Skocz do zawartości
Krg

Spalona grafa i cos jeszcze....

Rekomendowane odpowiedzi

no to tak... to jest ciotki sprzęt:

PIII 550, płyta napewno na intelowskim i440 ale nie wiem jaka, grafa GF anichilator (Creativ'a), 128 Ram 133MHz, zasiłka napewno jakiś noname.

wszystko zaczęło się od karty graficznej, sam ją kiedyś miałem, to była jakaś wadliwa seria, mi sie przypaliła po zainstalowaniu detonatorów z seri 2x.xx, ja nie mogłem patrzyć na ten obraz to se kupiłem nową, ciotce grafa sie przypaliła po zainstalowaniu XP (grafy nie wymieniła). Grafa ciągle sie psuła, coraz bardziej, na początku 10 min rozgrzewania czy tam chłodzenia bo wyskakiwały artefakty i nie chciało wejsc do windy, potem 20 min, 30 min, jak weszło to 2 godziny pracy, 2 godziny przerwy bo siadało wszystko... no i w koncu musiało sie zdażyć najgorsze chyba. Kilka dni temu zwis kompa, po restarcie artefakty, wyłączenie kompa, i już od tej pory nie wstał - grafa poszła chyba całkiem, nie wkładałem ją do swojego kompa bo nie zryzykuje utraty sprzetu :D. Włożyłem tylko starego S3 Virga (działającego) żeby upewnić się że to grafa ale ni<span style="color:red;">[ciach!]</span>a, nie wstał, to samo.

Zasilacz działa na pewno, zasilanie w płycie jest (dida na płycie świeci), po włączeniu kompa wentylatory sie kręcą, brak sygnału na monitor, pyknie dysk troszke i stoi.

Zdaje mi sie, że jak grafa sie spaliła to pociągnęła za sobą płyte główną, ale czy coś jeszcze??? mogła pójść pamięć i procek??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi udało się kiedyś spalić wszystko, łącznie z silniczkami CD-Romów i HDD :cry:

Tak więc istnieje możliwość, że spaliło się cośik więcej niż karta.

Na początek rozmontuj wszystko, i spróbuj odpalić samą płytkę z procem, pamięcią i grafą. Całą resztę odłącz. Mi to pomogło po spaleniu GF4MX, komp nie wstawał po zmianie karty na nową, ale zrobiłem tak jak napisałem i wstał, więc może nie wszystko stracone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomogło, jednak spalone są grafa, płyta główna i procek. CDrom działa, muzyka też, nie wiem jak pamięć i dysk, ale chyba działa.

I jeszcze jedno, bo mam szybko zmienić jej kompa, sam nie znam sie na AMD a takie cos zaproponowała gościuwa z serwisu:

AMD Athlon 2000+XP Soc.A FSB 266 MHz

ASUS A7S333 SiS745 Socket A DDR400

DDR-SDRAM 256 MB PC2100 (PC-266) WE

SuperGrace SVGA 64 MB GF4 MX440, TV-OUT (128 bit) AGPx8

wiem, że to nie ten dział na pytanie o to, ale już to jest jako jeden wątek, bo dostałem limit na koło 1000 zł. Będzie to stabilne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...