noose Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Witam ;] Takie pytanko, ile padu zre: - switch - router - hub - modem (terminal) tzn ile kasy na miecha takie cos zrzera ;] pozdro ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 - switch - router - hub - modem (terminal) - sprawy groszowe (doslownie) gdybys mial serverek to jeszcze bys mogl cos liczyc ale w takim przypadku to naprawde nie ma sensu - jedno piwo miesiecznie nie wiecej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 thx ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Wcale nie takie groszowe. Na tych urządzeniach powinieneś mieć specyfikację ile pobierają. Np. Mój switch żre prawie 20W, modem coś koło 10W. Sam serwer domowy bierze koło 40W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 problem w tym, ze nigdzie nie mam napisane ile W :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Na stronie producenta powinny być podane specyfikacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Do ParanoiK:A możesz tak orientacyjnie podać ile zeta na miesiąc za switcha,router i terminal aby mieć choć troche obraz kosztów.Ile: 10-20 zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Nie podam bo nie wiem. U mnie 24/7 chodzą 4 komputery przeważnie i trochę urządzeń innych ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Hmm nie wiem jakich switchy uzywasz ale np d-link des 1008 ma pobor 1,55W. Czyli jakby liczyc na miesiac to groszowe sprawy. A jak ktos ma switch zarzadzalny z wbudowanym niewiadomo czym i produkcja ~poczatek lat 80 to moze i zre ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 3com 16 portowy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 A jaki model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 OfficeConnect Dual Speed (3C16735A). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Czyli jakby liczyc na miesiac to groszowe sprawy. ale co masz na myśłi móiąc groszowe:chodzi o 3 zł np czy 10? Bo jeśi w sieci jest pare switchy to już wychodzi poważniejsza suma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Bardziej koło 3... policz cenę wg. stawki za prąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 a jak to sie liczy.........:):):):) niby jestem na mat-fiz ale nie mam zielonego pjęcia jak to obliczyć:):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 liczy się to tak jeżeli urządzenie zużywa np: 20W (może byc też napisane 20 AV -bo nateżenie razy napięcie równa sie moc ) to przeliczamy na KW czyli 20/1000=0,020KWh Patrzymy na rachunek za prąd ile kosztuje jedna KWh i tak Jeżeli 1KWh kosztuje 0,45gr a urzadzonko pracuje nam przez 24 godz. (720 godz. miesięcznie) na dobę to: 0,020KW X 720godzin (średnio miesięcznie) X 0,45gr A wynik to koszt poboru prądu w ciągu miesiąca w tym przypadku to 6,48zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 ooooooooo dobry trop ;] to teraz musze tylko wyniuchac ile co zre to sobie przelicze ;] thx Jodlasty ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stacho3 Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 To jak obliczyc, ile zżera komp. Która wartosc ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do obliczen? mam zasilacz chiefteca 360W? to ta wartosc? prosze o odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 To jak obliczyc, ile zżera komp. Która wartosc ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do obliczen? mam zasilacz chiefteca 360W? to ta wartosc? prosze o odpowiedznie IMO to suma watów jakie pobieraja wszystkie podzespoly kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stacho3 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Aha, to troche tego jest :lol: !!! Obliczał już ktoś cos takiego kiedyś, to niech podzieli sie wynikiem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 LPC jest jeszcze coś takiego jak sprawność zasilacza tzn straty jakie na nim są. Jeżeli ma sprawność np 80% a daje 300W to bierze z sieci 375W. Poza tym 360W to dla chiefteca max teoretyczne obciążenie. A jak ktoś mam mało gratów w kompie to może on dawać tylko 150W. IMO najlepiej amperomierzem zbadać ile cały komp żre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 IMO najlepiej amperomierzem zbadać ile cały komp żre.Już kiedyś o tym było, nie ma tak łatwo jak się pozornie wydaje... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19297 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Poszukajcie sobie strony jakiegoś zakładu energetycznego z kalkulatorem zużycia energi :) Przeciętny Switch 5-8 port obciążony na maxa w skali miesiaca szamie za około 2-3zł , oczywiście Switche 16port szamie odpowiednio wiecej nawet do 7zeta na miecha polecam stronke : http://www.bze.com.pl/klient/taryfa/kalkulator.shtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...