Skocz do zawartości
Jimbeam

Podkręcanie na Abicie i zasiłka??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grupowiczów. :D

Mam oto taki problem.

Chciałem podkręcić Antka 2600+ na moim Abicie (opis konfigu poniżej) i udało mi sie wycisnąć zaledwie 2200Mhz (11x200). Powyżej tej wartości komp podczas testu w 3dmark 2001se się restartuje. Nie wiem czy dobrze główkuję ale wydaje mi się że to może być wina zasiłki - codegen 300W??

Teraz napięcia:

+5v ----- 5.00

+12v -------11,68

-12v --------- -12,03

-5v ----------- - 5,19

Są to napięcia dla (11*200) odczytane z Hardware doctora.

Czy waszym zdaniem należałoby zmienić zasiłkę?? Jeżeli tak to jaką polecacie oczywiście w rozsądnej cenie.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

Jimbeam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

+12v -------11,68

...

Czy waszym zdaniem należałoby zmienić zasiłkę??

patrzac na ten wynik raczej tak ale sprawdz jeszcze to napiecie miernikiem - choc po Codegenie nie spodziewam sie rewelacji

Jeżeli tak to jaką polecacie ...

taka ktora ma duzo (prawdziwych a nie "naklejkowych" jak Codegen czy Q-Tec) Amperow na linni +12V IMO tak z 18 - 20 A powinno byc w sam raz (ale to dolna granica)

bo Twoja plyta Vcore "robi" wlasnie z +12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno kupilem sobie athlona 2200 xp, zalozylem i odrazu poszedl na 133 x 15, wszystko bylo oki dopoki nie zrobilem format c.

Za cholere nie chce isc juz na 2,0 ghz.

Probowalem go tez na 166x12, przeszedl 3 d marka ale po ok 30 minutach restart.

Pozniej poszedl na 166x11, wszystko oki tylko jak gram w splinter cella to co jakis czas dostaje zamulki na ok 15 sekund.

i za cholere nie chce isc na 200x9,5

Co moze byc przyczyna, zasilacz taki jak w podpisie tylko ze problem w tym ze na poczatku smigal na 2,0 ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzac na ten wynik raczej tak ale sprawdz jeszcze to napiecie miernikiem - choc po Codegenie nie spodziewam sie rewelacji

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia miernikiem, poza tym zauważyłem iż wartość 200x11 także jest trochę za wysoka gdyż 3dmark rzeczywiście przechodzi wszelkie testy bezbłędnie ale w grach to już tragedia 2 min i restrat. Ustawiłem 10,5 x 200 i jest ok ... narazie.

.....taka ktora ma duzo (prawdziwych a nie "naklejkowych" jak Codegen czy Q-Tec) Amperow na linni +12V IMO tak z 18 - 20 A powinno byc w sam raz (ale to dolna granica)

bo Twoja plyta Vcore "robi" wlasnie z +12V

Czy poleciłbyś Chiefteca 360W?? Powinien wystarczyć?? Aha i co to jest za dodatkowe złącze napięcia na MB (kostka 2x2) - pytam bo mój marny codegen nie ma takiej wtyczki.??

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Jimbeam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Aha i co to jest za dodatkowe złącze napięcia  na MB (kostka 2x2) - pytam bo mój marny codegen nie ma takiej wtyczki.??

...

to zmiena postac rzeczy - do poprawnej oblsugi pradozernych prockow powininno sie uzywac tej wtyczki a to dlatego ze w standardowej wtyczce ATX jest tylko jedna "nitka" +12V (zolty kabelek) a to niestety za malo do stabilnej pracy przy O/C na plytach ktore generuja napiecie dla procka z +12V

juz dokladnie nie pamietam ale czesto juz przy procku 60W sama wtyczka ATX to za malo zeby nie bylo restartow

a co do zasilaczy Chieftec - IMO to takie minimum a niektorym i one nie starczaja :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam zasilacz shido:)400wat,do tego to co w podpisie+cd-r40x teac i 4wiatraki 12V,fdd i czasami dodatkoy dysk...radek podkrecony a pamieci na 2,85 ale pokazuje 2,93 chodzi bez problemów a napiecia mam takie:

cpu 1,81

+3,3 3,49

+5 4,87

+12 12,40

-12 -7

-5 1,44(bez minusa)

standby 5,02

jakies dygresje???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...