Greg Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Kiedy ustawiam FSB i pamięci na 133/133(bios OC lub oryginalny) wszystko jest ok. do momentu kiedy wczytuje się system. Pojawia się komunikat: "Brak pliku NTLDR" "Błąd dysku" "Naciśnij jakiś klawisz, aby zresetować" Procek chodzi przy 1.85V na 124/124. O co chodzi w tym komunikacie?! Pomóżcie!!! Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Hmmmm ten plik jest odpowiedzialny za ładowanie systemu (XP/2000). Może grzebiąc w biosie włączyłeś ochrone antywirusową?? Polecałbym też uruchomić kompa z czystej dyskietki startowej i sprawdzić dysk antywirem (na kompakcie od płyty powininien być program PC-CLILLIN 2000. Gdzieś w jego podkatalogu znajduje sie mały dosowy programik PCSCAN, sprawdź mim system). Ja miałem coś podobnego i to był właśnie wirus :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damndog Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 to dziwne bo na tej plycie nie udaje sie wogole uruchomic kompa na 133! tylko pika piszczek i nic wiecej. jaki to bios musi byc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Kiedy ustawiam FSB i pamięci na 133/133(bios OC lub oryginalny) wszystko jest ok. do momentu kiedy wczytuje się system. Pojawia się komunikat: "Brak pliku NTLDR" "Błąd dysku" "Naciśnij jakiś klawisz, aby zresetować" Procek chodzi przy 1.85V na 124/124. O co chodzi w tym komunikacie?! Pomóżcie!!! Pozdrawiam. Zauważ że pracujesz jużprzy PCI=41,33.Więc możemy obstawiać jak długo twój dysk popracuje, choć nie powiem możliwe że nic mu się nie stanie... A co do tego pliku to jak system przy wcześniejszych ustawieniach idzie normalnie to może to być wynik przegrzewania się procesora.Wtedy czasem różne dziwne komunikaty system wywala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Jeżeli to jest K7S5A to dla 133 fbs dla pci jest 33,5 przy biosie do oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Może wyraziłem sie nieprecyzyjnie.Chodziło mi o to żżżże jeśli system przy wczęniejszych ustawieniach pracował normalnie to owy błąd może być wynikiem przegrzewania się kompa.U mnie wtedy winda różne śmieszne rzeczy wywala. A to odnośnie hd (jego okresu działania)tyczyło się ustawień 124/124, które mogą (ale nie muszą) "nie spodobać się"twardzielowi... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Może wyraziłem sie nieprecyzyjnie.Chodziło mi o to żżżże jeśli system przy wczęniejszych ustawieniach pracował normalnie to owy błąd może być wynikiem przegrzewania się kompa.U mnie wtedy winda różne śmieszne rzeczy wywala. A to odnośnie hd (jego okresu działania)tyczyło się ustawień 124/124, które mogą (ale nie muszą) "nie spodobać się"twardzielowi... :D To ja chyba nie kumaty. Z tego co pisze Greg komp wywala mu się przy 133 a przy 124 działa. Wynik taki że PCI jest spox. Co do chłodzenia to chyba nie ma na tym duronku 70-80 stopni chyba że używa wentyl od 486 :wink: Może to vir tak jak mówi Mutos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 To chyba jednak jesteś trochę niekumaty. NIe trzeba 70 stopni by się system wywalał.Wszystko zależy jak masz ułożony czujnik.Zarzuć cpuburna i zobaczysz że błędy mogą się pokazywać nawet koło 50 stopni. A chyba nie zaprzeczysz że przy magistrali 133 cały system jest bardziej obciążony więc się bardziej grzeje. A co do dysku to po prostu NIE POLECAM pracy przy PCI=41,33, bo może siędysk sypnąć (ale nie musi). Sorki ale prościej nie mogę. A jeszcze nei wiem czy dzielniki się automatycznie zmieniająna tej płycie bo jak nie to trzeba zmienić (to stwierdzenie to tak na wszelki wypadek..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Dzielnik dla PCI jest AUTO. Wartości można spr speedfan4.05. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Na K7S5A dzielnik jest atomatyczny FSB 100 do 130 /3, FSB 133 do 147 /4, pow 150 /5. Czyli najprawdopodobniej nie wydala proc takiego FSB (może za niskie napięcię ale tu się nie wypowiem bo nie interesowału mnie Durony i nie wiem ile można im ustawić) lub pamięci. Może masz SDRAM'y PC 100 (albo DDR PC 100 - chociaż nie wiem czy takie wogóle były.), na pewno to nie wina PCI tym bardziej że przy 124 chodzi bez problemów. Spróbuj zwolnić pamięci max. w biosie i wtedy zobaczysz. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 durnie zadko tyle wytrzymooja :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 memorki moga nie wytrzymywac , sprobuj z napieciem rezystor lub olowek www.K7S5A.prv.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Cze wszystkim Greg podaj jak masz ustawione pamiątki w bisie ( CAS, RAS itd), podaj jaką masz temp. na procku i płycie, sprawdź czy system startuje przy asynchronicznym ustawienu fsb 100 pamiątki 133. Mam taką samą płytę, ale bios by CheepoBios ver. 1.02 beta, może razem coś wymyślimy. :D Pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Dzięki za zainteresowanie tematem! Jotmar! Odpowiadam na Twoje pytania. CAS LATENCY 3T, RAS ACTIVE TIME 5T, RAS PRECHARGE TIME 3T, DRAM TIMING CONFIGURATION FAST. Max. temp. proca: 53 stopnie, max. temp. chipa: 35 stopni. Przy 100/133 chodzi bez problemu. Mam CheepoBios v 1.01. Pamięci DDR 256 Noname(lub prawie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 sorry, dopiero dziś mam czas (kobiełki mnie zajęły :lol: ) pomysłów mam wiele, więc zaczynamy : 1. dram timing conf ustaw na safe 2.ustawienia pamiątek niech będą z SPD 3.wyłącz SPREAD SPECTRUM 4.wyłącz cash L2 procka 5.sprawdż napięcia na zasilaczu, czy są stabilne i czy nie zaniża 5V 6.jaki zasilacz Codegen ? ja proponuję FSP (rewelacja) 7.najważniejsze - sprawdż czy płyta jest w stanie pójść na fsb 133, czyli wsadź athlona ( w sklepie powiedz, że chcesz kupić Athlona, ale nie wiesz czy płyta to obsługuje, bo słyszałeś takie opinie i koniecznie musisz to sprawdzić) :lol: :lol: :lol: 7a.najlepiej porzyczyć procek od kumpla :lol: 8.sprawdzić obecne ustawienia na innych kostkach pamięci ( firmówki np. Kingston b.dobra korekcja błędów) 9.może jednak napięcie na procku za małe, popatrz tutaj www.overclockers.com :arrow: CPU database (to od kolegi Gordon_23) 10.chipset sis735 jest w jednym układzie, trochę się grzeje :lol: , a chłodzony jest marnym radiatorkiem przklejonym na taśmę "dwustronną", podobno to generuje niestabilność tej płyty na fsb133 11.chyba znasz tę stronkę http://k7s5a.prv.pl/ 12.miałem tyle pomysłów, ale coś mi wyparowały (te kobiełki :lol: ) 13.aha, ja na chipset płyty walnąłem Blue Orba, spowolnionego do 2500 obr.min 14. to wszystko najlepiej sprawdzać pojedynczo, a nie wszystko razem Życzę miłej zabawy, weekend masz z głowy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 9.może jednak napięcie na procku za małe, popatrz tutaj www.overclockers.com :arrow: CPU database (to od kolegi Gordon_23)Hi hi hi :lol: Mozesz korzystac bez ograniczen z tego co ja napisalem :) Zreszta ta stronka to nie jakas tajemnica wygrzebana przezemnie z glebin zapomnienia :wink: .. Chyba kazdy tam zaglada zeby popatrzec na WYSOKIE wyniki o/c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Cze Gordon_23, mam pytanie : co sądzisz o pamiątkach Elixira ? mam je od niedawna i poza możliwością bardzo agresywnego ustawienia timingów na fsb133, nie widzę w nicz nic szczególnego i pindy nie chcą pójść na fsb 143 przy 2-2-2 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Cze Gordon_23, mam pytanie : co sądzisz o pamiątkach Elixira ? mam je od niedawna i poza możliwością bardzo agresywnego ustawienia timingów na fsb133, nie widzę w nicz nic szczególnego i pindy nie chcą pójść na fsb 143 przy 2-2-2 :lol:A moje ida na ponad 166 MHz przy cl2.5 a 158 przy cl2 i 2-2-2 (to jest max) Teraz mam ustawione synchronicznie 152 FSB i ida CL2 2-2-2 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Może masz SDRAM'y PC 100 (albo DDR PC 100 - chociaż nie wiem czy takie wogóle były.), Pozdr. Pewnie, ze byly - masz wtedy DDR1600 Misza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 durnie zadko tyle wytrzymooja :( Ale co rzadko wytrzymuja? Fsb 133? Mi sie trafil egzemplarz ktory chodzi 6,5x133 az milo... Napiecie podniesione do 1,675 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 qurde teraz to już nie wiem, czy moje Elixiry są takie słabe, czy to jednak ta płyta, czyli ECS K7S5A Sndra Pro pokazuje mi transfery :ALU/RAM 380 MB/s FPU/RAM 476MB/s A jakie Wy macie wyniki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 qurde teraz to już nie wiem, czy moje Elixiry są takie słabe, czy to jednak ta płyta, czyli ECS K7S5A Sndra Pro pokazuje mi transfery :ALU/RAM 380 MB/s FPU/RAM 476MB/s A jakie Wy macie wyniki ? Zawsze podawaj dokladna nazwe programu (wersje, build itd - benchmarki musza byc wykonywane dokladnie ta sama wersja programu zeby moc porownywac wyniki...) Bo to co podales to chyba nie jest z Sandry 2002 Pro??? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Sandra Professional 2001.5.8.11, masz rację Gordon_23 opr był potrzebny :oops: ale czy są duże różnice w wynikach memory benchmark w zależności od wersji Sandry ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Sandra Professional 2001.5.8.11, masz rację Gordon_23 opr był potrzebny :oops: ale czy są duże różnice w wynikach memory benchmark w zależności od wersji Sandry ? To nie byl opr.. nie zrozum mnie zle... Poprostu kazdy program (wesja) testuje inaczej i podaje wyniki w innych jednostkach. Np w 2002 nie ma takiego czegos jak ALU/RAM i FPU/RAM 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkozerski Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Greg mam pytanie bo ja mam d 850 Ecs k7s5a i przy ust 133 na 133 wogóle mi sie nie włącza przy 124 na 124 robi mi sie to samo jak ciebie na 133 na 133, czy mógłbyś napisać jaki masz zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Mialem kiedys plytke ecs k7s5a, zepsulem nieszczelnym blokiem wodnym, ale to juz inna bajka. Co do ustawien pamieci, ras active time (to ustawienie gdzie masz 7,6,5,4 ) to zalecane jest najwolniejsze = 7. Ja u siebie jak testowalem rozne konfiguracje to wydajnosciowo nie bylo praktycznie roznicy miedy 5,6 a 7 (4 wogole sie nie bootowalo) a druga sprawa to to ze na ustawieniach innych jak 7 na 150mhz nie moglem zapuscic pamieci (ddrki). Nie wiem czy ktos juz tego nie napisal, ale sprobuj zmiany tego Ras active time. Ktos tutaj napisal o grzaniu sie chipsetu, slabym zasilaczu itp. Moim zdaniem jest to nieprawda, ja mialem ecs k7s5a , przerabialem ja ile tylko wlazlo i nie miala zadnego problemu , max fsb 150 mhz , powyzej juz mody PLL itp, ale to tez juz inna historia. Niestety glowy nie dam ze kazdy ecs jest tak samo dobry (duzo sie naczytalem i naprawde niektore problemy byly bardzo dziwne). Oki chyba troche namieszalem, ale juz prawie 2 w nocy i mozg mi chyba przeszedl w stan uspienia , reasumujac, ustaw timigi pamieci na minimum (czyli najwieksze wartosci) i uderzaj na 133 fsb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 aj zapomnialem, male info co do pamieci elixir , mam taka pamiec 256 mb , dwustronna. Chodzi na 154 mhz max (niekoniecznie stabilnie) a na 150 mhz jest full stable napiecie 2.8 volta. Uwazam ze naprawde niezle jak na swoja cene , ale i tak Samsung przebije wszystko :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Zasilacz mam takiej firmy że jak zamknąłem obudowę to już zapomniałem :D . Ale 250W. Narazie pobawiłem się ustawieniami pamięci i te zalecane przez Jackkpl i Jotmara nic nowego nie wniosły. Będę załatwiał jakiegoś Athlona i inne pamięci ale będzie problem(wakacje) :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 jest jeszcze jedno wyjście, zmniejsz mnożnik :D ale na tej płycie to niestety trzeba ciąć i malować mostki procka w/g mnie zostań przy 124/124 wtedy wszystko chodzi szybciej, a jeżeli hdd wytrzymuje takie pci, to tylko się cieszyć u mnie to tak chodzi i komp jest jak rakieta :lol: a hdd ibm dtla 157030 nawet tego nie odczuwa temp tylko o 1'C wyższa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...