoSHi

ABIT NF7-S i RAID 0 - jakie dyski sie najlepiej nadaja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - chcialbym wykorzystac potencjal tkwiacy w Serial ATA Raid i kupic sobie jakies dwie 120GB i zapodac level 0. Najlepiej barki 7200.7 bo ciche a poza tym sam mam IV od prawie 2 lat i jestem zadowolony - jednak z IV w level 0 byl jakis przypal ze chodzily wolniej od samodzielnych wiec nie wiem czy zostalo to wyeliminowane w nowych wersjach i dlatego zakladam ten topic - moze lepiej jakies inne dyski? np caviary albo maxtory - pomozcie - najlepiej jak wypowie sie ktos kto juz ma z tym doswiadczenie - a ha jeszcze jedno - czy w ogole raid lev 0 na tym abicie jest mozliwy bo kiedys nie byl, bo powodowal bledy - z gory dzieki. Pozdro

PS - czy raid to w ogole gra warta swieczki? - chodzi o wydajnosc - i jak to wyglada z awaryjnoscia bo kiedys qmpel mial na jakis dyskach nieznajomego pochodzenia i mu to padlo a jak dzialaly samodzielnie to nie bylo z nimi klopotow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Yoshi, bylo o tym ze 3 topiki, poszukaj ;)

Ja mam 2xWD800JB na przejsciowkach i smiga pięknie, jak znajdziesz te topiki to tam zapodalem wyniki z Sandry i HDTach`a. Bedzię tam tez test do dwoch barakud SATA na Silicon3112 w raidzie 0 - byly jakies prolemy :o wiec sobie darowalem, choziaz moglem kupic po 385 zeta za sztuke (80 GB) Co do wydajnosci to ba ... powiem tylko ze jak wyskakuje plansza z XP z tym niebieskim merdakiem to on tylko wychyla sie do polowy i juz mi wskakuje pulpit, wczesniej robil 3 pełne rundki ;) hehe, oczywiscie to zadne porownanie, popatrz za tymi testami

pzdr

sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że maxtory wypadają osobno bardzo podobnie do barakud 7200.7 ale w raidzie coś kuleje w barakach i maxtor jest o niebo szybszy. nie wiem jak WDC ale nie lubi tej firmy, o czym można sięprzekonać w kilku postach na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mozna te barracudy czy nie - bo kij mnie to obchodzi ze barracudy maja 79 a caviary 82 czy iles - dla ciszy poswiece te 3MB/s - nawet 10 - tylko czy nic sie nie bedzie chrzanic.

chodzić bedzie dobrze tylko w 1 teście widziałem, że podobnie wydajne baraki i maxtory miały w raidzie bardzo różne wyniki. może akurat na tamtej mobo, może takie modele, ale weź te baraki to pożyją długo. liczysz na większą wydajność czyli dane będą zapisywane/odczytywane z 2 dysków jednocześnie - tracisz 1 dysk tracisz dane na obu - a caviary zdychają często (niby gwarancja jest ale danych nikt ci nie oda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.metku.net/index.html?sect=view&..._7200/index_eng

Chciałem wrócić do tego linka.

Czy nie jest tak, że przynajmniej w części, różnice w wydajności tej Barracudy po podłączeniu do ICH5R i do SI 3112 wynikają z faktu, że SI 3112 komunikuje się poprzez PCI co powoduje niższe osiągi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie Barracudy 40gb siodemki - HDTach po spolu z AIDA pokazuja transfer ciagly okolo 80-90 mb/sek (pojedynczy taki dysk ma maks 50).

Problemy z raidem byly w starszych barracudach, ale ich to sie juz dawno nie sprzedaje - zreszta jakbys trafil na takie dwa dyski podobno mozna je odeslac do seagate'a a oni wymieniaja je za free na takie co w raidzie chodza dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...