Skocz do zawartości
wampir

Zmiana konfigu , prosze o porade

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie jestem po zakupie MSI Ti 4200 i

moj konfig wyglada nastepujaco

AXP 1466@11,5*166 ( wyzej nie pojdzie bez drut moda)

MSI KT3 Ultra 2

256 DDR333

WD 400JB

DVD x16

tuner tv

FSP 250 GTA

Dreczy mnie czy jest sens zmieniac mobo na Epoxa 8RDA3

Oglonie zeby poczuc moc musialbym doplacic do mobo jakies 160 + 420 na pamieci DDR 400

Czy ten przyrost pewnie kilku % jest wart takiej kasy ???

Moze ktos ostatnio zmienial z kt333 na nforce'a to mi doradzi . a moze zainwestowac kase w cos innego do kompa ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze mozesz dolozyc samo mobo i potestowac czy twoje pamieci nie chca szybciej biegac :-) a wtedy wydatek bedzie jak najbardziej uzasadniony nawet ze wzgl na sama przyjemnosc obcowania z nowym mobo i poznawania jego mozliwosci :-D a wydjnosc oczywiscie na plus no i procka wykrecisz jak nalezy..

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, że przy Twoim konfigu nie ma raczej większego sensu zmiama płyty głównej bez wymiany pozostałych podzespołów.

płytan na nForcie wymaga nowszego procesora (T-breb/ Barton) oraz szybkich pamięci.

Z procesora i tak dużo wycisnąłeś. Jeśli Twój sprzet pracuje stabilnie, to może lepiej poczekać z upgradem, aż bedzie wiecej obniżek w cenach...

Jedyne co By Ci sie przydało to więcej pamięci. Ja np: wolałbym włożyć pieniądze i kupić większy dysk / nagrywarke czy dodatkowy ram, niż inwestować w samo mobo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, pisałem ogólnie... on ma procesor, ale nie ma pamięci... ja mu radzilem, że w tej chwili nie warto...

No jesli wiesz to zobacz na mój konfig (proc) to jest raczej standard taki lowendowy :). A wzrośnie mu wydajność znacznie z uwagi choćby na to , że jego GF TI pokaże co potrafi przy podkręconym procu... Zawsze też istnieje szansa że jego pamiątki krecą się odpowiednio, bedzie mial też solidny szkielet do dalszej rozbudowy, która zresztą planuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... A wzrośnie mu wydajność znacznie z uwagi choćby na to , że jego GF TI pokaże co potrafi przy podkręconym procu... 

jasne zwlaszcza ze Ty porownujesz jego 1900MHz do swoich 2000MHz :P :lol:

to chyba taniej zrobic tego drutmoda a nie wydawac kase bez sensu :!:

...

Czy ten przyrost pewnie kilku % jest wart takiej kasy ???...

przysrost czego :?:

jezeli ekscytujesz sie benchmarkami to pewnie jaskis tam przyrost zauwazysz :P w "zyciu codziennym" zadnego

IMO jak masz kase na zbyciu to dokup/zmien pamieci zeby bylo 512MB i ewentualnie HDD jak teraz sie nie miescisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... A wzrośnie mu wydajność znacznie z uwagi choćby na to , że jego GF TI pokaże co potrafi przy podkręconym procu... 

jasne zwlaszcza ze Ty porownujesz jego 1900MHz do swoich 2000MHz :P :lol:to chyba taniej zrobic tego drutmoda a nie wydawac kase bez sensu :!:
No a magistrali to niezauważyłeś :wink: ? Moje ustawienia to tylko przejściowe problemy z chłodzeniem... A zmiana płyty za 160 zł to zły pomysł ??? 8O Fakt pamięci zamało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zrobie drut moda i puszcze fsb na 185

memki mi ida na cas 2 , 2,5,2 dokupie tylko jeszcze kostke ramu

Rozczarowalem sie troche wydajnosci Nforce'a 2 po tym jak zobaczylem jak to chodzi u niego na chaintechu , mial zawalony system ale mimo to wydajnosc ciniutko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zrobie drut moda i puszcze  fsb na 185 

memki mi ida na cas 2 , 2,5,2 dokupie tylko jeszcze kostke ramu 

Rozczarowalem sie troche wydajnosci Nforce'a 2 po tym jak zobaczylem jak to chodzi u niego na chaintechu , mial zawalony system ale mimo to wydajnosc ciniutko.

Powiem tyle KT nierówna sie do nforce 2

NFORCE 2 >>>>>>>>>>>>KT600

NFORCE 2 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>KT400

NFORCE 2 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>KT333

A co do mozliwości podkręcania to ho ho ho róznica jest jesczcze większa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

zapmniales jeszcze napisac ze plyty na nForce2 potrafia - prac, sprzatac i gotowac :lol:

jak dla mnie MEGALOL

:lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

zapmniales jeszcze napisac ze plyty na nForce2 potrafia - prac, sprzatac i gotowac :lol:

jak dla mnie MEGALOL

:lol: :lol: :lol:

Sorqi zapomnialem dodać że płyty na nforce własnie to potrafia , dzięki za uzupełnienie mojej wypowiedzi.

A tak na poważnie to moja argumentacja na nic sie tu zda jwystarczy troche posiedzieć :wink: na płytach opartych na nforce i kt a wniosek nasuwa sie sam, a najprostszym rozwiazaniemjest przeczytaniem 20 róznych testów z róznych serwisów i wtedy wniosek sam sie nasunie , w 60% aplikacji nforce2 będzie wydajniejszy od KT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no dyskusja nt przewagi nforce2 nad kt333 to juz wogole jest LOL wszyscy wiemy ze nf jest szybszy i to jest proste, kwestia samej roznicy zostaje czyli pytanie - o ile?? o ile pamietam nf2 rozwalal w testach plytki kt400 o max ~10% w niektorych testach, w innych mniej... procka mozna gratis zdrutowac takze zamiana plyty nie przyniesie wzrostu wydajnosci wartego (w proporcji d wartosci reszt zestawu) 160 zeta...

zostaje jeszcze kwaesti dobrej zabawy a tu nf2 rulez i nikt inny tego w takiej dawce nie zaproponuje...

wampir -> wogole na Twoim miejscu bral bym solteka na nforce2 i pozamienial pamiec na 512/400

a potem jechal i jechal i jechal je na wysokie fsb :lol:

zakladajac ze na obecnym dysku sie miescisz...

ale to wszystko moje skromne zdanie...

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa...

pytanie ile moge wyciagnac bezpiecznie na moim FSP 250 GTA :roll:

Kto sie pochwali wynikami i ma taki zasilacz ???

a ile masz Amperow na +12V (z tego co pamietam 13A)

bo z tego plyty na nForce "robia" Vcore - wiec wszystko zalezy ile masz napedow (mechanika jest zasilana z +12V), wentylatorow i okolo 0.5A pobiera sama plyta - wiec IMO przy odrobinie szczescia do 10A mozna przeznaczyc na procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...