Skocz do zawartości
Sacrell

Dysk S-ATA i problem z bootowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Słuchajcie...mam problem z zabootowaniem dysku na S-ATA. Płyta jak w podpisie (ASUS A7N8X-Deluxe)....na tej płycie włącza się SATA poprzez zworke, a więc zrobiłem to.

Teraz tak......zainstalowałem WindozeXP i niby nic, ale nie chce sam wystartować z tego dysku (SATA). Wszystko jest widoczne przez kontroler i w biosie przestawiałem już bootowanie ze SCSI i other boot device....i nic....w momencie tego screenu gdzie jest boot from : np. CD-ROM...stoi i nic nie robi. Nawet nie czyta sekwencji statrującej. Tak jakby nie była aktywna.

Ale co ciekawe tylko w biosie przestawie na first boot: CD-ROM i wloże płyte z windozą i w tym screenie boot from: CD-ROM coś tam sobie przeczyta, ale NIE STARTUJE z płyty nie wciskam klawisza.....ale po chwili idzie bez łaski !!!!!!!!!! Tak jakby w tym momencie zabootował i przestawił się na dysk SATA.

Czy może ktoś ma taką płyte z dyskiem SATA i mógłby mi pomóc bo to ciekawostka.

Dzięki za wszelką pomoc !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co mi przyszło do głowy - ustawienie trybu pracy w biosie / skojarzylo mi sie to bo na moim asusie jest wybor P-ATA, SATA, PATA/SATA /

Druga mysl jak doczytałem to ze po wlozeniu cd startuje ....

W biosie jest taka funkcja ktora ustala szybkosc gotowosci napedu do pracy / hdd / moze cos z tym jest zwiazane ?

Trzecia mysl - sprawdzales czy nie ma nowego biosu do mobo ? moze to tu lezy problem i nowy bios go rozwiazuje / poprawia :)

/ pytanie dodatkowe - czy posiadasz Mushkiny Level II na kosciach BH5 ? / Winbonda ? / jesli tak to powiedz prosze na jakich timingach i napieciu ich uzywasz :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W biosie patrzyłem i niestey nic wiecej tam nie ma a na pewno nie ma tego P-ATA itd. lub podobnych.

2. Z gotowością też nie zlnalazłem niczego takiego w biosie albo jestem ślepy...ale patrzylem ze 4 razy.

3. Bios jest najnowszy wgrany.

Tak. Mam Mushkiny Lv. II i chodzą na timingach 6-2-2-2T/416 MHz/2.6voltage

No i niestety i co dalej mi powiecie ludziska :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moim Abicie NF7-S mialem podobny (a może i taki sam) problem. Przyczyną był debilizm instalatora windows, ktory to uparcie zapisywał część plików systemowych na dysku master IDE. Pomogło fizyczne odłączenie dysku IDE podczas instalacji.

Pozdrowienia

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem to juz wczesniej.

ale zobaczylem ciekawa rzecz. Jak zejde z magistrali z 208 MHz na 166 MHz to idzie.....ale ta inicjalizaja bootowania jest BARDZO wolna.....

I co wy na to....no przecież to zaczyna być śmieszne...a już najbardziej co ma do tego płyta z windozą jak ją wsadze to idzie bez łaski ale musi siedzieć w napędzie i muszę przestawić w biosie że NIBY ma bootowac z CD....ale jak pisałem nic nie robie (nie wciskam rzadnego klawisza żeby zaczal czytac z CD).

A może pomoglaby aktualicacja biosu od SATA/RAID...tylko gdzie to znalesc bo juz patrzylem na stronie producenta jak i producenta chipu.

Pomozcie cos po szlak mnie zaraz trafi...przeciez nie bede ciagle mial w napedzie tej sasranej plyty !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co ???

Przewaliłem już chyba wszystko i nic..

w sieci patrzylem i żadnej wzmianki na ten temat, oprocz jednego.

Doczytałem, że coś trzeba zrobić z Kernelem...coś ala zaimplementować SATA sterownik jakoś na siłe.....i tyle wiem

Ktoś może coś wie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...