rcube Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 No nie wiem czy 60hz w 1024x768 to jest najgorsze co moze byc, bo ja srednio siedzie 5h dziennie przy kompie a mam 43hz przy 1024x768 i tez mnie oczy nie bolą. :o :o :o :o 8O 8O 8O Oi!! Boli!! To musi bolec :/ Jestes jakis Rambo i nie znasz slowa bol!! ;) Co do tematu to najlepiej sobie kupic crt i lcd i podpiac oba do kompa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 plusy: -ostry obraz -kolory -jasnosc -brak uciazliwego migotania obrazu -automatyczne dopasowywanie wyswietlanego obrazu do rozmiaru ekranu -a wiele mniejsze od monitorow crt -ogólnie poprstu swietna jakosc generowanego obrazu i brak zkłucen -nie ma zadnego smuzenia w grach i filmachj; TO JUŻ HISTORIA!! sam mam matryce o czasie odswiezanai 30ms i nie zauwazylem niczego takiego, a wiekszosc obecnie dostepnych LCD ma ten czas jeszcze krótszy -mniejsze promieniowanie wydzielana przez monitor -cichsza praca (monotory crt cichutk osycza w czasie pracy) -pole magnetyczne nie ma na nie wpływu - nie wystepuje zjawisko złej geometri obrazu minusy: -cena -smuzenie przy przesuwaniu tekstu (na krawedziach czcionek) -problemy z gwarancja na pixele -mała maksymalna rozdzielczość -brak bajeranckiej funkcji degauss (lubiłem ją bo mi fajnie biurkiem trzesła... ;) ) chcialem jeszcze dodac ze ja pracuje na kablu dsub; a smuzenie w przsuwaniu tekst jest moim subiektywnym odczuciem (dla mnie monitory crt tez posiadaja ta wade, ale w troche mniejszym stopniu); kabel dvi-d powinien jeszcze bardziej zredukowac ten efekt; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 (dla mnie monitory crt tez posiadaja ta wade, ale w troche mniejszym stopniu) 8O 8O 8O jak mogą crt smuzyc?? :lol: :lol: jak czas reakcji kineskopu (wogóle nie ma pojecia czas reakcji w tym przypadku) to grubo poniżej 1 ms Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Hehe a moze oczy smuza? :) Ktos z was w trakcie przewijania tekstu czyta tekst ktory sie wlasnie przesuwa (w dol lub gore) czy dopiero jak sie zatrzyma (taka sekundowa moze krotsza przerwwa w przewijaniu)?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kittek Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Ktos z was w trakcie przewijania tekstu czyta tekst ktory sie wlasnie przesuwa (w dol lub gore) czy dopiero jak sie zatrzyma (taka sekundowa moze krotsza przerwwa w przewijaniu)?? Mi smuzy teks jak go przewijam, ale ja sie chyba nie licze, bo mam 43 hz odswiezanie i jestem "rambo" hehe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Witam! Pracuję na monitorze LCD firmy IBM (przyszedł razem ze stacją). Smużenie nie jest odczuwalne, ale nie zdażyło mi się na tym monitorze w nic zagrać (no, może kilka saperów :D). Geometria OK, obraz jest BARDZO czytelny, obraz nie rozmywa się przy kątach, tak jak w moim domowym PC. Nie zauważyłem mory, a obraz wydaje się być "chłodniejszy" nie wiem dlaczego (może temperatura bieli?). Ogólnie pracuje się przyjemnie, a spędzam przed tą stacją 8 godzin dziennie. Acha, faktycznie, przy przewijaniu dużej ilości drobnego tekstu (np. źródło dużej aplikacji :>), zostaje delikatny ślad, ale mi w ogóle nie przeszkadza. Więc chyba LCD do zastosowań domowych też się nadaje, nie? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter415 Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 (dla mnie monitory crt tez posiadaja ta wade, ale w troche mniejszym stopniu) 8O 8O 8O jak mogą crt smuzyc?? :lol: :lol: jak czas reakcji kineskopu (wogóle nie ma pojecia czas reakcji w tym przypadku) to grubo poniżej 1 ms A widziałeś kiedyś lampę oscyloskopową? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 (dla mnie monitory crt tez posiadaja ta wade, ale w troche mniejszym stopniu) 8O 8O 8O jak mogą crt smuzyc?? :lol: :lol: jak czas reakcji kineskopu (wogóle nie ma pojecia czas reakcji w tym przypadku) to grubo poniżej 1 ms A widziałeś kiedyś lampę oscyloskopową? :wink: Albo na zwykłym monitorze kropkę białą o średnicy ~1cm poruszającą się szybko po ekranie? :) Nawet na tych nowych zostaje tzw. efekt komety :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...