Skocz do zawartości
quentin80

POMOCY - KOMP NIE STARTUJE!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie pomozcie, po zmianie sprzetu (zasilka, ram, grafa i cdrw/dvd) cos sie posypalo: komp sie nie odpala. Po paru godz. mieszania sprawa wyglada tak:

Kiedy wyjme procek a potem wloze go znowu na miejsce i poskladam cala reszte to komp sie odpala bez problemu. Ale kiedy tylko go wylacze (poleceniem zamknij system lun po prostu przyciskiem power:) to drugi raz juz nie wstaje. Tak sie dzieje tylko przy WYLACZENIU kompa - resetowac moge do woli. Nie bardzo mi pasuje rozbieranie kompa za kazdym razem jak go chce wlaczyc, wiec LUDZIE RATUJCIE!!!

Sprzet: Athlon XP 1700+ (na razie niepokrecony), Epox 8RGA+, 512MB DDR400, Radeon 9600 PRO, Chieftec Hpc-360-202, Lite-on 48x+DVD 16x, Baracuda IV 60GB.

Dzieki za wszelkie podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie to że masz zasilacz Chieftec, to bym napisał "zmień zasiłkę". Ale tak ... pozostaje mobo (słynne kondensatory), w co też nie bardzo chce mi się wierzyć :(

No ale coś jest uszkodzone, a objawy wskazują na problemy z poborem prądu przy rozruchu. Sprawdź czy po wyjęciu wtyczki z sieci na 5 minut też startuje (jeśli przyczyna jest tak jak myślę, to powinien).

Pzdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje luknąć w ten sposób zdjąć bok obudowy i zobaczyć czy po wyłączeniu i włączeniu jest zasilanie na płycie czy dioda siek pali czy nie ! :roll: Ogólnie to sam jestem ciekaw co siek stało! 8)

..pozdrawiam..:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

a moze po prostu zainstaluj ponownie system? to zazwyczaj pomaga, ale wiadomo... sporo babrania sie z tym, jesli sie chce na nowo zainstalowac, a nie z obrazu.

update:

ale komp sie nie odpala w sensie systemu, czy w ogole nie reaguje na przycisk power?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

objawy wskazują na to, że zasilacz dostarcza za mało prądu do kompa i ten nie startuje, ale to chieftec, wiec ta mozliwosc jest raczej teoretyczna,. Choc z drugiej strony mogłeś trafić na jakiś trefny egzemplarz. Dla pewności posprawdzaj napięcia miernikiem, ew. spróboj uruchomić kompa na dwóch zasilkach. Jak to nie pomorze to idź reklamować płyte ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki panowie (panie?) za podpowiedzi.

Na dzisiajsprawa ma sie tak:

Wyglada na to ze winny byl Radek 9600 pro (karta firmy Ati). Po wlozeniu HIS'a 9200 chodzi bez problemu. Ten 9600 byl nowiutki, wiec wlasnie wrocil do sklepu i czekam na nowego. Martwi mnie tylko, czy sytuacja sie nie powtorzy na nowym radku 9600 pro, ktory przeciez jest bardziej pradozerny niz 9200. I wtedy plyta do wymiany.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki panowie (panie?) za podpowiedzi.

Na dzisiajsprawa ma sie tak:

Wyglada na to ze winny byl Radek 9600 pro (karta firmy Ati). Po wlozeniu HIS'a 9200 chodzi bez problemu.  Ten 9600 byl nowiutki, wiec wlasnie wrocil do sklepu i czekam na nowego. Martwi mnie tylko, czy sytuacja sie nie powtorzy na nowym radku 9600 pro, ktory przeciez jest bardziej pradozerny niz 9200. I wtedy plyta do wymiany.....

To 9600 pro nie ma dodatkowego zasilania ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...