_M@rtin_ Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Cześć wszystkim! Odrazu na wstępie powiem że siedze pierwszy raz przy linuxie i się uczę. Więc tu mam proźbę żeby tłumaczyć łopatą do głowy. Problem polega na tym że kiedy wkładam płytką CD do DVDi-ROMu, nawet nie zacznę mątować, nic nie robię, a on pobuczy pobuczy (próbuje odczytać płytę) i no właśnie myszka w miejscu, klawiatura terz nie reagóje, tylko migają Caps Lock i Scroll Lock, pomaga tylko restart :( Podkreślam że dopiero co go zainstalowałem (RedHat8), więc nic nie zmieniałem w jakimś /etc/fstab. Jeśli nie podałem ważnych informacji to pytajcie. Szukałem w google i na tym forum ale nie znalazłem :( Za pomocne odpowiedzi wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 A komenda dmesg mowi cos o wykryciu DVD/CD? (dmesg | more) Instalowales system z plytki? Moze przy starcie sie wlacza jakis hdparm, ktory cos dziwnego ustawia. Maszyne masz podkrecona? Jesli tak, to ustaw konfiguracje na "normalna" i sprobuj wtedy. Rozumiem, ze jadra nie kompilowales i uzywasz tego dostarczonego z systemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_M@rtin_ Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 A komenda dmesg mowi cos o wykryciu DVD/CD?Kiedy wpisuje to wyświetla pełno tego ale jak się domyślam chodzi o: hdc: HL-DT-ST RW/DVD GCC-4320B, ATAPI CD/DVD-ROM drive hdd: HL-DT-STDVD-ROM GDR8160B, ATAPI CD/DVD-ROM drive Instalowales system z plytki?Tak, sprawdzałem też przed instalką czy pliki obrazu są dobże nagrane i było O.K.Moze przy starcie sie wlacza jakis hdparmNie wiem nawet co to takiego?Maszyne masz podkrecona?Nie nigdy nie podkrecałem bo nie czułem takiej potrzeby. Rozumiem, ze jadra nie kompilowales i uzywasz tego dostarczonego z systemem?Zgadza się. Nie wiem nawet jak to się robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_M@rtin_ Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Help me Anybody! :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Moze automounter sie pluje. Jest takie cos w jadrach, ze probuje samo montowac plytke jak wlozysz ja do napedu. Niektorey dystrybucje automatycznie ustawiaja taka mozliwosc. W takim przypadku trza by przekompilowac jadro i wywalic w jego konfiguracji opcje dotyczace automounta. O kompilacji jadra cos powinno byc, jak uzyjesz szukaj. Na google tez NA PEWNO cos znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_M@rtin_ Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Dzięki, poszukamy zobaczymy, może się uda. :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=44 - tutaj masz opis konfiguracji jadra. Oczywiscie pewnie kilka pierwszych razy zakonczy sie niepowodzeniem, ja tez tak mialem :-) Chodzi o wywalenie z opcyj pozycji dotyczacej automounter (bodajze jest to w podmenu Filesystems). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...