jakac Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Czy znacie jakiś program do przejścia w Barracudach IV z trybu silent do szybkiego. Tylko nie polecajcie mi proggramów IBMa :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Witam Czy uzyles funkcji "Szukaj" - zanim zadales pytanie? Spojrz np. tu: http://tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=2622...light=barracuda p znajdziesz odpowiedz. A wogole: czy to brak zaradnosci, czy chec nabicia ilosci wpisow (bezsens moim zdaniem) jest?.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 szukałem ale tam jest inny temat, a na stronie seagatea te programy chyba nie włączają tej opcji :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Poszukaj wyszukiwarka plikow pliczku "seaaam.exe" (238kB). Musisz go uzyc z dyskietki. Pomoc (F1) przeczytaj przed uzyciem. Funkcje Acoustic Managemnent wylaczysz klawiszem "D' - potem potrzebny restart. PS. Moja Barracuda (trzecia juz po kolei) padla :cry: -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 dzięki za odpowieź a co z tymi twoimi barracudami w serwerze je trzymasz czy tak sobie poszły 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 dzięki za odpowieź a co z tymi twoimi barracudami w serwerze je trzymasz czy tak sobie poszły 8) Nie w serwerze.. W domowym PC. A padaly (kolejno): jedna 40-tka (made by gielda, oddal pieniadze), i dwie 80-tki (sklep, wymiana). Teraz czwarta 80-tke "dozynam" (wlasnie chodzi). Co trzeci restart, zamiast bootowania mam non-stop LED swiecacy, a dysk.. stoi. Dokladnie tak samo padly poprzednie. Ten jeszcze, na razie, po kilku probach "rusza". Ale i on do zwrotu pewnie pojdzie.. :( -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 dzięki za odpowieź a co z tymi twoimi barracudami w serwerze je trzymasz czy tak sobie poszły 8) Nie w serwerze.. W domowym PC. A padaly (kolejno): jedna 40-tka (made by gielda, oddal pieniadze), i dwie 80-tki (sklep, wymiana). Teraz czwarta 80-tke "dozynam" (wlasnie chodzi). Co trzeci restart, zamiast bootowania mam non-stop LED swiecacy, a dysk.. stoi. Dokladnie tak samo padly poprzednie. Ten jeszcze, na razie, po kilku probach "rusza". Ale i on do zwrotu pewnie pojdzie.. :( -- Pozdrawiam może przyczyna nie leży w dysku. ja swoją mam ponad 1,5 roku i jakoś wszystko spoko :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 może przyczyna nie leży w dysku. ja swoją mam ponad 1,5 roku i jakoś wszystko spoko :DWszystko pozatym sprawdzone. Trzy plyty (Asus 2xKT-266, KT133A). Ponadto, i u sprzedawcy na gieldzie, i w sklepie na innych MB tez juz "ani dychu" zadna nie dala. Niestety, seria Barracuda IV jest bardzo kiepska. Ponoc problem jest w firmware (ver. 3.10), niestety, nie jest on flashowalny (w Sieci mozna znalezc rev.3.19 - ponoc od Seagate`a..). -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 może przyczyna nie leży w dysku. ja swoją mam ponad 1,5 roku i jakoś wszystko spoko :DWszystko pozatym sprawdzone. Trzy plyty (Asus 2xKT-266, KT133A). Ponadto, i u sprzedawcy na gieldzie, i w sklepie na innych MB tez juz "ani dychu" zadna nie dala. Niestety, seria Barracuda IV jest bardzo kiepska. Ponoc problem jest w firmware (ver. 3.10), niestety, nie jest on flashowalny (w Sieci mozna znalezc rev.3.19 - ponoc od Seagate`a..). -- Pozdrawiam nawet nie wiem jaki firmware mam. ale to jedna z pierwszych b4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Panowie jak już jesteśmy przy tych barracudach to czy działa wam S.M.A.R.T. bo na moich 20stkach nie :( Czy te modele mają tą opcję U mojego brata jest 60tka i działa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Panowie jak już jesteśmy przy tych barracudach to czy działa wam S.M.A.R.T. bo na moich 20stkach nie :( Czy te modele mają tą opcję U mojego brata jest 60tka i działa :D Witam A jak to (niedzialanie SMART) stwierdzasz? Czy w Setupie BIOS-u jest SMART aktywny? Wprawdzie z 20-tka do czynienia nie mialem, ale t przeciez ta sama seria, tylko inna licznba talerzy. A wogole ten SMART tylko spowalnia dysk, poza testami powinnismy go (wydajnosc) dac na off w BIOS-ie.. -- Wszystkiego Dobrego (i chlodku.. :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Przepraszam za "autocytat". To.. goraco :-( -- Wszystkiego Dobrego (i chlodku.. :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Łącznie maiłem 3 barracudy IV i tylko z jedną (firmware 3.10) były problemy. Może coś w tym jest? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Łącznie maiłem 3 barracudy IV i tylko z jedną (firmware 3.10) były problemy. Może coś w tym jest? Witaj.. Problem jest w tym, ze ja sklep przebuszowalem (caly), i ani jednej sztuki nie-3.10 nie znalazlem. Niezaleznie od pojemnosci. Patrzylem 40-tki, 60-tki, 80-tki. Wszystko 3.10 :-( W koncu sie poddalem i cierpie, bo tak po prawdzie to.. nie mam wyboru - pozostale dyski sa jednak sporo gorsze (i glosniejsze). -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Aha. (mam wlasnie sklep on-line :) ). Firmware 3.19 ma cala seria U6, niestety 5400 obrotow, i wogole.. slamazarna :( Ale one sa flashowalne. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Panowie jak już jesteśmy przy tych barracudach to czy działa wam S.M.A.R.T. bo na moich 20stkach nie :( Czy te modele mają tą opcję U mojego brata jest 60tka i działa :D Witam A jak to (niedzialanie SMART) stwierdzasz? Czy w Setupie BIOS-u jest SMART aktywny? Wprawdzie z 20-tka do czynienia nie mialem, ale t przeciez ta sama seria, tylko inna licznba talerzy. A wogole ten SMART tylko spowalnia dysk, poza testami powinnismy go (wydajnosc) dac na off w BIOS-ie.. -- Wszystkiego Dobrego (i chlodku.. :) ) W SpeedFan nie pokazuje nie wiem co jest grane Może moja płyta nie obsługuje tegosmarta :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 W SpeedFan nie pokazuje nie wiem co jest grane Może moja płyta nie obsługuje tegosmarta :?: Wlasnie sprawdzilem, na partycji zrobionej ad-hoc Ghostem, programem "DiscWizard2002" (ze strony Seagate). Status SMART pokazuje nawet jesli SMART jest na off w BIOS-ie, co mnie zaskoczylo. I na tescie Quick, i Full. Moze to program Speedfan jest jakos niezgodny? Sprobuj uzyc "DiscWizarda". -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Litości! Ludzie! do czego Wy używacie tych dysków :?: bez jaj :!: cuda, wianki, smarty, sound managementy:) i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły :!: po co to komu :!: mam Barrakudę 80GB 7200rpm (tak jak go Seagate stworzył :) ) i używam go do edycji video w mpg2, a to oznacza duże ilości danych do zapisu/odczytu (min. przechwyt analogowego video do mpg2 w czasie rzeczywistym) i jakoś starcza dyskowi szybkości bez dodatkowych zabiegów. sami sobie stwarzacie niepotrzebne problemy używając oprogramowania którego powinno się używać dopiero w razie rzeczywistych problemów z dyskiem!. aha, podstawowa rada: nie wkładajcie Barrakud do wyjmowalnych kieszeni!!! kieszeń to fajna sprawa, ale większość z nich sprawia problemy z dzisiejszymi szybkimi dyskami (a szczególnie Seagate,taka ich uroda :) ) co do grzania się dysków to też jest na to prosta recepta: nie montować dysków jeden nad drugim w standardowych uchwytach, bo wtedy jeden dysk podgrzewa drugi! podejrzewam że większość z "tu obecnych" ma już zamontowane dodatkowe wentylatory w swoich obudowach, więc dlaczego po prostu nie montujecie dysków tak, żeby znajdowały się w strumieniu powietrza wdmuchiwanego do obudowy, a proponujecie dodatkowe wentyle, płaszcze wodne!!!! i inne "wynalazki". ciekawe że moja "napchna" (http://www.tweak.pl/artykul/mod_staszek) maszyneria jakoś się nie przegrzewa, a tym bardziej dyski :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Litości! Ludzie! do czego Wy używacie tych dysków :?: bez jaj :!: (...)Witaj, Moze jestem "czepiacki", ale Twoj przydlugi wyklad jest "ni przypial, ni przylatal".. Samo wylaczenie AAM niewiele daje, fakt, ale Kolega chcial go wylaczyc. Podpowiedzialem. O SMART tez zostalo napisane wyraznie - na codzien jest ono zbedne i tylko spowalnia dysk. Zas co do mojego problemu z Seagate, a mam juz za soba dluga korespondencje z ta bardzo niesolidna firma, fakty sa proste: uzywam dysku SCISLE zgodnie z warunkami technicznymi, jakie specyfikuje ich producent. Nie ma tam zadnych wymagan co do "wiatraczkow" i innych wynalazkow. Kieszeni nie uzywam, zreszta Seagate podaje wykaz typow kieszeni zgodnych z seria Barracuda. Obudowa, sposob mocowania, zasilanie - standard (Codegen Max). Wobec tego chyba mam prawo ZADAC od producenta (co juz blisko dwa miesiace robie) aby mi dostarczyl sprawny, dzialajacy w 100%-tach dysk twardy. Prawda? A w praktyce jest tak, ze kazdy kolejny egzemplarz pada (objawy opisalem wyzej) nieodwracalnie. Czy sie przegrzewa? Czy mu "niewygodnie"? Nie wiem, i prawde piszac, nie obchodzi mnie to. PLACE I WYMAGAM sprawnego produktu. Niestety, polski dealer Seagate`a "jest jaki jest" (pisze delikatnie). Sama firma tez.. Czy Twoje rady to zmienia? -- wszystkiego Dobrego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 W SpeedFan nie pokazuje nie wiem co jest grane Może moja płyta nie obsługuje tegosmarta :?: Wlasnie sprawdzilem, na partycji zrobionej ad-hoc Ghostem, programem "DiscWizard2002" (ze strony Seagate). Status SMART pokazuje nawet jesli SMART jest na off w BIOS-ie, co mnie zaskoczylo. I na tescie Quick, i Full. Moze to program Speedfan jest jakos niezgodny? Sprobuj uzyc "DiscWizarda". -- Pozdrawiam możesz mi podrzucić na maila tego discwizarda2002 :D jakac@interia.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 http://www.seagate.com/support/disc/driver...rs/discwiz.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 u mnie firmware to 3.75, zero problemów - tylko jakiegoś wentyla mu bede musiał założyć bo coś mi sie gorąca robi :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 ja mam dysk IBM-a więc nie mam takich problemów :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 ja mam dysk IBM-a więc nie mam takich problemów :)Otoz to :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 oki, sorki:) za "wykład", ale nie to było moim zamiarem. po prostu może jestem jakimś farciażem bo jak na razie to jestem posiadaczem chyba czwartego dysku Seagate, zaczynałem od 800MB (jeszcze na Amidze) i żaden nie padł! fakt że grzały się solidnie (wyjątek najnowsza Barrakuda), ale chodziły bez wpadek. zresztą co do dysków to mogę pochwalić się pokaźnym "dorobkiem" - w tej chwili mam na swoim kompie IBM-a z serii DTLA (tak, tak, tej niby wadliwej, coś drugi rok) i Barrakudę 80GB, na drugim kompie (chodzi jako wewnetrzny serwerek ftp amatorskiej sieci komputerowej, około 60 kompów) hula 13GB Samsung, 20GB Fujitsu, a na obydwu kompach w roli "dyskietki" do przenoszenia danych Quantum FireballST 1,6 GB ( to w ogóle jakiś fenomen, sam już nie pamiętam jak długo go mam, też jeszcze chodził z Amigą :) ) Co do Twoich bojów a firmą Seagate, to oczywiście masz rację, jeśli sprawa tak się przedstawia jak napisałeś to też by mi się ciśnienie podniosło. tylko podejrzewam że gdyby padło na inną firmę to korespondecja z nią niewiele by się różniła od tej z Seagate ( niestety Polska to dalej trzeci świat, wbrew temu co niektórzy "optymiści" twierdzą) pozdrowienia i niech Tweak będzie z wami :) i życzę przynajmniej tyle szczęścia w zakupach dysków ile ja do tej pory miałem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Staszek, myslalem ze umre ze smiechu jak patrzalem na Twoj avartar i akurat sluchalem muzyczki (hip hop) i ten Twoj panoczek ladowal idealnie do rytmu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 http://www.seagate.com/support/disc/drivers/discwiz.html dzięki za linka wcześniej coś mi na stronkę nie chciało wchodzić teraz jest OK 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 no i bardzo dobrze :D i o to biega żeby było zabawniej :D bo lepiej na pewno nie będzie :( tylko nie umieraj, bo kto bedzie posty do Tweak-a pisał :?: aha, pytanko do Jakac-a : ile daje to "przejście z trybu silent do szybkiego" :?: 10, 20, 30, 50, 100% :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Ten SMART nawet z DiscWizard2002 nie działa Jest komunikat NO SMART drives detected może to przez to że mam do highpointa podpięte :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 no i bardzo dobrze :D i o to biega żeby było zabawniej :D bo lepiej na pewno nie będzie :( tylko nie umieraj, bo kto bedzie posty do Tweak-a pisał :?: aha, pytanko do Jakac-a : ile daje to "przejście z trybu silent do szybkiego" :?: 10, 20, 30, 50, 100% :?: nie mogę sprawdzić bo nie mam stacji syskietek :D ale na dniach bendę miał to powiem co się zmieniło :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...