Skocz do zawartości
kostek11

XP2600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po raz pierwszy :D

Mam problem, może to nie jest problem, ale że się nie znam wolę zapytać. Mam procesor Xp2600 i płytę na nForce 2 - Gigabyte 7N400 Pro 2. Temperatura procesora po 10 minutowym siedzeinu w biosie wzrasta do 56 stopni C. O podkręceniu nie ma więc mowy. Sprawdzałem inne wentylatory na CPU i nie pomogło. Wszystko zostało w sklepie zainstalowane jak należy. Pamięci jakie mam to 2x512 2700 (333 MHZ), obudowa Midi, wentylator wyciągający gorące powietrze. O co więc chodzi z tą temperaturą ??? Może tak powinno być ? Jaka powinna być właściwa i do jakiej max. nie muszę się obawiać o spalenie procka ?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym rzekł tak:

1. dali ciała w sklepie i za dużo pasty nakładli (zapewniam Cie że specjaliści to sie tam zdażają żadko)

2. Płyta przekłamuje odczyt temp. - dotknij radiatora i sam stwierdź czy jest te 56 stopni... może update BIOSu pomoże...

3. wątpię żeby ukruszyli jądro (ponoć wrasta drastycznie temperatura)

4. Czy zakładali Ci CopperShima ? Źle założony i już temperaturka duża...

To tyle co w tej chwili mogę powiedzieć... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler boxowy, to co sie dziwisz, że taka temperatura? Mały, słaby wentylator i radiator z alu, bez choćby nawet podstawy z miedzi... nic dziwnego, że masz wysokie temperatury... w dodatku jak zakładano w serwisie to masz tam nachlapaną paste silikonową...

Chcesz obnizyc temperatury? Nowa pasta (srebrna), nowy cooler (z przynajmniej średniej półki) oraz oczywiście wentylator dodatkowy w obudowie (wyciagający juz masz, to tym razem zasysający z przodu).

Pasta = 3 - 5 stopni w dół

Cooler = 10 - 15 stopni w dół

Dodatkowy wentylator - 2 - 4 stopni.

Efekt? 15 - do 19 stopni niższe temperatury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi