Drzon Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Witam wszystkich. Zacząłem nowy topic bo po przeczytaniu chyba 10000 postów wciąż nie mam jasnych odpowiedzi na pytania które mogą się przydać też innym osobom mających tego procka, a jest to chyba największe forum jakie znam (ukłony w stronę założycieli!) :D . Do rzeczy: Mam durona 1200 na płytce Asrock k7vt2 i 128Mb SDRAM 133 (chwilowo). Podnosząc tylko FSB chodzi 100% stabilnie na 112/113 Mhz co daje około 1350 Mhz. Trochę wyżej też pójdzie ale w windzie już dzieją się dziwne rzeczy. Ponieważ RAM mam no name a moja płytka podobno woli DDRki (niedługo kupie) sądzę że to właśnie pamięć nie wyrabia. Nie mogę z biosu zmieniać mnożnika więc chciałem go ręcznie przestawić jakims modem. I tu jest mały problem. Jest pełno opisów jak to zrobić na Athlonie XP, Tbirdzie a nawet na poprzednich (do 1 giga) i najnowszych (od 1.4 Giga) duronkach ale jeśli chodzi o morgany to jest dziura! Na stronie www.ocinside.de są schematy jak połączyć mostki dla durona ale tego poprzedniego, a morgan ma mostki inaczej ułożone! Czytałem gdzieś że morgana się tutaj traktuje jak Athlona XP i zrobiłem wg schematu ale jestem [gluteus maximus] :? i nie udało mi się przeciąć mostków… co ciekawe: z jednym mostkiem poturbowanym a drugim zamalowanym ołówkiem (starannie!) i przyklejonym taśmą komp normalnie chodzi i wstaje jako standardowy Duron 1200 – czemu się w ogole bootuje jesłi ma zamalowany jakiś mostek? :?: Anyway, gdy to nie działało postanowiłem spróbować motywu z drucikami w slocie. Znowu, wszytsko wg schematu na ocinside (ustawiam na 12.5x), sprawdzilem 3-krotnie czy wszystko gra, wkładam procka, odpalam kompa….. Duron 1200. WHAT THE F*CK?!!!! :x W biosie wszystko ustawione na Auto, mnoznika ani napięcia nie da się zmienić. Jeśli ktokolwiek zmienił mnożnik w morganie i wie jakim sposobem to zrobić albo wie że się po prostu nie da, niech tu coś naskrobie mądrego. Wszelkie linki, schematy i porady mile widziane. Z góry dzięki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 durony 1200 kręcą się nienajlepiej, 1350 to i tak dobry wynik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Wiem ale chociaż chciałem spróbować. Czytałem posty w których ten procek chodził na ponad 1500 Mhz... mamo, ja też tak chce! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Wiem ale chociaż chciałem spróbować. Czytałem posty w których ten procek chodził na ponad 1500 Mhz... mamo, ja też tak chce! to zrób sobie chłodzenie ciekłym azotem i powinno być ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Taaaa.... Chłodzenie to na razie nie problem bo na 1344 chodzi ok 53 stopni w stresie co chyba nie jest jeszcze tragiczne. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Wiem ale chociaż chciałem spróbować. Czytałem posty w których ten procek chodził na ponad 1500 Mhz... mamo, ja też tak chce! Nie każdy proc ciągnie siek tak samo!!!!! Mojego kolesie ciągną na 1,6 na takim samym sprzecie jak w opisie! Poprostu z lipnej taśmy zjechał! :cry: tak samo może być z twoim! Pieklo napisał byś zrobił sobie chłodzenie azotem co jest lekką przesada na procku 1,2! :lol: Nieopłaca siek poprostu, ale myśle że dobry wihajster i czesta zmiana pasty dużo daje!!! ..pozdrawiam... :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 durony 1200 kręcą się nienajlepiej, 1350 to i tak dobry wynik. nieprawda obecnie najlepiej kreci sie D1400mhz moj chodzil stabilnie na @2400mhz 200x12 1.9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 I'm baaaack! Oki. Po pierwsze bije się w pierś bo jak to zwykle bywa i tym razem człowiek, a nie maszyna popełnił błąd. Ten DRUT MOD NA ATHLONA XP TEŻ DZIAŁA NA MORGANACH! Mój błąd polegał na tym że zapomniałem (wiem skleroza w wieku 21 lat niepokoi) zamalować mostków L1! Jak to zrobiłem procek posłusznie ruszył na 12.5x! Teraz działa tak jak w podpisie czyli @1400Mhz (112Fsb). Niestety chyba jednak nie będe się długo cieszyć ta prędkością bo i stabilność niepewna i temperatura wysoka, chociaż 3d Mark 2001 przechodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Aha, mam jeszcze jedno pytanko. Wyniki w 3D mark uzyskuje o ok 100 punktów niższe niż kiedy był oryginalny mnożnik ale ten sam FSB. W dodatku podczas testu widać jak obraz jakby przeskakiwał niektóre klatki. Czy to nie jest oznaka przegrzewającego się procka? Jeśli tak to muszę pomyśleć o WC. Apropos, miał ktoś do czynienia z tymi tanimi zestawami WC na allegro? Podaje przykładowy link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16533010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Aha, mam jeszcze jedno pytanko. Wyniki w 3D mark uzyskuje o ok 100 punktów niższe niż kiedy był oryginalny mnożnik ale ten sam FSB. W dodatku podczas testu widać jak obraz jakby przeskakiwał niektóre klatki. Czy to nie jest oznaka przegrzewającego się procka? Jeśli tak to muszę pomyśleć o WC. Apropos, miał ktoś do czynienia z tymi tanimi zestawami WC na allegro? Podaje przykładowy link:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16533010proc ci sie wysypuje musisz zwiekszyc napiecie ,ale co za tym idzie poprawic chlodzenie tak zeby temp. byla nizsza niz teraz i powinno wszystko smigac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 durony 1200 kręcą się nienajlepiej, 1350 to i tak dobry wynik. nieprawda obecnie najlepiej kreci sie D1400mhz moj chodzil stabilnie na @2400mhz 200x12 1.9V pokaż mi miejsce, gdzie napisałem że 1400 się źle kręcą. piszemy o starszej generacji duronów i 1200 nie kręciły się rewelacyjnie, 1400 to już na prawdę dużo jak na morgana. a 1400 to 0.13u, okrojony athlon 1700+ więc norma że sikręci super. ale on ma 1200 :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 durony 1200 kręcą się nienajlepiej, 1350 to i tak dobry wynik. nieprawda obecnie najlepiej kreci sie D1400mhz moj chodzil stabilnie na @2400mhz 200x12 1.9V pokaż mi miejsce, gdzie napisałem że 1400 się źle kręcą. piszemy o starszej generacji duronów i 1200 nie kręciły się rewelacyjnie, 1400 to już na prawdę dużo jak na morgana. a 1400 to 0.13u, okrojony athlon 1700+ więc norma że sikręci super. ale on ma 1200 :!: moim zdaniem slowa: "durony 1200 kreca sie najlepiej" mozna rozumiec tylko w jeden sposob :) :) D1400 jest okrojonym Xpekiem i co z tego jak nosi nazwe Duron wiec mozna go zaliczyc do tej samej rodziny co D1200. Co do wyniku Drzona 1200@1350 to nie jest najgorszy chociaz gdyby jakies lepsze chlodzonko zalozyc i go vcorem wyzej pojechac pewnie poszedl by na te 14xx albo jak bogowie pozwola ;) :D to wiecej. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornholio Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 durony 1200 kręcą się nienajlepiej, 1350 to i tak dobry wynik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 dokładnie tak napisałem :) lagier za długo przy kompie siedzi :lol: i oczki wymiękają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Dzięki wszystkim za podpowiedzi... jeśli chodzi o vcore to moja płyta automatycznie (sprytna bestia nie? :twisted: ) podbija napięcie i teraz chodzi na 1.82 V więc więcej wole nie podbijać, szczególnie że wiąże się to z cięciem mostków a to mi akurat nie wychodzi :? . Może jak będę miał jeszcze kiedyś czas i kilka groszy w kieszeni to schłodze go wodą i wtedy zobaczymy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Do napięcia wystaczy zamalować mostki L11 i już będziesz miał 1.85 - nic nie trzeba ciąć po prostu m,alujesz mostki by wyglądału IIII i po kłopocie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 dokładnie tak napisałem :) lagier za długo przy kompie siedzi :lol: i oczki wymiękają. hehehe... faktycznie sora AMD przeczytalem cos zupelnie innegop D1200 najlepiej sie kreca dlatego sie przyczepilem. Ale widze ze mamy te same zdania :] co do oczek to swoja droga wczoraj ponad 500 km w drodze potem jeszcze komp i widac skutki :lol: pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 durony 1200 kręcą się nienajlepiej, 1350 to i tak dobry wynik. Jak sie trafi mój 1200 stable chodzil ~ 1420 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregfan Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Przyłączam się do posta, bo też mam durona 1200 i miałem zamiar ręcznie (na stałe) zmienić mu mnożnik, ponieważ mój ECS nie pozwala na jego zmianę z poziomu biosu. Na razie procka puszczałem na standardowym mnożniku na FSB 116 (1392 MHz!) i winda się odpalała ale nie przetestowałem stabilności, bo przestraszyłem się napięć na shitowatym Megabajcie 350W (5V -> 4,81 a 3,3V -> 3,11V – więc wolałem nie ryzykować dłuższego testowania). Na FSB 117 winda się już nie odpalała, a na FSB 112 chodzi stabilnie. Pomyślałem sobie, że dla poprawienia stabilności i osiągnięcia 1400 MHz przydało by się podnieść napięcie Vcore oraz zmienić mnożnik, ale nie na większy tylko na 8 lub 8,5 -wówczas maksymalnie wykorzystałbym możliwości płyty głównej (FSB 166MHz)! Problem w tym, że nie wiem jaką metodę łączenia i cięcia mostków wykorzystać: czy wystarczy metoda ołówkowo – skalpelowa, czy lepszy będzie zamiast ołówka jakiś lakier przewodzący (jeśli tak to jaki?)... A może zamiast cięcia i łączenia mostków spróbować metodę drut modów do Athlona XP, np. tą ocinside.de lub z programu Mechl!na (chociaż w FAQu napisane jest, że na durony nie działa, ale może chodzi o te na jądrze Spitfire, skoro Drzon mówi, że na Morganie drut mody działają?? To jak to w końcu jest z tym Morganem?). Wolałbym drut moda założyć, bo nie trzeba w procka ingerować i jest to bezpieczniejsze no i łatwo przywrócić poprzednie ustawienia, co przy cięciu i łataniu mostków jest bardziej pracochłonne i nie ma gwarancji, że się uda ponownie... Teraz już sam nie wiem. Pomóżcie! Może jeszcze jakieś rady? PS. Jeszcze pytanie do Drzona – czy mostki łączyłeś ołówkiem i czym je przecinałeś? I czy trzeba koniecznie połączyć wszystkie mostki L1, aby działała zmiana mnożnika do drut moda??? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Po pierwsze chciałem się pochwalić wszystkim że mój komp chodzi już stabilnie na 1400Mhz na windzie 98 i XP. 3D Marki też przechodzą. Jak to zrobiłem? I tu ciekawa sprawa - hardware'u nawet nie tknąłem tylko przeinstalowałem (+ formatowanie C:)windowsa 98 a potem dorzuciłem XP'ka i wszytsko bezproblemowo weszło i wciąż chodzi stabilnie :!: . Ja już kompów nie rozumiem... :o Cześć Gregfan. Jako już doświadczony :wink: podkręcacz mogranów radził bym ci zrobić to samo co ja, czyli drutmoda na socket'cie (mniej ryzykujesz). Jeśli chodzi o schematy to te z OC inside pasują. Ja robiłem wg schematu na Athlona XP ale one chyba i tak wszystkie były identyczne. Żeby zmienić mnożnik MUSISZ zamalować mostki L1, ja to robiłem zwykłym, dobrze naostrzonym ołówkiem, a potem przyklejałem taśmą klejącą żeby się przypadkiem grafit nie zmył. Co do samego drut moda to weż jaki kolwiek kabelek, utnij max 1cm i rozdziel ta skrętkę drucików na pojedyncze malutkie części ( i tak powinien się sam rozsypać) i po zgięciu w podkowy włóż je do socketa wg schematu na ocinside. Tylko upewnij się że na ich stronie wybrałeś właściwy widok bo inaczej możesz zrobić sobie lustrzane odbicie! To chyba tyle, u mnie zadziałało za pierwszym razem. Daj znać jak ci poszło! Nara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregfan Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Dzięki Drzon za rady! Chyba spróbuję zmienić mnożnik za pomocą drut modów (przynajmniej nie będę musiał ciąć mostków!)... ale najpierw muszę się uporać z zasilaczem, bo nie chcę, żeby mi spalił pół kompa, jak podkręcę proca. Pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregfan Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Ja też powracam w glorii chwały ;) i potwierdzam słowa Drzona, że drut mody działają również na durona na jądrze Morgana. Dzisiaj wziąłem się za zmianę mnożników w swoim duronku 1200 i wykorzystując rady Drzona, zamalowałem mostki L1 ołówkiem (i jeden przecięty mostek L11 - dla podniesienia napięcia do 1.85V) oraz założyłem drut moda na sockecie zgodnie ze schematem z programu Mechl!na. Zastosowałem mnożnik x8 a FSB ustawiłem na 167 i wszystko chodzi jak należy. Po kolejnych próbach zwiększenia FSB do 175 MHz komp się odpala i ładuje Windowsa, ale w 3Dmarkach oraz grach jest niestabilny (prawdopodobnie jest to wina kiepskiej jakości pamięci no name 333 oraz nędznego zasilacza!). Ale nawet przy osiągniętej przeze mnie prędkości procka na poziomie 1336 MHz można zauważyć znaczny wzrost wydajności w porównaniu z poprzednimi ustawieniami 12x112=1344 MHz, a to dzięki większej przepustowości pamięci DDR i ustawieniu ich synchronicznie z procesorem! Myślę, że po wymianie zasilacza na Chieftec’a (i może pamięci na jakieś 400?) spróbuję osiągnąć stabilne 1400 MHz! PS. Drzon – jaką masz temperaturę na procku przy 1400 MHz, bo u mnie po podniesieniu napięcia o 0.1V wzrosła o jakieś 5 stopni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Kur*a, skasowało mi całą odpowiedz :evil: :!: :!: :!: A więc again. Cze greg, nie powiem ci o ile mi podskoczyła temperatura bo nie pamiętam jaka była wcześniej a pozatym zrobiłem lekkiego moda chłodzenia (wiatrak ze starego zasilacza doprowadza chłodniejsze air z poza obudowy tekturową :mrgreen: rurą wprost na coolerek CPU). Teraz temperatura idle jest ok 42-45 stopni a w stresie tak do 55,56 stopni (co innego mi mówi bios a co innego programik w windzie :? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rymek Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 moj na 1463 smiga bez problemu (133x11) maksymalnie wstaje na 1530, ale winda sypie bledami:( mysle teraz o kupnie jakis ddr-ek, moze cos pomoga;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 łał, nieźle rymek. Masz jakieś szczególne chłodzenie? A co zrobiłeś z napięciem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rymek Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 WC wlasnej konstrukcji, napiecie 1,85 -plyta wiecej nie daje...:( w idle mam jakies 27;28st w stresie max 37st C. zna ktos moze jakiegos v-moda do tej plyty?? Drzon, jaki masz wynik w ccr, tak z ciekawosci pytam?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 CCR 2002 - Plik wyników Wynik ogólny : 5617 Suma kontrolna : BDBM Wyniki szczególowe Render : 5515 Integer : 5109 Float : 5884 Pamięć : 6454 MMX : 5636 Tak miałem jak mi raz poszło na 1392 Mhz (12 x 116). Teraz jest podobnie ale nie dam ci dokladnego wyniku bo mam winde przywalona programami w tle i bylby zanizony wynik. PS- nie boli cie 128 Mb SDR? ... Mnie boli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzon Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 a co do v-moda, to chyba jak zamalujesz mostki L11 to voltage wzrasta o 0,1V a to powinno styknąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rymek Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 eheh, pewnie ze boli, dalatego chce jakies ddrkli kupic, plyta je obsluguje wiec moze zacznie troszke lepiej smigac. ale na co dzien jakos wystarcza, wykorzystuje kompa tylko do liczenia i netu... heh, no z l11 to wiem o co chodzi ale ich nie lacze, bo i tak dalo by mi to max 1,85. drzon, jaki masz teraz mnoznik i magistrale?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 CCR 2002 - Plik wyników Wynik ogólny : 5617 Suma kontrolna : BDBM Wyniki szczególowe Render : 5515 Integer : 5109 Float : 5884 Pamięć : 6454 MMX : 5636 Tak miałem jak mi raz poszło na 1392 Mhz (12 x 116). Teraz jest podobnie ale nie dam ci dokladnego wyniku bo mam winde przywalona programami w tle i bylby zanizony wynik. PS- nie boli cie 128 Mb SDR? ... Mnie boli. bedziesz mial lepszy wynik jak zmniejszysz mnoznik i zapodasz 133 FSB wtedy pamieci beda synchronicznie chodzic z prockiem.(oczywiscie jesli twoja plyta wyciagnie 133 FSB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...