Walker3d Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 darksoul możesz mi to wyjaśnić ?? Mam sieć: Switch 100 Mbps (PLANET FNSW-1601) Sieciówki Compex RE100ATX/WOL PCI 100 Mbps (na realteku) Kabel- Kat 5 Topologia -Gwieździsta 7 - userów + server RJ-45 standard B Kopiuje od/do kumpla film 3 min a od/do drugiego 50 min!!! Czym to jest spowodowane??? Ja z tym "szybkim " kumplem mamy win Xp reszta 98 i jeden ME czy to może mieć wpływ bo już sam nie wiem od czego to zależy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Walker, czy we wszystkich kompach sa te same sieciowki? Upewnij sie, czy aby ten 1 nie ma karty dziesiatki w dodatku ustawionej na half-duplex. Pozatym czy ma t. dysk ustawiony w tryb UDMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 We wszystkich kompach jest ta sama sieciówka , każdy ma karty ustawione na AUTO a ten "szybki" ma włączone UDMA , ale 2 "wolnych" też ma włączone UDMA więc nie wiem czy to ma znaczenie skoro od szybkiego film idzie w 3 min a od reszty 50 min :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 To może problem z okablowaniem...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Kable jak w/w czekaj zaraz ci napisz co na nich pisze Kabel od "szybkiego" ma 3 lata: FLEXILAN UTPFLUTP305 CLASS D EN 50173 + ISO/IEC 11801 + TIA/EIA 5686 0500 117981 Reszta (kable kładzione w wakacje) 350 MHZ ENHANCED CAT.5 PATCH CORD 4PAIR 24AWG C(UL) CMR E200534 ETL VERIFIED TO TIA/EIA-568-B.2 FT4---ELTOP ELECTRONICS 192M Rozumiesz coś z tego ??? Bo ja tylko że oba są kategori 5 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 He he, ale moze wtyczki nie kontaktują, to sie zdarza, szczegolnie jak dasz zwykle wtyczki na twardy kabel-linke.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Wtyczki były 2 razy wymieniane u wszystkich urzytkowników . Za każdym razem wszystkie starannie :D zaciskałem i oglądałem dokładnie czy aby każdy przewód został przebity wtykiem . Wszystki są przebite:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 A jak wyglada transfer między nimi nawzajem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 A jak wyglada transfer między nimi nawzajem?tzn?? między "wolnymi"??? to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 tzn?? między "wolnymi"??? to nie wiemtak, oraz między "szybkim" a "wolnymi" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 wiem że wysyłanie z "szybkiego" na wolny jest tak jak u mnie czyli tragiczne , nie wiem jak ze ściąganiem z szybkiego na wolny ale podejżewam ze tak samo(na 99%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 No to pozostaje jeszcze wyjasnienie relacyj wolny-wolny. Jezeli bedzie normalnie (tzn. szybko) to znaczy ze problem lezy w ustawieniach systemowych kompow z XP (firewall? QoS?). Jesli wolno, tzn. ze problemem lezy po stronie wind ME i 98 (może trzeba uaktualnic stery kart sieciowych?). Pozatym wybadaj sieć pingami na zasadzie kazdy z kazdym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Nie wiem jak jest między "wolnym vs. wolny" ale się downiem .No może nie teraz :D bo normalni ludzie o tej godzinie to śpią ale jutro będe wiedział co w wolnych piszczy Hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 triox A więc tak .Kopiowanie między "wolnymi" idzie szybko. Większości już wymieniłem windowsy na Xp więc proble już powoli zanika bo na Xp śmiga aż miło , ale server jest postawiony na Win98se . No a server przedewszystkim powinien szybko chodzić. I teraz pytanie czy istnieje jakiś protokół który zapewni szybkie kopiowanie z win 98 se na Xp???(server nie uciągnie Xp'ka :cry: ) Ps. Sorry ze tak późno odpowiedziałem , ale jakoś nie mogłem znaleść tego topicu a potem świeta i nie było kiedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdimar Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Walker3d: Ja mam podobny problem. W moim LAN-ie mam pare XP tez kilka 9x i inne OS-y, ja posiadam XP, z XP na XP leci spoko, ale juz z 98 na XP, albo odwrotnie to juz wolniej i to sporo wolniej (why??). Kieruje też pytanie czy jest cos co pozwoli na szybszą komunikacje miedzy tymi OS-ami??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 NetBui (szybki protokol do kopiowania po LAN) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdimar Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Nose: A jego wystarczy dodać czy zamienic TCP/IP z nim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 dodac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 A jeśli dodanie nic nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Może najpierw spróbuj a potem pytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Jeszcze możesz spróbować ipx/spx i netbios przez ipx/spx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 triox: netbui (win9x) = netbios przez ipx/spx (w2k i xp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 triox: netbui (win9x) = netbios przez ipx/spx (w2k i xp)Hmmm... ZTCP to w win98 mozna bylo równolegle zainstalować tcp/ip, ipx/spx oraz netbui (sam tak miałem, sam nie wiem dlaczego..) oraz usługę "obsługa netbios przez ipx/spx" (czy jakoś podobnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ale ipx/spx praktycznie nie jest juz wykorzystywany :P lepiej poscic netbui (netbios) po tcp i bedzie spoko chodzic :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Ok jutro to może nie bo będe chory :wink: ale w piątek na 100% przetestuje wasze rady i dam odpowiedz czy pomogło Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Przepraszam że tak długo trwała odpowiedz ale najpierw nie mogłem się doprosić żeby koleś przyjechał do mnie i oddał mi mojego windowsa :evil: potem był koniec semestru - wiadomo sajgon no i dopiero teraz miałem czas. Ale wracając do sprawy , dodałem protokół netbui i dziwna rzecz się zrobiła. Po resecie kompa maszyna się zawieszała. Logowałem się do sieci i jakies 10- 20 sekund i całkowity zwis. Myślałem że to może ktoś z sieci chce się połączyć z serverem więc go wypiołem ze switcha ,ale niestety to samo. Dopiero jak w awarijnym usunąłem ten protokół sytuacje wróciła do "normy" tzn. nie zawiesza sie ale wonlo chodzi :( Czy jest możliwe aby netbui gryzł sie np. z winroute??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...