Skocz do zawartości
przeciwnik

Mały kłopot.

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj zauważyłem, a właściwie usłyszałem swoją nagrywarke cdrw liteon w głośnikach :) :twisted: używam nagrywarki jako napęd cdr i często słucham na niej muzy. w głośnikach słysze jak płyta cdr się rozpędza i zwalnia. Darady coś z tym zrobić ? karte dżwiękową mam zintegrowaną Abit Nf7s. CDRW podłączona jest z dzwiękówką przez analogowy kabelek. Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj zauważyłem, a właściwie usłyszałem swoją nagrywarke cdrw liteon w głośnikach :)  :twisted: używam nagrywarki jako napęd cdr i często słucham na niej muzy.  w głośnikach słysze jak płyta cdr się rozpędza i zwalnia. Darady coś z tym zrobić ?  karte dżwiękową mam zintegrowaną Abit Nf7s. CDRW podłączona jest z dzwiękówką przez analogowy kabelek. Prosze o pomoc.

Na 99% ten kabelek jest problemem. Odłacz ten kabelek to prawdopodobnie nie bedzie słychac napedu w głosnikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj zauważyłem, a właściwie usłyszałem swoją nagrywarke cdrw liteon w głośnikach :)  :twisted: używam nagrywarki jako napęd cdr i często słucham na niej muzy.  w głośnikach słysze jak płyta cdr się rozpędza i zwalnia. Darady coś z tym zrobić ?  karte dżwiękową mam zintegrowaną Abit Nf7s. CDRW podłączona jest z dzwiękówką przez analogowy kabelek. Prosze o pomoc.

Na 99% ten kabelek jest problemem. Odłacz ten kabelek to prawdopodobnie nie bedzie słychac napedu w głosnikach.

ale jak odłącze go to nie będe mógł słuchać muzyki z cdr ?

fumFel jak sobie z tym poradziłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otworz obodowe i sprawdz czy kabelek czasem nie dotyka hdd albo innych napedow...tez tak kiedys mialem i okazalo sie ze dotyka HDD i dlatego byly trzaski w glosnikach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod Windows XP nie potrzebujesz tego kabelka :wink:

dzięki za pomoc. a jak odłącze kabelek to nie bedzie większych obciążeń procesora itd ?

Nic takiego nie zauważyłem

No i jakosc dzwieku jest znacznie lepsza - bo cala transmisja leci cyfrowo (to dziala analogicznie do riperow plyt CD tylko nie zapisuje do wave'a a puszcza od razu na karte dzwiekowa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłając CD-audio przez taśmę ATA rozkodowuje je do sygnału analogowego DSP karty dźwiękowej (albo CPU w przypadku kodeków audio, np. VIA AC'97), natomiast przesył kabelkiem audio to przesył w formie analogowej, dzwięk zostaje rozkodowany wcześniej przez DAC CD-romu czy innego napędu, i leci prosto do wzmacniacza karty; można nawet prosto do zewnętrznego wzmacniacza podłączyć. W przypaku przesyłu w formie cyfrowej zawsze jest jakieś obciążenie procesora, choćby minimalne (zwłaszcza, jeżeli mamy kodek audio zamiast dzwiękówki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłając CD-audio przez taśmę ATA rozkodowuje je do sygnału analogowego DSP karty dźwiękowej (albo CPU w przypadku kodeków audio, np. VIA AC'97), natomiast przesył kabelkiem audio to przesył w formie analogowej, dzwięk zostaje rozkodowany wcześniej przez DAC CD-romu czy innego napędu, i leci prosto do wzmacniacza karty; można nawet prosto do zewnętrznego wzmacniacza podłączyć. W przypaku przesyłu w formie cyfrowej zawsze jest jakieś obciążenie procesora, choćby minimalne (zwłaszcza, jeżeli mamy kodek audio zamiast dzwiękówki)

Przy szybkosciach obecnych komputerow obciazenie to jest praktycznie niezauwazalne ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...