Skocz do zawartości
benek

ZELOWA KATODA - podswietlanie za grosze

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, do tych co już robili, czy na ledach z 2 stron uzyskam wmiare ładny efekt pzy długości rurki 44cm (klawiatura)?

Zależy od wielkości i jakośći (intensywności swiecenia) ledów.

Zobacz na zdjęcie Arthx'a - buda ma wysokosco ok 35-40cm - czy taki efekt cie satysfakcjonuje :?: jesli tak to te gora 15cm wiecej wezyka nie zrobi wielkiej roznicy - musisz samemu sprawdzic, ale jak na taka długosc radze duze i mocne ledy

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padl wczesniej pomysl uzycia zelu z brokatem, to moge podac jak wyglada moje male dzielo ktore wlasnie ukonczylam.

Rurka jest przezroczysta i ma srednice 3mm, niestety nie udalo mi sie wiekszych diodek skombinowac dzis. Jutro poszukam bo mam jeszcze przezroczysto niebieska rurke 5mm i wydaje mi sie ze w niej wyglada to jeszcze ladniej. Dioda jest bardzo jasna ale moim zdaniem troche za slabo swieci, poszukam jutro mocniejszej.

Dołączona grafika

Calosc jest duzo jasniejsza niz na zdjeciu, tylko troche widac efekt uzycia brokatu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja takie tylko że na wodzie robie już od dłuższego czasu, heh, jak chesz mieć szczelnie to można całość zabezpieczyć klejem z pistoletu - dobre jak rurka jest większa od diody.

Sprubujcie sobie na wodzie po jemu jest troche jaśniejszy efekt i całosć jest jak lampa.

zdjęć niestety nie zamieszcze bo? bo nie mam jak ich zrobić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilam wieksza ale niestety te diody za slabo swieca zeby przebic sie ladnie przez zel i udalo mi sie zrobic bardzo krotka - do 5cm na jednej diodzie... a taka mala cienka jest niezbyt fajna wiec jeszcze pokombinuje i kupie duza diode 10mm i duza rurke - mala ale gruba bedzie wiec moze ladnie bedzie swiecic :)

Za to zrobilam na wodzie na tych samych diodach i tu rzeczywiscie jest fajnie - dluga choc chuda katodka robi ladne swiatlo, nie takie walace po oczach jak z niektorych katod ktore widzialam, ale przyjemne, niebieskie swiatlo z ladna luna oswietlajaca wnetrze kompa...

Dołączona grafika

Niestety zdjecia jak to wyglada we wnetrzu kompa nie bedzie bo jeszcze niezbyt dobrze operuje tym aparatem ktory mam i albo jest takie ciemne zdjecie ze nic nie widac albo jest tak jasne ze nie widac jak swieci ;)

Kurka myslalam ze nie bede robic zadnych swiecen w kompie ale napalilam sie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Za to zrobilam na wodzie na tych samych diodach i tu rzeczywiscie jest fajnie - ...

no tak pytanie tylko czy wody nie bedzie powolutku ubywac mikroszczelinami :?: wtedy zacznie sie robic pusta banka i jak w skrajnym przypadku dotrze do 1 z diodek to "swiecenie" bedzie gorsze :(

a ogolnie to fajny pomysl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia czy ubywa czy nie... ja tam jeszcze przejechalam klejem po szczelinie miedzy dioda a rurka i wydaje sie byc szczelna. Ale bede sprawdzac - jak po jakims czasie zobacze ze babelki jakies powietrza sa to znaczy ze to nie byl najlepszy pomysl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.I.L.F.

OT- jezdzisz stunningowanym mondaskiem ?

Mondeo mam ale nie stuningowane jak bym chcial, narazie inwestuje w PRAWDZIWE CarAudio :D pare patentow z tego forum chce zastosowac w furce :D na zelowa katode wokul membran :D tylko chce wszystko na czerwono bo jak widac mondziak jest czerwony :D a Ty czym smigasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT ciag dalszy... ;)

Mondeo kombi '98, srebrne

2.5 V6 170km, wydech Ulter (robiony na zamowienie), felgi Dotz LeMans, sprezyny Eibach, na szybkach Foliatec i nowy grill ;)

W srodku- duzo zmian (gl. gadzety od Foliatecu) + audio Sony z paroma bajerkami (wyciszone drzwi, kable beztlenowe).

Przerabiaj swojego mondziaka bo to wdzieczne auto do tunningu! Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT ciag dalszy... ;)

Mondeo kombi '98, srebrne

2.5 V6 170km, wydech Ulter (robiony na zamowienie), felgi Dotz LeMans, sprezyny Eibach, na szybkach Foliatec i nowy grill ;)

W srodku- duzo zmian (gl. gadzety od Foliatecu) + audio Sony z paroma bajerkami (wyciszone drzwi, kable beztlenowe).

Przerabiaj swojego mondziaka bo to wdzieczne auto do tunningu! Pozdro

A masz moze jakis fotki czy cos? ? ? a moze doklady opis jak bys mogl to przeslij mi na maila piaseks@o2.pl :D i jak sie znasz moze doeadzisz mi co do GLOSNIKA NISKOTONOWEGO do skrzyni bass-reflex :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O :) Skocze jutro do Obi albo Praktikera :D

poszukaj w sklepie rolniczym/ogrodniczym będzie taniej

dla porównania umnie w praktikerze za 1 m rurki 12/16 chcą 3,50 zł a w rolniku 2,50 zł Z innym rurkami podbnie.

Też dobry pomysł :) :) Tymbardziej ze Ogrodniczy mam 300 - 500 metrow od domu a praktiker 10 minut tramwajem i potem z buta kawał drogi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdybyu tak

jedna rurka u góry dioda na jej koncu trójnik kolejna dioda i kolejna rórka na koncu tez dioda ?? wszystko razem polaczone.... jaki to by dało efekt... wie ktos??? takli uklad zamkniety..... z zelem trzema diodami i dwoma rórkami....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie bez kasy jestem ale moze sam cos takiego zrob bo sama ciekawa jestem jakby to wyszlo :) Ja kiedys myslalam jak umiescic trzecia diode w srodku ale nie bardzo mialam pomysl :]

-----------------------

edit:

Pytal ktos wczesniej o te wodna katode i czy czasem woda nie paruje przez mikroszczeliny. Odpowiedz po ok tygodniu brzmi - tak paruje, z jednej malutkiej banieczkie ktora mialam w srodku zrobila sie calkiem powazna - obawiam sie ze to nie jest najlepszy pomysl - bede sie trzymac jednak zelowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmmmmmmmm........ tak sobie mysle ze chyba jutro zaczne gromadzic materialy :) Z 20zl chyba mi starczy. Tylko teraz jedno pytanko. Gdzie kupowac takie diody ? W zwyklym sklepie elektornicznym ? I jak o to pytac: "Czy macie panstwo diody LED?" Dopiero sie zaczolem interesowac modingiem wiec sie nei znam :]

P.S: Jeszcze taki jeden pomysl.... A Jakby zamiast wody Denaturatu nalac ? Fajny kolorek chyba powstanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi