Skocz do zawartości
qwerty01

overclock

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. Mój celek 600 po zmianie napięcia z 1.5 na 1.65 startuje na 900 MHz. Niestety jak windows się odpala to, albo występują zwiechy, albo restaty. Co może być przyczyną ? Może mam zrobić update firmware pł gł. ? Nowa wersja daje Support up to Celeron 667MHz and Pentium III850MHz(100MHz FSB CPU). Jest ona na układzie BX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powoli i po polsku napisz.

Ten Twój celeron to na FSB 66Mhz, i puszczasz go na 100Mhz, zgaduję? Zapewne jeszcze za małe napięcie, tudzież temperatura za wysoka. Czym chłodzisz? I napisz co to za płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powoli i po polsku napisz.

Ten Twój celeron to na FSB 66Mhz, i puszczasz go na 100Mhz, zgaduję? Zapewne jeszcze za małe napięcie, tudzież temperatura za wysoka. Czym chłodzisz? I napisz co to za płyta główna.

Mój celek jest taktowany 600 MHz (9*66). Po zwiększeniu napięcia z 1.5V na 1.65V odpala się na 900 MHz (na 1.5V nie odpalał się). W czasie łądowania windowsa występują restarty PC'ta lub zawieszenia. Informuję, że aby osiągnąć 1.7 V muszę uciąć nóżkę. Może to wina mojej płyty głównej - Zida BXe 98 ATX ?? Na stronie producenta jest update biosu, który daje zgodność z fsb=100. I właśnie nie wiem co jest przyczyną. Pamięci to 2x128MB 133 MHz Temperatura na 675 (9*75) wynosi 35 *C Po godzinie prime podskakuje do 40-42 *C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!: niemożliwe :!:

podnoszenie napięcia nie podnosi FSB, na shuttle było tak, że podnosząć FSB napięcie się podwyższało ale nigdy na odwrót !

biosa i tak wymień skoro jest nowszy dostępny.

nowy bios niemoże dawać kompatybilności z FSB100 bo BX sam w sobie ją ma a jakoś nie wierzę, że płyta na BX standardowo nie miała obsługi P2 tylko same celerony :lol:

jak dla mnie to qwerty01 próbował podnosić FSB i bez podnoszenia napięcia się nie udawało na 100 puścić, a teraz sięudało ale nie jest stabilnie.

WIĘCEJ "PRONDU" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to qwerty01 próbował podnosić FSB i bez podnoszenia napięcia się nie udawało na 100 puścić, a teraz sięudało ale nie jest stabilnie. 

WIĘCEJ "PRONDU" ;)

Przy VCore 1.5 i szynie FSB 100 to komp nawet nie wstawał. Dzisiaj se jeszcze popróbowałem i komp się zwiesił przy napisie "Zapraszamy" hehe

A jaka jest bezpieczna wartość VCOre, dla celków II z VCore domyślnym 1.5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj mu wiecej :-) napiecie i bezpieczenstwo sa scisle powiazane z chlodzeniem - po polsku -> jak utrzymasz temp w stresie <~50*C wal8isz z napieciem dalej 1,85 jest spokojnie rozsadnie i elegancko dalej tez ludzie jada ale zebys mnie nie obwinial nie polecam :lol: poza tym nie sadze zeby malutki celek potrzebowal takich ilosci pradu dla fsb 100...

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój qmpel kręcił celka 666 i walnał go na 1ghz,ale też mu strasznie niestabilnie chodził.Musisz sporo podnieśc napięcie, do 1,9 nawet możesz spróbować, na swoją odpowiedzialnośc oczywiście.I jeśłi dobrze myśle to masz pewnie standardowy coolerek??

jak nie chcesz go zmieniać to przynajmniej obudowe zdejmij, to już będzie o kilka stopni mniej.

podaj jakie masz temp po podkręceniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam standardowego coolerka. Spalił mi się on. Jak chodził CPU osiągał 70*C :(. Po wymianie ma 35*C. Zdjęcie obudowy nic nie da, gdyż tam gdzie jest CPU jest wkręcony zasilacz, czyli dobrego obiegu nie ma. Nawet temp. nie spada o 1*C :( CO do zidy. Fakt może nie ma jakiś tam bajerów w biosie itp. itd. ale u mnie jest strasznie stabilna. Nieraz bywa, że mój komputer jest bardziej stabilny od jakiegoś athlona 1800+XP i zaużmy solteca lub mercury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do stabilnosci to spox ale do krecenia zidy sie nie nadaja mialem np pod k6 wsadzilem p1 100 to na 120 nie chcial dzialac stabilnie wsadzilem 166mmx to na 200 sie wieszal a na innej na 250 dziala 100% stabilnie

mialem tez w lapach pod celki na via (odpowiednik twojej na bx tyle ze na via) to po podniesieniu z 66 na 75 magistrali kontrolery zaczynaly szalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do stabilnosci to spox ale do krecenia zidy sie nie nadaja mialem np pod k6 wsadzilem p1 100 to na 120 nie chcial dzialac stabilnie wsadzilem 166mmx to na 200 sie wieszal a na innej na 250 dziala 100% stabilnie

mialem tez w lapach pod celki na via (odpowiednik twojej na bx tyle ze na via) to po podniesieniu z 66 na 75 magistrali kontrolery zaczynaly szalec

To co ty na to, że jadę na fsb 75MHz ? I to już 2 latka . Żadnych anomalii. Zresztą sprawdzałeś pod pI i celki I. Moja mainboard jest pod PIII, więc mogła co nieco poprawić w swoich produktach zida, nieprawdaż? Co do stabilności to u innych niebieekrany wyskakują, a u mnie tylko komp jest zamulony :P OS te same :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest porownanie, im moga wyskakiwac blue screeny przy robieniu czegos rzeczywiscie bluescreenogennego, np. udostepnianiu tych samych plikow osmiu roznym userom przy 128MB RAMu, a Twoj sie zamula np. przy dodawaniu liczb dwucyfrowych... :) i ktory wtedy gorszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc u mnie na uczelni puściłem celka 600@900 nominalne napięcie 1,7 podniesione na 1,9 (lub 1,95 - już nie pamiętam:D) i jest 'prime stable' - jeżeli masz dobre chłodzenie to podnoś napięcie - Twój celek powinien zdzierżyć 1,85 V spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...