Skocz do zawartości
Destiny

Wolne transfery po LANie

Rekomendowane odpowiedzi

To znalazałem na nvidia.com:

A trusted connectivity solution: NVIDIA nForce2 platforms provide integrated 3Com™ 10/100 Ethernet, trusted by IT professionals around the world. This allows NVIDIA nForce2-based corporate PCs to easily integrate into the corporate environment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę, żeby coś było wspomniane o sieciówce w podpisie. To po pierwsze. Po drugie nie znam się na płytach głownych i nie wiem co która ma zintegrowane. Po trzecie wypadałoby wiedzieć też co jest po drugiej stronie kabla, znać topologię sieci przez którą dane wędrują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Może coś dokładniej o topologii sieci?

Bo coś sobie jest. Ja nie wiem? Wysłowić się nie umiesz?

Może podasz marki sieciówek kompów z do których wysyłasz?

Czy tylko do jednego masz taki transfer?

Jaki serwer?

Jaki hub?

Jakie obciążenie sieci?

Transfer po lanie jest od tego wszystkiego zależny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Może coś dokładniej o topologii sieci?

Bo coś sobie jest. Ja nie wiem? Wysłowić się nie umiesz?

Może podasz marki sieciówek kompów z do których wysyłasz?

Czy tylko do jednego masz taki transfer? 

Jaki serwer?

Jaki hub? 

Jakie obciążenie sieci?

Transfer po lanie jest od tego wszystkiego zależny.

Sieciówki D-Linka, chyba wszystkie, ew. coś na realtekach i 3Comach.

W całej sieci taki jest transfer.

Serwer PENTIUM I 100 Mhz.

Hub (a raczej swich) SWICH PLANET, D-LINKa

Obciązenie sieci raczej niewielkie.

Sieć jest na 100mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytania odnosnie moich slabych transferow w sieci lokalnej. Mam sieciówke zintegrowaną z mobo. Plik (film) 100mb siągałem z transferem (wg Total Copy) 3000kb/s. Czy to troche nie za malo??

Skoro gosc pisze 3000 kilo bajtow czy kilo bitow?

U mnie np na duzych odleglosciach net protectory obnizaly transfer. Jesli to jest 3000kB/s to maz o jakies 50-60% za maly transfer. Czy z kazdego kompa z jakiego sciagasz matki transfer?? Czy inni maja podobne problemy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest az taki zly transfer. U mnie w sieci jest bardzo podobny przy sciaganiu plikow. Jak testuje sandra to pokazuje max. 9MB/s

Wszystko tez zalezy od tego jaki ktos ma dysk w sieci. ;)

Nie wiem czego ty chcesz wiecej skoro i tak 700MB sciaga ci sie tylko 3min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyab ze tak wam siec okrolili :)

u mnie siec jest 100mb (tak pokazuje sie we wlasciowsciach poalczenia winxp) jednak niezleznie od tego od kogo bym ciagnal to i tak wyciagam 1000kb/s (czyli 10mb) nie wiem jak to zrobili, ale szczerze moze byc - dzieki temu nie zapycha sie lokalnej .... chyba??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej sieci cala na 100mbit, sciagam od ludzi sredni z predkoscia ok 4000-5500 kBs wdlug Total Copy, jednak od jednego qmpla ktory jest oddalony ode mnie (liczac dlugosc kabli) o ok 70-80 metrow, sciagam z predkosciami 9000-12000 kBs , on ma zintegorwana sieciowke z Asus'a A7n8x-x na relateku (moglem sie pomylic z pisowanią) ja natomiast mam sieciowke "normalną" na pci takze na relateku. Co dziwne og goscia ktory jest za switchem i jeszcze dwoma hubami sciagam szybciej jak od tego ktory jest tylko za switchem, przy czym zaznacze ze ten co jest tylko za switchem ma lepszego kompa. Tak wiec i ja sie czesto zastanawiam czym to jest spowodowane. Dla ludzi ktorzy nie chce uwierzyc moge przeslac na maila, print screen'y.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) skoro transwer lezie 3000Kbps to siesowki lecą niby na 100Mbit

(dalej zakładam że HARDWARE sieciowy tj siecowki i switche są OK)

2) sprawdz kable... czy ten kto je zagniatał zagniutł je jak nalerzy... (kolorki przewodów we wtyczce RJ-45)

patrząc od spodu (tam gdzie widac styki) od lewej (1) do prawej (8)

( <---Kabel [Wtyczka] Komp ---> )

(Spodem do gory - czyli zatrzask w gore (wiem ze pisze jak dzieciom ale jest 3cia w nocy i ja rozumiem ze są tez nowicjusze)

NORMA EIA 568A

1-BialyZielony

2-Zielony

3-BialyPomarańcz

4-Niebieski

5-BialyNIebieski

6-Pomarancz

7-BialyBraz

8-Braz

NORMA EIA 568B

1-BiałyPomarancz

2-Pomarancz

3-BialyZielony

4-Niebieski

5-BialyNiebieski

6-Zielony

7-BialyBraz

8-Braz

Krosowanie tych kabli to zamiana miejscami 1i3 - 2i6

PYTANIE ZA 100PKTów i 100Mbit

CZEMU TAK???? Wynika to z konstrukcji kabla

Payr są ospwiednio skręcone ze sobą (to podejrzewam wie więkrzość) ale trik polega na tym ze różnią się gęstoscią splotu tzn pełnym zawinieciem) kazda z 4 par ma inny dlatego nalerzy przestrzegać tych norm!

(U mnie 700MB leci w 2 minuty)

3) Warto też sprawdzić czy sam kabel spełnia norme KAT5 (najepiej KAT5e) jeżeli nie to od razu polecam wymiane okablowania. Spotkałem sie z taką akcją ze strony prowidera na osiedlu kumpla... chodziło to koszmarnie... Kabel NONAME 5 kolorów kabla w tym 4 białe (SIC!!) az sie zmienil dostawca i ruszyłojak nalerzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi