c0rn Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Czy zmiana płyty głownej z ecs k7s5a (jest bardzo stabilna od 1,5 roku niezauwazyłem zadnych samoczynnych restartów zwiech itd.) jest opłacalna na jakas płytke do 300 zl np gigabyte ga-7vt600 314,- oferta komputronika. Komputer używam głownie do grania za bardzo nie bawie sie w podkrecanie sprzetu (procesor axp2000+ palomino). Czy po zmianie mobo zauwaze jakis przyrost wydojnosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Sama płyta da ci niezbyt wiele. Tyle, że gigabyte powinien być stabilniejszy (choć jak piszesz nie masz z tym problemów), posiada więcej ustawień w biosie (podkręcanie i nie tylko) no i będzie lepiej wyposażony. Zależy też jakich pamięci używasz. Jeśli SDRAM to do nowszych płyt musisz mieć DDR - wiec czekałaby cie tez ich zmiana. A przyspieszenia wielkiego też by nie było. Jeśli nie planujesz kręcić, albo zmieniać na nowszego proca (fsb166) a jesteś zadowolony z tego ECS, to IMO nie warto zmieniać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 ine no jak uzywa sdramu t przesiadka na ddr na pewno da mu wzrost wydajnosci ae samo mobo nie sadze zeby zauwazyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 sam myslalem nad zmiana mojej na epoxa 8rda3 ale doszedlem do wniosku ze nie ma sensu...po pierwsze wszystkie gry mi smigaja na moim procku super wiec nie ma sensu kupowac szybszego...a po drugie jak wejda do codziennego uzytku nowe athlony to bedzie zmiana podstawki...nowe grafy na PCI express itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Gry w tej chwili to i tak w 80% sprawa karty graficznej. Oczywiscie przesiadka z Twojej płyty na nową i szybsze pamięci DDR oznaczają wzrost wydajności, ale jesli nie masz high - endowej grafiki, nie uzyskasz jakiegoś specjalnie wyczuwalnego wzrostu wydajności. Płyta główna to podstawa komputera, myśl przyszłościowo... ile sprzętu można uruchomic na takim ecs'ie? Niewiele... wcześniej czy później osiągniesz maksymalny limit, kiedy nawet najnowsze procesory, pamięci i grafika będą chamowane przez niską wydajność i możliwości płyty głównej. KT600 to w miare nowoczesna płyta, choć za te cene polecałbym nForce 2 400 Ultra (Mój Shuttle kosztuje jakieś 350zł a soltek niewiele wiecej) Taka płyta pozwoli Ci na bardzo długie rozbudowywanie komputera... sprzętowo wydajność można zwiększyć kilkukrotnie, podczas kiedy na ecs'a juz wiele więcej nie wsadzisz... najwięcej tracisz na wolnych pamięciach, ale i reszta nie wygląda najlepiej. Moja rada jest taka: jak masz przyzwoitą karte grafiki (GF3Ti200 i w góre) to opłaca sie zmienić płyte i zafundować sobie coś przyzwoitszego. Chocby nawet tego KT600. Jak masz grafike pokroju GF2MX - GF2Ti to nie polecam. Nowa płyta, i nawet nowe komponenty nie pozwolą Ci cieszyć sie dużą wydajnością, z powodu grafy. Już lepiej, kup sobie GF4Ti4200 z allegro... ceny od 300 - 400zł. Pamiętaj, że nowa płyta wymaga adekwatnych pamięci... czyli DDR333 - 400 MHz minimum, oraz najlepiej od razu 512MB... niestety... zbliża sie okres świąteczny i nie warto kupować teraz pamięci bo są po prostu drogie... Ja bym poczekał z upgradem sprzętu na luty - marzec... wtedy ceny drastycznie lecą w dół, a do tego czasu zdążysz sobie sporo oszczędzić kasy, i zafundujesz znacznie lepszy sprzęt. Do gwiazdki spokojnie wytrzymasz na ECS'ie i procku (tylko nie wiem jaką masz grafe) ale jak daje sie grać, to pewnie nie najgorszą (dobre GF2Ti lub Ultra wciąż potrafi jeszcze coś z siebie wykrzesać, nie mówiąc już o ATI) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c0rn Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Athlon XP 2000+ (Palomino), ECS k7s5a, 2x256 ddr ram (jedna 266 a druga 333 ale obydwie przez plyte łaza na 266, Sapphire Atlantis Radeon 9600 Pro 128 DDR 400/600@490/680 na takiej konfiguracj mam w 3dmark03 3649 pkt i sie zastanawiam czy zmiana mobo da mi te 4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...