Mateusz86 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Sprawa wyglada tak posiadam pamieci Muhshkin Enhanced Level II Dual Pack 2x256MB 400Mhz na płycie ASUS P4P800Deluxe / reszta sprzetu w podpisie / Producent podaje ze pamieci potrafia stabilnie pracowac na timingach CAS 2 RAS 2 Ras-CAS 2 ... no i niestety na tym sie konczy. Przy takich ustwieniach a dokładnie 2 2 2 6, komp chodzi nie stabilnie, dopiero obnizenie RAS-CAS przywraca mu pelna stabilnosc. Na forum mushkina radza zeby podniesc napiecie na pamieciach ponad standardowe / supportuja do 2.7V /. Teraz pytanie do posiadaczy tych pamieci najlepiej na takiej samej mobo :) jak macie ustawione timingi i napiecie na ramie ? Pytanie drugie - zdaje sie ze ten problem nie dotyczy tylko mnie, ale sporej czesci posiadaczy tych pamieci, / dowiadywałem sie Lowrena z mushkina i powiedział ze jest to problem chipsetów 875/865 .... dziwne. Co jest przyczyna takiego zachowania sie pamieci ? Z góry dzieki za cierpliwosc i wyczerpujaca odpowiedz :) PS; Przekopałem archiwum i nic .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Hmm cos mi sie wydaje ze ciezko bedzie znalesc kogos za taka mabo i z takimi pamieciamu tu. Musisz raczej poszukac na jakims zagranicznym forum. Tam prendzej znajdziesz kogos kto ma muskiny na takim mobo. Te pamaitki sa wyjatkowo malo popularne u nas. http://www.hardocp.com/ http://www.deviantforums.com Moze znajdziesz cos co ci pomoze. Ale moze lepiej zrob tak jak ci radzili na forum Mushkina. A nie wiesz jak jest z level one ? Moze te pracuja poprawnie. BO czytalem arta dzies i gostek wlasnie mial Level one i dzialalo. Hmm nie wiem czy to nie jest przyczyna w jaki sposob jest zasilana pamiec. Wiem ze Asus cos tam pozmienial. No ale wszedzie pisza ze to nie powinno wplywac na stabilnosc. Tyle z mojej strony moze ktos inny ma jakis pomysl. Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Oj ciężko będzie z Muskinami na tym forum. Jak kupowałem obecny sprzęt to zastanawiałem się właśnie nad ich wyborem. Późniejsze testy wykazywały, że są lepsze od Geil'i, które wybrałem. Dziś Mushkinów nie ma w swojej ofercie Komputronik, były może przez 3 m-ce. Może słabo schodziły... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Byly na Komputroniku jeszcze miesiac temu. Ale wiekszosc ludzi sie nie zna albo odstrasza ich cena. Wiekszosc kupuje kingstona albo twinmosa. Jak ktos ma wiecej hajsu to Geil, Corsair. Chyba jestes jedyny ktory ma takie pam na tym forum. A aktualizowales Biosa do najnowszej wersji ??? Znalazlem takie cus http://forums.silentpcreview.com/viewtopic...t=6127&start=60. Zobacz ostatnia strone i podpis goscia "ralf hunter" on ma takie mobo i te same pamiatki. Albo sie zarejestruj i zapytaj go na privie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Bios mam w wersji 1009 / mialem przez pare dni 1010 ale jakos dziwne sie zachowywał, zle zczytywane były obroty wiatraków - czekam na nastepna wersje / To czy jestem jedyny - jedna osoba je ma :) i posci je na 222 i 2.6V moze sie ktos jeszcze znajdzie :) Napisze jeszcze do ASUSA i sprobuje na w/w forach, / zapytam tego goscia :) zobaczymy. A co do Mushkinów Level I - sa one na kosciach Winbond CH5 i ich "firmowe" timingi to zdaje sie 223x ... Dzieki za odzew :) ADDED <<<+++++ Przejrzałem tego posta - widze ze gosc posci je na 2 3 3 6 i std napieciu, a w texcie napisane jest "2 x 512MB of Mushkin Level II Dual Pack PC3200 RAM @ 2-3-3-6, 2.65V **Will run stable at 2-2-2-6 with 2.75V** " czyli jednak bez podniesienia napiecia sie nie obejdzie :( jeszcze musze wypytac ASUSA czy maja takie cos odnotowane i czy cos w tym kierunku da sie zrobic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 ale naprawde nie rozumiem co ci szkodzi podnieść to napięcie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Moze sie boi. Ale te pam spokojnie to wytrzymaja. Wiec podnies i po klopocie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbilka Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 no wiec jak pewnie juz wiesz Mushkiny Level II sa na kosciach Winbonda BH-5 - te kostki sa naprawde swietne ale maja to do siebie ze potrzebuja duuuzego napiecia - sa ludzie co kreca te pamieci do 230Mhz(460DDR), a nawet troche wiecej przy najostrzejszych timingach- ale napiecie to standart min 2,9V a nawet do 3,2 - przejrzyj sobie forum/pamieci na www.overclockers.com aha i producent daje gwarancje ze pamieci chodza na 2-2-2-6 - jesli nie to mozna zwrocic badz zamieniec - Mushkin ma chyba najlepszy support, jak masz jakies problemy/pytania to pisz na techsupport@mushkin.com na 100% dostaniesz odpowiedz - a tu masz jeszcze linka do forum http://forums.mushkin.com/phpbb2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Hmmmm ja na Asusie P4P800 pojechalem z Twinmosami na Winbondzie BH5 na 480MHz 8-3-3-2 bez podnoszenia napiecia. Pamiatki i caly komp dzialaly stabilnie. Wiec nie wiem w czym problemy. Moze sie cos gryzie. Wiem ze kostki BH5 sa polecane do tych plyt przez samego Ausa wiec nie powinno byc problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Zdecydowanie kości mają ogromny zapas. Już na bh-6 dochodziłem do 220, a pamiątki to Kingstony 333. Sądzę jednak,że Mushkiny powinny działać z takimi timingami na standardowym napięciu, ewentualnie 2,65-2,7 V. Zapytaj o opinię VIPa, on ostatnio siedzi w pamiątkach to się lepiej orientuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Ok po kolei :) @birdman - moze to dziwne, ale uznaje ze producent podaje ze kosci powinny pracowac na 2.5V przy takich timingach to powinny pracowac, no chyba ze mushkin podaje wartosci maxymalne i nie wspomina nic o tym ze trzeba podniesc napiecie :? / dziwne do dopiero udzielajac sie na forum muskina i pytajac sie ich pomocy technicznej poinformowano mnie ze napiecie trzeba zwiekszyc aby modz dzialac na 222x stabilnie - z tego wniosek ze trzeba zmienic przyzwyczajenia :) @Shiz - troche sie boje, wiem ze te pamieci / a w zasadzie specyfikacja kosci Winbond BH5 / pozwala na napiecia od 2.5 - 2.7V, teraz tylko sprawa taka jak zmienia sie temperatura i zywotnosc takiej kosci po zwiekrzeniu podanego napiecia ? - wiem ze gwarancja jest i obejmuje ten margines napiec ale wiecie jak to jest .... @Zbika - o tym ze BH5 sa pradozerne to nie wiedzialem :) skoro tak to w wolnym czasie pokusze sie o zwiekszenie VDimm i sprawdze czy chodza stabilnie na 2226 :) przejrze jeszcze forum oc.com. Co do forum Mushkina, zawitalem na nie zaraz po zakupie kostek i otrzymalem instrukcje co i jak - tu trzeba przyznac ze zeczywiscie Mushkin ma super supprt, czytajac forum zauwazylem ze zeczywiscie nie ma kłopotow z wymiana kosci :) dzieki za linki ;) @Jonathan - nie wiem dokładnie jak to dziala ale wydaje mi sie ze to nie dokladnie to samo, podkreciles je na nizszych timingach, / co jestem w stanie zrozumiec :) / ale jaki by byl efekt takiego podkrecenia na timingach 222x ? :) aha i jeszcze jedno, wydaje mi sie ze pamiec pamieci nie równa, to ze kosci sa takie same chyba nie musi oznaczac ze budowa PCB jest taka sama, ale tego nie wiem tylko sie domyslam :) @Hanu - na forum mushkina spawa stabilnosci pamieci jest poruszana niemalze co dziennie, jest nawet specialny topic poswiecony temu zagadnieniu, wszystko wyjasnione, jesli nie chca dzialac na 222x to podnies napiecie jesli trzeba to nawet do 2.75 :) jesli nadal sie wysypuja a nie jestes zadowolny z tego 2326 to albo zwrot kasy albo na inne - tak zdaje sie było w paru przypadkach. :) ----------------------------- Jak juz zapewne wiecie Overvlocker ze mnie zaden :) - cenie sobie stabilnosc, i u mnie elektronika pracuje na standardowych zegarach :) Nasuneła mi sie teraz mysl - jaki przyrost wydajnosci uzyskam pzez nastawy 222x ? czy Ras to Cas ma duze znaczenie na wydajnosc pamieci ? Zaraz to sprawdze ;) Dzieki za odpowiedzi. AHA - jesli w któryms z wywodów moja teoria jest BLEDNA prosze o korekte :) dzieki :) ---------------------ADDED UWAGA Ciekawostka Przyrodnicza !! Mushkiny by SPD ustawiaja sie na CL 2.5 i reszta 2 2 6 .... hmm ciekawe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Pewnie za wiele te timingi nie dadza ale mnie by wkurzalo ze nie mozna na max puscic czegos za co dalem kilka stow. Jak ci tak nie zalezy to zostaw wolniejsze, albo by SPD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Masz racje pamiec pamieci nierowna. Ale porownaj ceny. :wink: Mysle jednak ze na takich ustawieniach jak ja ci podalem osiagnolbys wieksza wydajnosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Zrobiłem Testy na 2226 i na 2326 - powiem tak - praktycznie zero roznicy. a na 2226 ze tak powiem system sie restartuje w połowie testu pierwszego w prime :D Natomiast by SPD jestt to samo co na 2226 czyli wysyp :) Co ciekawe jak podnioslem napiecie z AUTO na 2.55 to mialem komunikat STOP 8O Ok teraz testuje ustawienia 2235 i odpukac jest ok przy przyroscie 100pkt w 3dm2001.... z tego co widze słabosc to parametr TasToCas który ponizej 3 wywala całosc ale zmiana na 3 i tak duzo nie daje wiec zostaje / zadowolony / przy tym co mam ;) dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...