arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 wszystko rozchodzi sie o ta aukcje: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16640988 Dostaje mnostwo pytan, czemu nie ma drugiego ramdaca i ze powinienem napisac ze to 8500LE, ale mialem okazje poznac jakis czas temu osobe, ktora interesuje sie kartami ATI od kilku lat i jednoznacznie stwierdzila ze to orginaly 8500 i ze te kanadyjskie 64MB tak mialy! Karta jest sprowadzona ze stanow i zawsze byla wykrywana jako 8500, zastanawiam sie czy jest mozliwa modyfikacja biosu i pozostalych identyfikatorów, tak zeby z LE zrobic 8500 i to jest jedno wielkie oszustwo... Jak jednoznacznie ustalic tozsamosc tego radeona? Dostalem nawet informacje, ze pamieci sa jakies trefne, ze kiedys byla informacja o koscia z niskim czasem dostepu, ale fatalna jakoscia i zerowymi mozliwosciami overclockingu (tyle ze te ida na 325Mhz)!! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 masz kartę full, karta ma za wysokie taktowani żeby była LE( LE ma 250/250 o ile pamiętam) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Zgadza sie, ale taktowanie zawsze mozna zwiekszyc, zreszta zawsze dziwil mnie fatk, ze karta od samego poczatku, od kiedy ja dostalem, miala 300Mhz dla pamieci! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Też mam taką troche nietypową kartę (przywiozłem z USA). Chodzi o to że wersje OEM miały inne wypsażenie od wersji retail, które są opisane na stronie ATi. Też mam Hynixy 3,3 ns, domyślne taktowanie 250 core/275 mem, brak drugiego ramdaca, ale mam DVI-D - tak że według opisu na stronie ATi taka karta nie istnieje ;) Tak na serio podaj im numer znajdujący się na naklejce na karcie (102- cośtam) albo mumer biosu - bedż mogli sprawdzić sobie na stronie ati czy to oryginał i jakie są jej parametry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 jest nalepka, jest numer P/N 1028570900 052908 i jeszcze S/N 110150 005860, tyle ze na nalepce na ktorej jest to napisane, widnieje informacja: "made in china", mimo ze na karcie jak byk "Complies with Canadian", chyba sie rozplacze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 A czy pelne oryginalne wersje 8500 nie musialy posiadac - podwojnego ramdac i pamieci BGA ? Napewno Moim zdaniem nie jest to typowy oryginalny 8500...jakas przerobka :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 znalazl mi cos takiego... RADEON 8500 64MB VGA DVI-D TVOUT NTSC PAL - GATEWAY 11385705101 1028570900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 A czy pelne oryginalne wersje 8500 nie musialy posiadac - podwojnego ramdac i pamieci BGA ? Napewno Moim zdaniem nie jest to typowy oryginalny 8500...jakas przerobka :o BGA mialy tylko 128MB i tez nie wszystkie!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Twoja karta to prawdopodobnie ten typ: http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=mint_radeon_8500 Natomiast pamieci BGA sa tez w 64mb modelach np Gigabyte robil takie karty http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=wojny_k...lonow&strona=13 dopiero po wprowadzeniu wersji 8500LE , przestali produkowac pelne 8500 karty z drugim ramdacem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Napewno nie jest to full - brak drugiego RAMDAC'a. Sprzedawali kiedys taką karte jako LE, glosno reklamujac, ze posiada 3.3 ns pamieci, tylko nie pamietam gdzie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 A czy pelne oryginalne wersje 8500 nie musialy posiadac - podwojnego ramdac i pamieci BGA ? Napewno Moim zdaniem nie jest to typowy oryginalny 8500...jakas przerobka :o Na 80% jest to pelny 8500, owszem LE posiadal tylko jeden RAMDAC, natomiast zastosowane pamieci BGA niczego nie mowia (najczesciej bywaly w wersjach 128 MB): LE: http://www.hwextreme.com/reviews/videocard.../images/5sm.jpg PRO: http://www.ati-news.de/Bilder/News/PowerCo...or/r8500pro.jpg Complies with Canadian i made in China nie maja ze soba nic wspolnego, Complies with Canadian mowi o tym ze karta zostala strzona przy uwzgednieniu wzorca Kanadyjskiego (Referencyjna) drugie ze byla wyprodukowana w chinach (niemal jak wszystko) Ciezko sprawdzic to na 100% ale moim zdaniem jesli karta ma pamieci 3,3 ns i taktowane jakie ma no i GPU 275, z drugiej strony jeden RAMDAC?, no nie wiem, dosc dziwna ta sprawa ... zastanawiam sie czy jest mozliwa modyfikacja biosu i pozostalych identyfikatorów, tak zeby z LE zrobic 8500 i to jest jedno wielkie oszustwo... W sumie jakby nie patrzyc nie ma rzeczy niemozliwych. Jak jednoznacznie ustalic tozsamosc tego radeona? nie da sie? :roll: :lol: przynajmniej nie na 100% Dostalem nawet informacje, ze pamieci sa jakies trefne, ze kiedys byla informacja o koscia z niskim czasem dostepu, ale fatalna jakoscia i zerowymi mozliwosciami overclockingu Trudno powiedziec, pewne jest ze Hynixy 3,3ns raczej nigdy nie byly stosowane w LE, prawdopodobne jest tez ze slabo sie kreca, w wiekszosci stosowane byly raczej 3,6ns Natomiast nigdzie nie moge znalezc takiej MIXstury: Radeon 8500 64 MB DDR 3,3ns 1 RAMDAC, troche dziwnie to wszystko nie pasuje do siebie :( Tu jest pelny Radeon 8500 niepokojacy jest ten wylutowany (tak to wyglada?)/brakujacy uklad kolo GPU http://www.ixbt.com/video/images/any-r200-...-card-front.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 1. bios da się zmienić wgrywając do karty LE bios z wersji pełnej - jak to będzie chodzić to inna sprawa 2. wg ati pałna karta powinna posiadać 2 ramdaki - jeden zewnetrzny koło lewego górnego rogu radiatora na GPU - to puste miejsce, które niepokoi mrtnt to właśnie miejsce na zewnętrzny RAMDAC 3. Pamięci BGA nie są wymogiem by karta była full 4. Przecież po wpisaniu part number 102... strona zwóciła, że to pełny radek (inaczej byłoby 8500LE) - jest to oem wyprodukowany dla firmy gateway (taki amerykański optimus ;) ) 5. gdyby karta nie była BBA (zrobiona pzrez ati) to jej part number zaczynałby się 100.. a nie 102... 6. karta LE zwykle nie ma wyjścia DVI Podsumowując jest to hybryda zrobiona przez ATi, której znacznie bliżej do pełnego radka 8500 (lub 8500 pro jak wolą niektórzy) niż do 8500LE. Jedynym brakiem jest drugi ramdac, ale jak ktoś nie używa dwóch monitorów na raz to trudno to uznać za wadę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 nie wiem czemu to zdjecie nie wchodzi (mozna skopiowac link w nowe okno i wowczas dziala), pisze o tym ukladziku, nie wiem what's that :-) ale u Ciebie brakuje, byc moze to nie ma zadnego znaczenia: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 2. wg ati pałna karta powinna posiadać 2 ramdaki - jeden zewnetrzny koło lewego górnego rogu radiatora na GPU - to puste miejsce, które niepokoi mrtnt to właśnie miejsce na zewnętrzny RAMDAC aha, czyli juz wiem, zewnetrzny RAMDAC, ok! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 No wiec, wszystkie istotne informacje o karcie zamiescilem na mojej aukcji, teraz kazdy bedzie mogl ocenic co licytuje, karte kupowalem jako 8500 nie zaden LE i mysle ze taka wlasnie jest... Dzieki wszystkim, zwlaszcza Felson Tobie, bo podales tylko fakty, czesc osob z gory zakladala ze to LE, ale mysle ze Twoje argumenty przekonaly nie tylko mnie!! mrtnt to jest wlasnie zew. ramdac! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 No wiec, wszystkie istotne informacje o karcie zamiescilem na mojej aukcji, teraz kazdy bedzie mogl ocenic co licytuje, karte kupowalem jako 8500 nie zaden LE i mysle ze taka wlasnie jest... Tez tak mysle! ale... upewnic sie nie zaszkodzi... :wink: Dziwne jest ze w wyszukiwarce gateway'a nie ma takiego numeru seryjnego ani partii produkcyjnej, a maja kompletna baze gdzie mozna wyszukac jakikolwiek produkowany przez nich podzespol sprzedawany przed gatewaya. Mozesz podac jeszcze inne mozliwe INFO? Sprawdzales programem ATIInfo? http://mirror.ati.com/support/drivers/misc...dapterutil.html sciagnij go zapusc i zapodaj screenshota moze majac inne informacje bedze mozna cos znalezc, im wiecej info tym lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 witam, program znam od jakiegos czasu, tylko jak umiesic screen, moge ewentualnie wyslac Tobie na maila! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 witam, program znam od jakiegos czasu, tylko jak umiesic screen, moge ewentualnie wyslac Tobie na maila! ok wyslij a ja jak zechcesz to zamieszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 OK zamieszczam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 No wiec, wszystkie istotne informacje o karcie zamiescilem na mojej aukcji, teraz kazdy bedzie mogl ocenic co licytuje, karte kupowalem jako 8500 nie zaden LE i mysle ze taka wlasnie jest... Dzieki wszystkim, zwlaszcza Felson Tobie, bo podales tylko fakty, czesc osob z gory zakladala ze to LE, ale mysle ze Twoje argumenty przekonaly nie tylko mnie!! mrtnt to jest wlasnie zew. ramdac! Mnie nie :P Jeden RAMDAC = LE, nie zmienicie tego ;) A rodzaj pamieci i taktowanie to co innego, przemawia to na korzysc tej karty, ale RAMDAC'a nie zastąpi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Jeden RAMDAC = LE, nie zmienicie tego ;) A rodzaj pamieci i taktowanie to co innego, przemawia to na korzysc tej karty, ale RAMDAC'a nie zastąpi. to nie takie oczywiste. 1 RAMDAC = LE LE <nie rowne> GPU 275, Hynix 3.3ns Tak czy inaczej to nie jest taka prosta i jednoznaczna sprawa. czy na tej plytce widnieje napis R200A??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 na plytce nic nie ma, pewnie jest cos na rdzeniu ktorego nie widac, podobno gdyby to byl LE to na tylnej czesci karty powinno byc napisane 8500LE... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Jeden RAMDAC = LE, nie zmienicie tego ;) A rodzaj pamieci i taktowanie to co innego, przemawia to na korzysc tej karty, ale RAMDAC'a nie zastąpi. to nie takie oczywiste. 1 RAMDAC = LE LE <nie rowne> GPU 275, Hynix 3.3ns Tak czy inaczej to nie jest taka prosta i jednoznaczna sprawa. czy na tej plytce widnieje napis R200A??? Oczywiscie sprawa jest zagmatwana, nie neguję tego. Ale nazywanie tej karty wersja pełną jest IMHO błędne. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...erclocking.html to tez niby 8500, a nie ma drugiego ramdaca... swoja droga taki vmem i vcore mod mi sie sni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Oczywiscie sprawa jest zagmatwana, nie neguję tego. Ale nazywanie tej karty wersja pełną jest IMHO błędne. :roll: Najprawdopodobniej wlasnie nie :lol: Ale po kolei: na stronie Rage3d czytamy: http://www.rage3d.com/cgi-bin/news/archive...ory=1&view=2-02 Reactor Crtiical has pictures showing different Radeon 8500 designs. Jetway has recently launched new RADEON 8500 with cheaper design of the board. Take a look at the photograph, the videocard on top is the the new card, while another one is ATI reference adapter: After a brief look you will surely notice some PCB layout changes and R200A mark on the top of the new card. The most important thing to notice is that it does not have external RAMDAC for the second monitor! It means that this card cannot support two independent analog monitors! Idac tropem numeru BIOSu znalazlem wlasciwie to samo, identyczna karte rowniez z 1 RAMDAC'iem! i ta notka wlasciwie by dawala duze prawdopodobienstwo bo skoro Jetway byl jedynym? ktory produkowal karty z 1 RAMDAC'iem to pewnie jest JETWAY http://www.watch.impress.co.jp/akiba/hotli...2/image/fr3.jpg http://itc.ua/img/dpk/2002/7/r200a&box.jpg mowiles o made in china, Jetway to firma chinska. Ta karta ktora znalazlem to Jetway R200A1D. Mimo to nie jest 100% pewne ze Twoja karta to Jetway R200A1D, wg mnie 95% - wysoce prawdopodobne ale nie 100% pewne. w kazdym badz razie Jetway ma wlasnie siedzibe w USA i jest dostepny w wielu sklepach USA (zakladka where to buy). http://www.jetwaycomputer.com Byc moze to w wynikach wyszukiwania ATI jest zatem blad? Ktos wprowadzajac dane pomylil Gateway z Jetway? kto wie??? Byloby to bardzo prawdopodobne, (uderzajace podobienstwo w nazwie sprzyja takiej pomylce) oraz uzasadnialo klopoty z namierzeniem tej karty! tymbardziej ze przeszukalem calego Gateway'a i nic u niego nie znalazlem, wspomniane poszukiwania P/N i S/N skonczyly sie fiaskiem a Gateway raczej nie ma fabryki w Chinach! wiec to sie wyklucza. w 95% stawialbym ze to nie Gateway a Jetway! :lol: mimo iz to bardzo smieszna sytuacja wszystko by wyjasniala :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Aha i jeszcze jedno na zamieszczonych rysunkach mozliwe ze jest jeszcze jedna poszlaka, albo zbieg okolicznosci: Software Release Version: 7.93-030812 A1-010735C-ATI Jetway R200A1D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Jeden RAMDAC = LE, nie zmienicie tego ;) A rodzaj pamieci i taktowanie to co innego, przemawia to na korzysc tej karty, ale RAMDAC'a nie zastąpi. to nie takie oczywiste. 1 RAMDAC = LE LE <nie rowne> GPU 275, Hynix 3.3ns Tak czy inaczej to nie jest taka prosta i jednoznaczna sprawa. czy na tej plytce widnieje napis R200A??? Oczywiscie sprawa jest zagmatwana, nie neguję tego. Ale nazywanie tej karty wersja pełną jest IMHO błędne. :roll: lepiej przyznaj sie ze chcesz ta karte kupic za grosze dlatego tak piszesz :evil: to jest wersja pelna wg mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 lepiej przyznaj sie ze chcesz ta karte kupic za grosze dlatego tak piszesz :evil: to jest wersja pelna wg mnie Niekoniecznie musi o to chodzic :lol: , Twin ma po prostu taki sposob podejscia o sprawy, dlatego np ja tez bym myslal podobnie, wlasciwie jak kazdy, ale jak to sie mowi trzeba drazyc temat, jak widac okazalo sie ze istnialo cos takiego jak R200A o ktorych niewielu slyszalo, ale jednak! wprowadzila go wlasnie firma Jetway, jest to posuniecie dosc zrozumiale, bo 2 RAMDAC jest wpychany troszke na sile, montujac jeden oszczedzamy = tansza karta Dlatego jesli sie dobrze zastanowic to predzej logiczne i zrozumiale wydaje sie byc montowanie wersji PRO z jednym RAMDACiem niz wersji LE z podkreconym chipem/lepszymi pamieciami itd, przerabianym BIOSem... Ludzie po prostu reaguja bardzo gwaltownie i skoro o czyms nie slyszeli, zaraz uwazaja to za cos gorszego, a tak byc nie musi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 lepiej przyznaj sie ze chcesz ta karte kupic za grosze dlatego tak piszesz :evil: to jest wersja pelna wg mnieDaj na luz stary, po co mi ta karta? :) Kazdy ma prawo do wlasnego zdania, a forum jest m.in. po to aby wyrazac swe opinie. mrtnt--->>> O karcie slyszalem. Nie reaguje gwałtownie :P lecz stwierdzam fakt. :) Oszczedzanie na RAMDACu to nic nowego, normalka dla LE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Brak ramdaca ostatecznie dyskfalifikuje ta karte jako pelnego radka 8500 ale to nie wersja LE jak widac . Choc dziwi mnie to ze jak ja dostales to miales pamiatki ustawiaone na 300Mhz bo w PRO byly ustawiane na 275 a w LE na 250 . Choc co do tego ramdaca ja mam LE (9100) i mam 2 ramdaci troche podkrecilem i mam juz PRO ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...