Skocz do zawartości
_M@rtin_

Zawieszony linux przez cd?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Odrazu na wstępie powiem że siedze pierwszy raz przy linuxie i się uczę. Więc tu mam proźbę żeby tłumaczyć łopatą do głowy.

Problem polega na tym że kiedy wkładam płytką CD do DVDi-ROMu, nawet nie zacznę mątować, nic nie robię, a on pobuczy pobuczy (próbuje odczytać płytę) i no właśnie myszka w miejscu, klawiatura terz nie reagóje, tylko migają Caps Lock i Scroll Lock, pomaga tylko restart :( Podkreślam że dopiero co go zainstalowałem (RedHat8), więc nic nie zmieniałem w jakimś /etc/fstab. Jeśli nie podałem ważnych informacji to pytajcie. Szukałem w google i na tym forum ale nie znalazłem :( Za pomocne odpowiedzi wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A komenda dmesg mowi cos o wykryciu DVD/CD? (dmesg | more)

Instalowales system z plytki? Moze przy starcie sie wlacza jakis hdparm, ktory cos dziwnego ustawia. Maszyne masz podkrecona? Jesli tak, to ustaw konfiguracje na "normalna" i sprobuj wtedy. Rozumiem, ze jadra nie kompilowales i uzywasz tego dostarczonego z systemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A komenda dmesg mowi cos o wykryciu DVD/CD?

Kiedy wpisuje to wyświetla pełno tego ale jak się domyślam chodzi o:

hdc: HL-DT-ST RW/DVD GCC-4320B, ATAPI CD/DVD-ROM drive

hdd: HL-DT-STDVD-ROM GDR8160B, ATAPI CD/DVD-ROM drive

Instalowales system z plytki?

Tak, sprawdzałem też przed instalką czy pliki obrazu są dobże nagrane i było O.K.

Moze przy starcie sie wlacza jakis hdparm

Nie wiem nawet co to takiego?

Maszyne masz podkrecona?

Nie nigdy nie podkrecałem bo nie czułem takiej potrzeby.

Rozumiem, ze jadra nie kompilowales i uzywasz tego dostarczonego z systemem?

Zgadza się. Nie wiem nawet jak to się robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze automounter sie pluje. Jest takie cos w jadrach, ze probuje samo montowac plytke jak wlozysz ja do napedu. Niektorey dystrybucje automatycznie ustawiaja taka mozliwosc. W takim przypadku trza by przekompilowac jadro i wywalic w jego konfiguracji opcje dotyczace automounta. O kompilacji jadra cos powinno byc, jak uzyjesz szukaj. Na google tez NA PEWNO cos znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=44 - tutaj masz opis konfiguracji jadra. Oczywiscie pewnie kilka pierwszych razy zakonczy sie niepowodzeniem, ja tez tak mialem :-) Chodzi o wywalenie z opcyj pozycji dotyczacej automounter (bodajze jest to w podmenu Filesystems).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi