Skocz do zawartości
boy

Cichy Seagate S-ATA?Czy Wam też tak pierdzą?

Rekomendowane odpowiedzi

Taaaa, mają, ale jak widać nie każdy egzemplarz...

Teraz (po wymianie) nie słyszę już swojego dysku w kuchni, jest OK, jak komuś zależy na cichym kompie, to S-ATA nie polecam, nie jest strasznie, ale jest dużo głośniejszy od tego samego w wersji ATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zchodze ze swoich planow i chyba kupie Baracuda 7200.7 120GB 8MB ATA100 - co sadzicie o nim, czy ktos moze powiedziec jak w tym dysku z glosnoscia ? np w porownaniu z Baracuda V lub IV ?

Miałem u siebie 80GB 7200.7 ATA100 i w porównaniu do baracudy IV są troszeczkę głośniejsze (ruch głowicy) ale słychać to było dopiero po zdjęciu obudowy. Ze 120 może być podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zchodze ze swoich planow i chyba kupie Baracuda 7200.7 120GB 8MB ATA100 - co sadzicie o nim, czy ktos moze powiedziec jak w tym dysku z glosnoscia ? np w porownaniu z Baracuda V lub IV ?

Miałem u siebie 80GB 7200.7 ATA100 i w porównaniu do baracudy IV są troszeczkę głośniejsze (ruch głowicy) ale słychać to było dopiero po zdjęciu obudowy. Ze 120 może być podobnie

Ale chyba te baracudy sa najbardziej ciche w porownaniu z innymi dyskami innych producentow ? - pytam sie bo chcem kupic naprawde cichy dysk gdyz komputer jest wlaczony u mnie 24h/dobe a ja przy nim spie wiec chcem miec cisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie kup tego ATA100, cichszego nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie nie dołujcie mnie nawet z tym Seagatem bo chciałem go kupić  :evil: Rzeczywiście jest taki głośny :?:  Czy jest to hałas wysokiej częstotliwości :?:  

A może po prostu dysk przenosi drgania na obudowę i trzeba pokombinować.... :idea:  

Chyba będe musiał się wstrzymać z zakupem dysku SATA bo w przeciwnym razie moja idea cichego PC-ta legnie w gruzach :wink:

Powiem tak :

U mnie baracuda IV była bezgłośna i ze wszystkich informacji o dyskach Sigejta zdecydowałem się 7200.7 (25 dB !!!!), ale gdy kupiłem SATA 7200.7 80GB to dysk był i jest bardzo głośny podobnie jak moja stara 20 IBM (tylko ruch głowicy). Pożyczyłem od kolegi 7200.7 80 GB ATA i dysk był cichutki !!!. Także musieli coś spieprzyć w tych SATA. Dodam że musiałem kupić drugi dysk do RAIDA 0, no i ku rozpaczy pierwszego dysku Sigejta kupiłem drugi SATA 7200.7 i rezultat był ten sam !

Dla sprawdzenia głośności pożyczyłem dysk 80 GB SATA Maxtor

i był cichszy od Sigejta ale nieznacznie, w testach wyniki były podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo z tymi "S-ATA" to jest pewna lipa, to są zwykłe dyski ATA z wbudowaną przejściówką na S-ATA, coś im nie wyszło i są tylko głośniejsze, bo na 100% nie są szybsze...chyba jedynym dyskiem jest Raptor Caviar'a (tylko 36GB kosztuje z 7 stów...ale 10k rpm!), nie wiem tylko jak jest z jego słyszalnością...

Czyli z tych wszystkich postów wynika, że Barakudy S-ATA mają po prostu być głośne, ten pierwszy egzemplarz kupiony przeze mnie był jakiś lipny, mam już drugi, cichszy, ale i tak głośny w porównaniu do identycznego na ATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam Baracude ATA V 120 GB, gdy usłyszałem po raz pierwszy jej pierdzenie (po zamontowaniu) podczas odczytu i zapisu, to mi włos zjeżył na głowie!. Samo obracanie się tależ nie robi żadnego chałasu. Odczyty z SMARTa mówią, że dysk jest w idealnym stanie, a używam go od 6 miesięcy, więc wygląda na to, że one tak mają czy to mi się podoba czy nie :?

Kumpel ma 7200.7 80 GB i wogóle go nie słychać podczas odczytu i zapisu :x

Znów z koleii inny kumpel ma Maxtora, które słyną z ich głośnej pracy i musze powiedzieć, że jest dużo cichszy od mojego dysku! :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo z tymi "S-ATA" to jest pewna lipa, to są zwykłe dyski ATA z wbudowaną przejściówką na S-ATA, coś im nie wyszło i są tylko głośniejsze, bo na 100% nie są szybsze...chyba jedynym dyskiem jest Raptor Caviar'a (tylko 36GB kosztuje z 7 stów...ale 10k rpm!), nie wiem tylko jak jest z jego słyszalnością...

To nie jest prawda:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45197&highlight=

i

zobacz ostatnie posty na tym ekranie w tym wątku:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=690

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że kumple mają dyski ATA?

Jakim programem odczytujesz SMART'a? Może jakiś link do niego zapodasz?

Tak kumple mają ATA

Diagnostykę przeprowadzałem oprogramowaniem "sea disc tools"(samo sobie robi bootowalne dyskietki, restart kompa i uruchomienie z dyskietek, pare godzin czekania i odpowiedz w czy dysk pod względem mechanichnym jest sprawny czy wykazuje jakieś uszkodzenia (kożysta z odczytu SMART i przeprowadza własne testy mechaniki)). Odczyt ze SMARTa można wykonać z pozomu windy np. AIDĄ.

Sea disk Tools kreator tworzący dyskietki startowe można ściągnąć ze strony:

http://www.seagate.com/support/seatools/se...atoold_reg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest prawda:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45197&highlight=

i

zobacz ostatnie posty na tym ekranie w tym wątku:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=690

No czytałem, mój błąd...

W takim razie dlaczego nie ma żadnej różnicy między moim S-ATA (na Siliconie), a ATA133 (Maxtor 80GB) u mojego brata?

Hm, znaczy różnica jest, ja mam 45000 a on 47000 (wynik "average" w programie HDTACH)

Właściwie, to nawet nie wiem jak rozumieć te wyniki :oops: :lol: , może ktoś mi to wytłumaczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...