Skocz do zawartości
Recenzent_

LCD dlaczego warto ? dlaczego nie warto ? wady i zalety ?!

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO narazie nie warto bo tempo rozwoju jest znaczne i coś co kupisz dzisiaj, za rok będzie troche kupowate.

pozatym to chyba więcej zalet niż wad, ale sie nie wypowiadam bo wciąż używam i pewnie jeszcze długo będe, z wyboru używał dobrego CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego ten LCD, do dynamicznych gierek się średnio nawet najnowsze nadają... Wiem z doświadczenia bo mam styczność od czasu do czasu i testueje (nie ma to jak dorabiać w firmie komputerowej :P)... Ale jeśli chodzi o filmy, pracę itd. to jest świetny wybór, nie męczy oczu, wogóle zdrowy dla nich jest ;) ALe jeśli chcesz kupować to radzę się pospieszyć bo zaczynają drożeć, narazie pomału większe hurtownie stopniowo podnoszą cenę, a niedługo w sklepach zacznie to być widoczne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I można sobie monitorek do łóżeczka <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> postawić, bezprzewodowa klawiaturka i mysz i spoko baza, nie musisz siedzieć za biurkiem wyprostowwany i sztywny po paru godzinach. Przestawiasz gdzie chcesz i kiedy chcesz monitor bez większego wysiłku. I do tego oczy masz zdrowsze. A jeśłi piszesz że dziewczyna kupuje to raczej monitor do gier nie będzie:) Jak ma kase niech bierze lcd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez tez pod uwage k.graf. jaka ma obecnie twoja znajoma (i czy ewentualnie z dvi) - bo jesli kiepska (co w tym przypadku oznacza chyba tylko niska czestotliwosc ramdac) to moze sobie zrobic wiecej krzywdy kupujac lcd (ktore nie sa tak tolerancyjne jesli chodzi o jakosc sygnalu jak crt) niz crt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ciekawe rzeczy chłopaki opowiadacie, ja mam LCD 17" i gram na nim w rózne gierki, oglądam filmy itd i jakoś dziwnym trafem uważam że jest do tych celów znakomity. Geometria ekranu idealna, kolorki super, nasycenie barw dobre. moim zdanem jedyną wadą LCDków jest ich cena i nic poza tym. Aha no i najwazniejsze : NIE SMUŻY :) co jest pewnie głownym argumentem przeciw LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ciekawe rzeczy chłopaki opowiadacie, ja mam LCD 17" i gram na nim w rózne gierki, oglądam filmy itd i jakoś dziwnym trafem uważam że jest do tych celów znakomity. Geometria ekranu idealna, kolorki super, nasycenie barw dobre. moim zdanem jedyną wadą LCDków jest ich cena i nic poza tym. Aha no i najwazniejsze : NIE SMUŻY :) co jest pewnie głownym argumentem przeciw LCD

zdradzisz forumowiczom jaki posiadasz monitorek?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło q***, haha :D:D:D

Monitorek 17" w cenie niezlego kompa :D:D:D

Swietny wybor dlatego, ze pobiera mniej pradu.

I jak mi ktos powie, ze monitor LCD 17" za 2600 pln ma lepsze parametry od monitora CRT 17" za 1100 pln to go wylacham i zakaze lazic po ziemii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od miesiąca LCD i już wiem na 100% że nigdy nie wróce do CRT. Przesiaduje przed kompem po 10godz i moje oczy po prostu sobie odpoczywają. Na CRT miałem zaraz całe czerwone i załzawione oczy.

Rzeczywiście geometria jest wręcz idealna. Odzworowanie kolorów szczególnie czarnego już nieco słabsze ale akceptowalne.

A co do smużenia - to jakie smużenie panowie :?: Ja zauważam jedynie lekkie w teście directX w dxdiag :lol: W grach jest ok, w filmach podobnie. Zawsze mogłoby być lepiej - chociaż idealnie też nie jest, ale to bardziej kwestia przyzwyczajenia.

POLECAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plusy:

-ostry obraz

-kolory

-jasnosc

-brak uciazliwego migotania obrazu

-automatyczne dopasowywanie wyswietlanego obrazu do rozmiaru ekranu

-a wiele mniejsze od monitorow crt

-ogólnie poprstu swietna jakosc generowanego obrazu i brak zkłucen

-nie ma zadnego smuzenia w grach i filmachj; TO JUŻ HISTORIA!! sam mam matryce o czasie odswiezanai 30ms i nie zauwazylem niczego takiego, a wiekszosc obecnie dostepnych LCD ma ten czas jeszcze krótszy

-mniejsze promieniowanie wydzielana przez monitor

-cichsza praca (monotory crt cichutk osycza w czasie pracy)

-pole magnetyczne nie ma na nie wpływu

- nie wystepuje zjawisko złej geometri obrazu

minusy:

-cena

-smuzenie przy przesuwaniu tekstu (na krawedziach czcionek)

-problemy z gwarancja na pixele

-mała maksymalna rozdzielczość

-brak bajeranckiej funkcji degauss (lubiłem ją bo mi fajnie biurkiem trzesła... ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynym...naprawde jedynym minusem LCD jest ich cena...

nie do konca

długo sie ostatnio bawiłem samsungami 171p i 182 t

wsjo extra-oprócz gierek i filmów

gierki niby nie smużą ale niema jednak tego komfortu co na ctr -dlatego dla mnie odpadają

filmy - niby ok ale jednak nie do konca - nie podobaja mi sie do konca kolory i obraz (zarówno dvd jak i divx)

ja poczekam na nową generacje lcd- te obecne nie spełniają moich wymagan w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitor to jest sprzet ktory moze sobie spokojnei lezec w domu i czekac na cos nowszego - wiec wszystko zalezy od tego ile mamy kasy - jak by mnie bylo stac na lcd to by juz u mnie stal w pokoju a ze mnie nie stac mam crt - jednak wymiana jego tez jest nieunikniona ale to w odleglej perspektywie jak lcd beda kosztowac tyle co teraz crt :)

Reasumujac - mamy kase kupujmy lcd nie mamy crt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plusy:

-ostry obraz

-kolory

-jasnosc

-brak uciazliwego migotania obrazu

-automatyczne dopasowywanie wyswietlanego obrazu do rozmiaru ekranu

-a wiele mniejsze od monitorow crt

-ogólnie poprstu swietna jakosc generowanego obrazu i brak zkłucen

-nie ma zadnego smuzenia w grach i filmachj; TO JUŻ HISTORIA!! sam mam matryce o czasie odswiezanai 30ms i nie zauwazylem niczego takiego, a wiekszosc obecnie dostepnych LCD ma ten czas jeszcze krótszy

-mniejsze promieniowanie wydzielana przez monitor

-cichsza praca (monotory crt cichutk osycza w czasie pracy)

-pole magnetyczne nie ma na nie wpływu

- nie wystepuje zjawisko złej geometri obrazu

minusy:

-cena

-smuzenie przy przesuwaniu tekstu (na krawedziach czcionek)

-problemy z gwarancja na pixele

-mała maksymalna rozdzielczość

-brak bajeranckiej funkcji degauss (lubiłem ją bo mi fajnie biurkiem trzesła... ;) )

jak czytam to sie w kieszeni cos otwiera !! kolory jakie kolory czlowieku niewidac wszystkich barw nawet prawidlowo nie mowiac o koncie widzenia i stalej rozdzielczosci, pewinie ze oczy sie nie meczy i ma idealna geometrie ale to tylko 2 z plusow gabarytow nieuwzgaledniam bo kobiety mowia ze liczy sie tylko technika ;) , CTR od LCD jest pod kazdym innym wzgledem lepszy pozatym co wy tu K! gadacie jak w texcie smuzy to w grach nie ? no to niezly :lol: jaka dla monitora roznica co wyswietla ?? ano zadna tylko ze na kontrastowej powierzchni (czarno-biale, napisy) widac to jak czro na bialym ;P , jak na dloni :!: :!: :!:

ps dalmnie cena nie gra roli a LCD mialem juz sporo i zaden z nich nienadawal sie do tego co robie na codzien........ Q ]|[ RULEZZZZZZZZZ

rispekt 4 you @ll fachowcy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rispekt 4 you @ll fachowcy :(

nie uwazam sie za "fachowca" lecz uzytkownika..

i uzytkowac wole ZDECYDOWANIE LCD niz jakiegokolwiek CRT...a na kilku CRT juz sobie oczka wypalilem i pogralem w co nieco na CRT i LCD..

i zawsze powtarzam, ze to sa moje SUBIEKTYWNE odczucia...

nie pien sie tak...nikt ci harmonią nie przyp....ł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na CRT miałem zaraz całe czerwone i załzawione oczy.

to co ty miales wczesniej? 14" w 1024 i 60Hz?

duzo patrze w swoj monitorek i nie czuje zbytnio zmeczenia oczu... praktycznie wcale

No nie wiem czy 60hz w 1024x768 to jest najgorsze co moze byc, bo ja srednio siedzie 5h dziennie przy kompie a mam 43hz przy 1024x768 i tez mnie oczy nie bolą. MOze to kwestia wytrzymalosci lub przyzwyczajenia? Na szczescie nie dlugo przymierzam sie do kupna nowego monitorka i w zwiazku z tym taki maly OT:

Jaki mi monitor polecicie za okolo 650zl do 700zl? Zastanawialem sie nad jakims z NEC'ów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pienie sie bez obaw a mowienie ze minusem LCD jest cena jest faktycznie subiektywne ;) aczkolwiek to ze kat widzenia jest do d... juz nie jest subiektywne ;).... gdyby moja wypowiedz byla subiektywna to rownie dobrze muglbym jej nie pisac bo niemialaby zadnego znaczenia a jednak ma ! :P poniewarz ja stwierdzam fakt a to ze ktos akceptuje wady chcac dbac o oczy to juz inna bajka...... tak samo ja akceptuje to ze moj CTR ma wieksza szkodliwosc, promieniowanie, gorsza geometrie, lepsze kolory i mam stend pod niego bo sie na biurku niemiesci :twisted: ale to nie jest subiektywne bo on faktycznie jest duzy i ma nienajlepsza geometrie (w porownianiu z lcd) ale... ale moge sobie grac w FPP i nie zgrytac zebami, moge zmienic rozdzielczosc i mi sie literki nie rozmyja wtedy, moge sie garbic robiac grafike na strone bo kolory sa jednolite.... to tak po krutce dlaczego mam CTR a nie LCD.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pienie sie bez obaw a mowienie ze minusem LCD jest cena jest faktycznie subiektywne ;)

ok..true..w tym topicu..mialem na myli moje "wynurzenia" w kilku innych topicach zwiazanych z ta kwestia..

to co napisales wyzej to absolutna prawda :) ty z w/w powodow uzywasz CRT a ja LCD...i zadnego z nas sie nie da przekonac do racji tego drugiego :)

i niech tak zostanie..

swiat bylby straszny, gdyby kazdy mial to zamo zdanie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli twoja koleżanka ma łącze cyfrowe na karcie to tylko lcd

nowoczesne lcd o czasie reakcji plamki 25 ms i kontraście 500:1 są w zasadzie pozbawione wad typu smugi, a oferują komfort pracy nieporównywalnie lepszy niż crt

a prawda jest taka że za 3-4 lata nikt już nie będzie pamiętał o monitorach crt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...